Au rămas zile numărate până la cea mai mare competiție de vinuri din Europa Centrală și de Est, VINARIUM/IWCB (International Wine Contest), care va avea loc între 25 și 28 mai.
Evenimentul, devenit o tradiție importantă în lumea vinului, se află la cea de-a XX-a ediție și va aduna toți jurații fizic la Ploiești, unde se desfășoară concursul.
Cătălin Păduraru, Președintele concursului VINARIUM International Wine Contest, într-un interviu oferit Agrobiznes a menționat că, un astfel de concurs este unul de la care toți participanții care formează această verigă au de câștigat: producătorul, organizatorul, jurații și, într-un final, dar nu în ultimul rând, consumatorul.
Despre beneficiile oferite fiecăruia dintre aceștia, discutăm în continuare.
Unghiul producătorului – participând nu poate fi perdant
Aproape toate cramele bine utilate și ambițioase înscriu probe în concurs, astfel oenologul, managerul sau proprietarul cramei obține monitorizarea evoluției vinului în timp.
Dacă ar rămâne doar ierarhizarea de acum 50 de ani, vinurile noi n-ar avea șansa niciodată să intre pe piață.
VINARIUM este organizat în conformitate cu normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV. Astfel, aprecierea probelor este făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți la nivel internațional.
Numărul juraților variază în funcție de numărul de probe din concurs, între 40-56. În comisiile de evaluare formate, specialiștii străini sunt majoritari, în total fiind maxim 2000 de probe pe concurs.
Ce revine organizatorului?
Organizatorul este cel care are de câștigat organizând concursuri internaționale prin know-how-ul pe care îl preia.
Unghiul juraților – un mod excelent de a-și extinde cunoștințele și de a descoperi noi vinuri
Juriul este format din experți recunoscuți internațional în vinificație, oenologi, critici de vin și somelieri. Iar dacă v-ați întrebat vreodată ce obțin în schimb aceștia astfel încât acceptă să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri pentru a participa la concurs – aflați că răspunsul este cât se poate de simplu, dar și, totodată, complex – experiența.
Consumatorul – orientat în alegerea vinului
Consumatorul își dorește o informație exactă și scurtă care să fie validată de specialiști, ce l-ar scuti de căutări și cheltuieli inutile atunci când vorbim de alegerea unui vin. Astfel, acesta ajunge să caute concursuri importante internaționale și certificate ce i-ar confirma calitatea, motiv din care concursurile viei și vinului sunt departe cele mai importante concursuri OIV.
Spre finalul discuției, Cătălin Păduraru a amintit încă o dată că, vinul de calitate înseamnă un traseu foarte lung, care începe de la alegerea locului de plantare, înființarea plantației, întreținerea corectă a acesteia.
VINARIUM are o notabilă afirmație: VINARIUM – însemn de prețuire.
VINARIUM 2023 se desfăşoară sub patronajul OIV (Organizaţia Internaţională a Viei si Vinului) şi VINOFED (Federaţia Internaţională a Marilor Concursuri de Vinuri). Începând cu 2020, FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin) a devenit Partener.
Participanții la concurs pot obține și premii speciale, datorită partenerilor: Corteva Agriscience, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin FIJEV, Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vin VINOFED.