Puteți depista rapid terenul pe care nu a răsărit nimic imediat după răsărirea plantulelor (fără a cheltui timp, combustibil pentru a efectua vreun control sau a lansa drone) și, depistând problema, puteți în timp util reînsămânța lotul.
Feodal.FMS, serviciu recent apărut pe piața românească, oferă instrumente simple pentru creșterea randamentelor și reducerea costurilor. O companie care este concepută pentru a vă simplifica munca și contabilitatea la întreprindere, pentru a aduce toate procesele la automatizare și a arăta fermierului unde și cum poate eficientiza lucrul, astfel încât să obțină profit și chiar cum își poate crește veniturile cu costuri mai mici.
Acum campania de semănat e în toi – acesta este, desigur, un moment important, care pune bazele recoltelor viitoare. Cu toate acestea, semănarea terenurilor agricole nu garantează succesul.
După semănat, de regulă, fermierul poate găsi destul de multe zone unde, din anumite motive, nu au răsărit plantele sau se dezvoltă foarte lent. Într-o perioadă scurtă, problema poate fi identificată, folosind datele furnizate de sateliți și câmpurile vor fi reînsămânțate la timp, dar nu depistând problema în timpul altor lucrări sau chiar recoltării, când doar puteți constata pierderile.
Aceasta este doar o mică parte din ceea ce compania oferă pieței. O întreprindere este eficientă, dacă datele sunt gestionate corect. Adică analiza indicilor prin satelit, prognozarea vremii, monitorizarea echipamentelor, planificarea operațiunilor agricole și finanțelor – toate acestea sunt oferite de companie în sistemul său Feodal.FMS.
Agrobiznes a discutat cu Vladimir Babii, Directorul Departamentului Integrare Feodal, și a aflat ce funcții oferă Feodal.FMS fermierilor români și ce beneficii le poate aduce.
Potrivit lui Vladimir, sistemul Feodal.FMS este împărțit în mai multe blocuri. Pe lângă deja bine-cunoscuta bancă de terenuri, următoarele blocuri sunt disponibile utilizatorilor:
- Terenuri
- Monitorizarea echipamentelor
- Analiza stării mașinilor agricole
- Planificarea.
Blocul „Terenuri” al sistemului Feodal.FMS
Primul bloc al sistemului Feodal.FMS conține toate informațiile despre terenurile întreprinderii. În primul rând, sistemul colectează informații cu privire la 6 indici importanți, cum ar fi: vegetația, cantitatea de umiditate în plante, inundațiile în câmpuri și relieful, unde se văd nu numai versanții, ci toate depresiunile și gropile, fiind folosite imagini retrospectrale ale suprafaței terenului.
Vladimir spune, că majoritatea fermierilor, dacă analizează câmpurile, în cel mai bun caz folosesc indicele NDVI, care este eficient doar într-o anumită perioadă a sezonului și oferă o cantitate minimă de informații despre câmp.
În plus, sistemul prevede afișarea hărților de producție, analize agrochimice, analize privind compactarea solului etc. Toate aceste operațiuni excelente oferă date despre câmp mai profunde și oferă fermierului posibilitatea de a gestiona eficient și a crește profiturile.
Dacă întreprinderea nu a implementat încă automatizarea și colectarea datelor de acest nivel, puteți începe prin a analiza câmpul conform celor 6 indici. Și acest lucru este deja suficient pentru ca fermierul să vadă mai mult și să crească eficiența producerii.
Monitorizarea echipamentelor și contabilitatea
Feodal.FMS a decis să automatizeze procesul cât mai mult posibil. Dacă lucrați în acest sistem, nu trebuie să introduceți manual comenzile pentru echipamente, căci sistemul o va face singur, va arăta fermierului ce a făcut tractorul sau combina într-o zi și va controla calitatea muncii – sistemul vede nu numai modul în care se conduce echipamentul, ci și funcționarea utilajelor agricole.
Vladimir explică că, chiar și cu ajutorul unui simplu tracker (cu un cost aproximativ de 50 USD), sistemul va furniza utilizatorului informații despre tipul de muncă din câmp, date despre volumul de muncă efectuat, numărul de hectare prelucrate, încălcările tehnologiei, timpul de lucru și timpul cât utilajul se află în repaus.
Algoritmii sistemului Feodal.FMS sunt antrenați să recunoască procesele de lucru și să creeze automat o sarcină, mai mult decât atât, nu doar o sarcină, ci și raportul privind implementarea acesteia, pe baza traiectoriei tractorului, viteza și poziția acestuia față de limitele câmpului.
Dacă compania utilizează sau intenționează să folosească senzori de combustibil, debitmetre, aceștia pot fi conectați la sistem. Pe baza acestor date, precum și a informațiilor despre consumul planificat de combustibil, sistemul va livra utilizatorului o prognoză privind costurile orelor suplimentare, scurgerea combustibilului, iar o notificare a abaterii de la normă va fi trimisă pe telefon.
Necătând la funcțiile pe care le îndeplinește sistemul, nu e complicat de lucrat în el. Compania oferă o strategie pas cu pas pentru implementarea diferitor niveluri de automatizare și nu percepe bani în plus pentru consultanță, deoarece vede un viitor în astfel de tehnologii și depune efort să le distribuie, sprijinindu-i pe cei care optează pentru eficiență.
Expertul adaugă, că pentru fermierii care folosesc deja sisteme precum JDLink sau Wialon, este disponibilă integrarea și transferul de date, inclusiv date istorice, astfel încât acestea să fie afișate în două sisteme în același timp. Acest lucru elimină frica atunci când încerci ceva nou.
Știți cât de mult succes are o întreprindere care se angajează în planificare pe termen lung în comparație cu cele care nu o fac?
Când vorbim despre planificare, este prezentă întotdeauna întrebarea despre ce rezultat dorim să obținem, iar cea mai importantă întrebare este de unde să începem și cum să soluționăm mulțimea de probleme?
Un alt „truc” al sistemului Feodal FMS este posibilitatea de planificare pe termen lung a întregului lanț de producție – de la semănat până la recoltare și vânzarea recoltei.
Având această bază, vom vedea imediat când și de câți bani avem nevoie, câți vom obține la final și, cel mai important, sistemul va compara planul cu realitatea, un raport pe care îl generează de sine stătător.
Fermierul nu trebuie să creeze o hartă tehnică separată pentru fiecare câmp. Este suficient să creați o singură tehnologie pentru cultură, să adăugați operațiuni. În conformitate cu aceasta, se includ și operațiuni suplimentare – transport, paza în câmp, încărcare etc.
În același timp, sistemul va calcula costurile planificate ale combustibililor și lubrifianților, semințelor, produselor de protecție a plantelor și îngrășămintelor și va ține cont de eventualele costuri suplimentare.
Integrarea sistemului durează nu mai mult de o săptămână, iar prețul este de 60 de cenți per hectar până la sfârșitul acestui an.
În ciuda numărului mare de funcții și caracteristici pe care Feodal FMS le oferă fermierului, sistemul rămâne cât se poate de ușor de utilizat. După cum asigură dezvoltatorii, utilizatorul în 3 clickuri va primi rezultatul pentru oricare dintre solicitările sale.
Interfața sistemului este cât se poate de simplă și clară, și anume, introducerea sistemului în activitatea întreprinderii nu necesită pregătire pe termen lung a personalului.
În plus, compania este angajată în consultarea și sprijinul constant al clienților săi, depune efort pentru a dezvolta tehnologiile digitale și este încrezută că are viitor, iar fermierii vor avea recolte mari, în ciuda crizei.
Pentru a obține consultație gratuită, accesați link-ul și completați formularul.