2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBoli produse de paraziți la iepuri – simptome

Boli produse de paraziți la iepuri – simptome

Boala parazitară – Encefalitozoonoza

Este o boală cronică, debilitantă, uneori fatală caracterizată prin encefalită și vasculită provocată de parazitul microscopic Encephalitozoon cuniculi ce afectează în general iepurii,câinii, pisicile, porumbeii, vulpile și omul (nu neapărat în această ordine.

Căile de difuzare a parazitului de la un organism la altul nu au fost încă deplin determinate de oamenii de știință. S-ar părea că sunt implicate urina, fecalele, calea transplacentară sau (după alte opinii) doar pisica.

Parazitul se localizează predilect în creier si rinichi. Structura sporilor parazitului poate fi observată doar la microscopul electronic.

‹ adv ›

Când o celulă este distrusă de parazit, se sparge, iar sporii invadează celula vecină. La iepuri incidența bolii ajunge până la 15-76% din efectivele tinere (între 0 și 16 săptămâni).

Mortalitatea atinge 50%. O iepuroaică bolnavă va transmite pe cale placentară boala urmașilor săi. Leziunile principale vor apărea în sistemul nervos central al iepurelui și în rinichi.

Ele pot fi întâlnite însă și în plămâni și ficat (mici focare de 2-4 mm de culoare gri, cu marginile zimțate).

Cum înțelegem că iepurii sunt bolnavi de encefalitozoonoza?

Dacă observați la iepuri tulburări ca:

  • paralizia, orbirea, mișcări în cerc și colvulsii;
  • tulburări digestive ce constau în reducerea apetitului și diaree.

Totuși, până la ora actuală, cea mai sigură metodă de diagnosticare sigură a bolii este cea post-mortem.

FOTO: bunnybunch.org

Citește aici și despre Bolile la iepuri-simptome și controlul acestora.

Tratament și prevenire a encefalitozoonozei

Cloroquin fosfatul are cea mai mare eficacitate. Oamenii de știință au descoperit că sporul nu rezistă mai mult de o săptămână la temperatura de 4 grade Celsius și mai mult de 4 săptămâni la 22 de grade.

Slabă consolare pentru iepure. În orice caz, izolati exemplarele suspecte de boală. Incinerați exemplarele decedate și luați legătura cu doctorul veterinar în cazul în care suspectați apariția bolii în crescătorie.

Boala parazitară Criptosporodioza

Criptosporodioza este un parazit enteropatogen (digestiv și pulmonar) ce evoluează singur sau în asociere cu Escherichia coli – bacterie ce provoacă grave probleme de sănătate.

Afectează tineretul mai multor specii de animale: iepurii, vițeii, mânzii ,iezii, mieii, purceii și mai multe specii de păsări.

Boala are o incidență mai mare vara și se caracterizează prin enterocolite acute sau cronice și are caracter de infecție contagioasă deoarece este transmisibilă la om.

Criptosporodioza apare în toate sistemele de creștere și produce mari pierderi economice prin diareea neonatală (apărută la animalele tinere) pe care o provoacă.

Oochiștii sunt de dimensiuni microscopice și sunt prezenți în întreg aparatul digestiv, începând cu faringele și terminând cu rectul.

Criptosporodioza este o boală foarte contagioasă, fiind foarte frecventă la tineret și destul de rară la exemplarele adulte.

Poate fi întâlnită atât la animalele de fermă, cât și la animalele de apartament. Contaminarea se face prin înghițirea oochiștilor aflați în hrana sau apa infestată cu fecalele altor animale.

După 3-5 zile se instalează diareea și animalul bolnav devine la rândul său transmițător prin fecalele sale contaminate.

Dat fiind faptul că boala poate trece de la animal la om și invers, criptosporodioza poate fi considerată a fi o boală profesională pentru crescătorii, îngrijitorii și deținătorii de animale de fermă.

În interiorul organismului paraziții se atașează de interiorul membranei intestinului, membrana externă a acestora lipindu-se de vilozitățile intestinale și formând așa numitele „organite de hrănire”.

Diagnosticul este dificil de dat de un necunoscător (diareea fiind un simptom al mai multor boli). Un diagnostic precis poate fi stabilit numai în condițiile unui examen de laborator a fecalelor exemplarului suspect .

Mortalitățile ce intervin în rândul tineretului cunicul sunt mari. Boala este supusă regulilor carantinei. Tratamentul în sine și dozajul acestuia poate fi stabilit numai de către doctorul veterinar în urma unui examen de laborator.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la întreținerea iepurilor în cuști în perioada rece

Menținerea iepurilor într-un mediu cald și uscat în perioada...
‹ adv ›

Iepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Iepurele de Burgundia a devenit cunoscut lumii la începutul secolului trecut. Pentru prima dată, rasa a fost crescută în...

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole