6.9 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDe ce se îngălbenesc răsadurile - cauze și prevenire

De ce se îngălbenesc răsadurile – cauze și prevenire

Îngălbenirea frunzelor răsadurilor de legume este un fenomen întâlnit frecvent de către legumicultorii începători, iar printre principalele motive ale îngălbenirii frunzelor se numără îngrijirea necorespunzătoare sau influența factorilor negativi.

În general, îngălbenirea răsadurilor de legume poate fi condiționată de:

  • lipsa căldurii sau supraîncălzirea;
  • iluminarea slabă sau prea puternică
  • deficitul de azot și magneziu;
  • compoziția necorespunzătoare a amestecului de sol utilizat;
  • densitatea mare a plantelor;
  • irigarea insuficientă sau excesivă;
  • lipsa drenajului;
  • rănirea rădăcinilor în timpul repicării;
  • curenții de aer;
  • prezența bolilor sau dăunătorilor.

Pentru a soluționa problema, este important să analizăm bine plantele pentru a înțelege care ar putea fi cauza exactă a îngălbenirii răsadurilor.

‹ adv ›

Lipsa mineralelor esențiale

Dacă frunzele răsadurilor au căpătat o nuanță galbenă, aceasta poate indica o deficiență de azot și magneziu. Deficiența lor provoacă o astfel de boală a culturilor precum cloroza.

În cazul insuficienței de azot, plantele sunt scurte; frunzele tind să fie de culoare verde-galben deschis, în special frunzele mai bătrâne. La plantele de tomate, partea inferioară a frunzelor și a tulpinilor poate dezvolta o culoare violet. Dacă frunzele sunt nefiresc de mici, încep să se îngălbenească și să se ofilească – acest lucru indică o lipsă de azot.

În cazul insuficienței de magneziu, frunzele mai bătrâne dezvoltă zone îngălbenite între nervuri.

Exemple de insuficiența de microelemente la plantele de tomate (sursă: aeroponic.gr):

Pentru a evita carențele de nutrienți și microelemente la răsaduri, sunt recomandate fertilizările regulate, în medie, o dată la 10-14 zile. Detalii despre Fertilizarea răsadului de legume – cum și cu ce hrănim plantele.

Densitatea mare a răsadurilor

Când toate semințele sunt semănate la un loc, fără a opta pentru recipiente individuale, trebuie efectuată atât repicarea răsadurilor, cât și rărirea pe măsura creșterii acestora.

Dacă acest lucru nu se face, atunci plantele vor începe să concureze pentru hrană și să sufere de carențe de nutrienți.

Pentru a evita astfel de probleme, trebuie fie să creșteți răsaduri în ghivece separate, fie să le răriți de îndată ce apar 2-3 frunze.

Greșeli la repicare

Mulți legumicultori optează pentru repicare, dar o astfel de procedură este și un stres pentru răsaduri și nu toate plantele o tolerează în mod normal. Deteriorarea rădăcinilor în timpul unei repicări este un răspuns comun la întrebarea de ce frunzele răsadurilor devin galbene.

Pentru ca răsadurile să prindă rădăcini în noul sol, este necesar să le fertilizate cu stimulenți speciali de creștere a rădăcinilor. Totodată, pentru specii cum ar fi castraveții repicarea trebuie evitată.

Lipsa nutrienților din cauza conținutului scăzut al acestora în substrat

Pentru răsaduri, este mai bine să folosiți substrat special achiziționat de la un magazin de profil, deoarece acesta conține toate substanțele necesare pentru hrănirea plantelor. Un astfel de sol, cu îngrășăminte adecvate nevoilor tinerelor plante, vă permite să creșteți răsaduri puternice fără probleme.

Dar solul, al cărui compoziție și origine este necunoscută nu trebuie utilizat. În caz contrar, există riscul de a dezvolta răsaduri slăbite cu frunze galbene.

Umiditatea necorespunzătoare

Una dintre cele mai importante condiții pentru creșterea normală a răsadurilor este prezența cantității necesare de apă.

Ghivecele trebuie să aibă orificii de scurgere pentru a preveni stagnarea apei. Trebuie evitată udarea excesivă, precum și uscarea solului. Irigarea trebuie făcută atunci când stratul exterior al substratului este uscat, ținând cont de necesitățile fiecărei specii.

Iluminare greșită

Dacă răsadurile sunt plantate în februarie-martie, este necesară iluminarea artificială, deoarece iluminarea naturală nu este încă suficientă în aceste luni. Puteți folosi atât lămpi speciale, cât și corpuri de iluminat.

Excesul de lumină afectează negativ răsadurile. Frunzele lor sunt încă subdezvoltate, așa că radiațiile UV excesive pur și simplu le ard. Dacă iluminarea se face cu fitolămpi, fluxul de lumină din acestea ar trebui să fie difuz.

Temperatura incorectă

Atât excesul de căldură, cât și insuficiența poate provoca simptome pe răsad, cum ar fi îngălbenirea. În cazul excesului de căldură, va avea loc uscarea frunzelor de jos. Solul se va usca rapid, fiind nevoie de apă aproape în fiecare zi.

Detalii despre Temperatura și umiditatea recomandată la creșterea răsadurilor, pe acest link.

Dezvoltarea bolilor

Îngălbenirea ar putea fi și un simptom inițial al bolilor. De obicei, acestea interferează cu metabolismul normal în tulpină, rădăcini și frunze. Pete închise, decolorate, răsaduri frânte, vorbesc despre posibila prezența a unei boli.

Ca măsură preventivă eficientă, puteți trata răsadurile cu produse naturale ce conțin trichoderma, detalii pe acest link.

Sfaturi pentru creșterea răsadurilor sănătoase

După examinarea răsadurilor și stabilirea cauzei îngălbenirii frunzelor, trebuie să acționați cu atenție. Dacă observați simptome ale piciorușului negru sau alte boli fungice, trebuie să transplantați plantele sănătoase și să le tratați cu un fungicid. Răsadurile infectate vor trebui aruncate.

Dacă substratul este cauza îngălbenirii, transplantarea nu trebuie amânată. Pământul proaspăt va fi necesar in următoarele cazuri: plantele se umbresc, rădăcinile răsadurilor nu se încadrează in recipient si au ieșit afară, s-au efectuat anterior fertilizări în exces, nivelul pH-ului solului se abate semnificativ de la normă.

Ca și în rezolvarea oricărei alte probleme, mai întâi trebuie să aflați clar de ce răsadurile se îngălbenesc și cresc prost. Unii optează, după apariția problemei, pentru o grijă excesivă, încercând să folosească toate mijloacele după principiul „cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Ca urmare, starea răsadurilor doar se înrăutățește.

Citiți și despre De ce se alungește răsadul – 5 greșeli de evitat.

Principalele reguli pentru creșterea răsadurilor

Alegeți semințe de la producători recunoscuți pentru calitate. Acestea trebuie să fie certificate. Dacă semințele sunt achiziționate de la un producător de încredere, acest lucru reduce riscul apariției problemelor cu răsadurile.

Tratați semințele înainte de însămânțare. Acest lucru le va asigura rezistența la boli și o bună creștere. Amintiți-vă că multe probleme ale plantelor apar din cauza patologiilor ascunse în semințe.

Pregătiți solul în care vor fi plantate semințele. Nu ar trebui să vă bazați pe solul obișnuit din grădină. Ideea aici nu este doar că plantele au nevoie de o compoziție diferită de minerale și un sol diferit, ci și că fiecare cultură are propriile caracteristici de creștere.

Precum am menționat, solul, ca și semințele, e bine să îl cumpărați numai de la vânzători de încredere.

Dezinfectați totul. Dezinfecției ar trebui să fie supus nu numai solului. Orice recipiente în care cresc răsaduri trebuie dezinfectat. Respectarea acestei cerințe va evita infectarea plantelor, ceea ce este deosebit de periculoasă pentru plantele tinere.

Fiți atenți la temperatura optimă. Amintiți-vă că temperatura optimă pentru creșterea răsadurilor este o condiție necesară pentru viabilitatea lor ulterioară după transplantare în teren deschis. Este clar că hipotermia sau excesul de căldură dăunează în mod egal, dar temperatura adecvată variază pentru diferite culturi.

V-ar putea fi util și articolul De ce se frânge, stopează în creștere sau cade răsadul – 8 cauze.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole