8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCătălin Păduraru, despre VINARIUM 2023: Un concurs din care toți au de...

Cătălin Păduraru, despre VINARIUM 2023: Un concurs din care toți au de câștigat

Au rămas zile numărate până la cea mai mare competiție de vinuri din Europa Centrală și de Est, VINARIUM/IWCB (International Wine Contest), care va avea loc între 25 și 28 mai.

Evenimentul, devenit o tradiție importantă în lumea vinului, se află la cea de-a XX-a ediție și va aduna toți jurații fizic la Ploiești, unde se desfășoară concursul.

Cătălin Păduraru, Președintele concursului VINARIUM International Wine Contest, într-un interviu oferit Agrobiznes a menționat că, un astfel de concurs este unul de la care toți participanții care formează această verigă au de câștigat: producătorul, organizatorul, jurații și, într-un final, dar nu în ultimul rând, consumatorul.

‹ adv ›

Despre beneficiile oferite fiecăruia dintre aceștia, discutăm în continuare.

Unghiul producătoruluiparticipând nu poate fi perdant

Aproape toate cramele bine utilate și ambițioase înscriu probe în concurs, astfel oenologul, managerul sau proprietarul cramei obține monitorizarea evoluției vinului în timp.

„Atunci când vorbim de participarea în general la un concurs internațional, din punctul de vedere al producătorului, acesta speră că juriul va fi format dintr-un grup de experți recunoscuți, știind că vinul va fi judecat în orb, nu va fi cunoscut brandul și poziționarea în piață”, specifică Cătălin Pădurară.

Dacă ar rămâne doar ierarhizarea de acum 50 de ani, vinurile noi n-ar avea șansa niciodată să intre pe piață.

„Producătorul, participând, obține informații despre cum este receptat vinul său într-un mix care seamănă cumva cu piața și, dacă obține medalii, le poate folosi în strategiile de marketing și comunicare. Obținând un premiu în cadrul concursului, timp de unu sau doi ani poate utiliza acest lucru în campaniile sale de promovare. Practic, este o creștere a calibrului și a notorietății astfel încât semnul pe care-l pui pe vin să fie valoros”.

VINARIUM este organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV. Astfel, aprecierea probelor este făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți la nivel internațional.

Numărul juraților variază în funcție de numărul de probe din concurs, între 40-56. În comisiile de evaluare formate, specialiștii străini sunt majoritari, în total fiind maxim 2000 de probe pe concurs.

Ce revine organizatorului?

Organizatorul este cel care are de câștigat organizând concursuri internaționale prin know-how-ul pe care îl preia.

„Organizatorul, punând accent și pe țara în care se organizează concursul, contribuie la faptul că aceasta devine importantă în sfera de influență europeană. Totodată, unul dintre obiective este de a descoperi zone cât mai noi, cum ar fi Azerbaidjan sau chiar Ucraina care a intrat în concurs fără taxe, noutățile VINARIUM 2023. Experiența obținută în cadrul a astfel de concursuri nu poate fi comparată”.

Unghiul juraților un mod excelent de a-și extinde cunoștințele și de a descoperi noi vinuri

Juriul este format din experți recunoscuți internațional în vinificație, oenologi, critici de vin și somelieri. Iar dacă v-ați întrebat vreodată ce obțin în schimb aceștia astfel încât acceptă să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri pentru a participa la concurs – aflați că răspunsul este cât se poate de simplu, dar și, totodată, complex – experiența.

„Jurații acceptă să călătorească gratis, deoarece au nevoie să cunoască lucruri noi. Mereu se organizează vizite profesională la crame, la care vezi specificul țării, realizările și afli toate schimbările de la prima sursă. Jurații își pot actualiza cunoștințele despre cele mai recente tendințe și inovații din industria vinului. Pot observa cum se schimbă gusturile și preferințele, ce noi soiuri de struguri sunt utilizate și ce tehnici noi de vinificație sunt adoptate”.

„Întotdeauna am încercat ca Vinarium să fie un concurs itinerar, anterior l-am organizat la Focșani, apoi Constanța, Prahova. Prin concursurile VINARIUM avem o punte de comunicare – oamenii noștri intră în contact cu cunoștințele juraților, inclusiv jurnaliști Le Figaro, maeștri, de la care pot prelua o parte din cunoștințele de valoare”.

Consumatorul – orientat în alegerea vinului

Consumatorul își dorește o informație exactă și scurtă care să fie validată de specialiști, ce l-ar scuti de căutări și cheltuieli inutile atunci când vorbim de alegerea unui vin. Astfel, acesta ajunge să caute concursuri importante internaționale și certificate ce i-ar confirma calitatea, motiv din care concursurile viei și vinului sunt departe cele mai importante concursuri OIV.

„Ultimul unghi, cel al consumatorului, are cel mai mult de câștigat din consumul vinului de calitate, care generează beneficii întregii societăți. În jurul cramelor care produc vin de calitate se poate dezvolta oenoturismul, are loc fixarea populației rurale în zona rurală, dar în condiții de viață urbană și se pot dezvolta armonios industrii care generează plus valoare”.

Spre finalul discuției, Cătălin Păduraru a amintit încă o dată că, vinul de calitate înseamnă un traseu foarte lung, care începe de la alegerea locului de plantare, înființarea plantației, întreținerea corectă a acesteia.

„Viticultura este o investiție sub cerul liber. Dacă nu există know how, de la momentul plantării, îngrijirii viței de vie, nu există o știință, nu poate fi obținut un vin de calitate. În cazul României, traseul parcurs începe să prindă contur”, a conchis Cătălin Păduraru.

VINARIUM are o notabilă afirmație: VINARIUM – însemn de prețuire.

VINARIUM 2023 se desfăşoară sub patronajul OIV (Organizaţia Internaţională a Viei si Vinului) şi VINOFED (Federaţia Internaţională a Marilor Concursuri de Vinuri). Începând cu 2020, FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin) a devenit Partener.

Participanții la concurs pot obține și premii speciale, datorită partenerilor: Corteva Agriscience, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin FIJEV, Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vin VINOFED.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

Doi fermieri români investesc 648,2 mln de lei în fabrici de ulei, în Constanța și Țânțăreni

Doi antreprenori români, constănțeanul Costea Dincă și Iancu Victor din Mizil, ambii cu afaceri în zona producției de cereale, vor...

ANM: Cod galben de ninsori în peste jumătate din ţară, până joi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului valabilă în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole