vineri, 13 mai, 2022
30 C
București

-

HomepageArticoleSfaturi la creșterea răsadului de legume. Temperaturi recomandate

Sfaturi la creșterea răsadului de legume. Temperaturi recomandate

Pentru producerea de succes a răsadurilor de legume, este important să asigurăm un microclimat specific fiecărei plante, în special a temperaturii, umidității și intensității luminii.

Regimul de temperatură trebuie să se menţină moderat, astfel încât să dezvoltăm răsaduri viguroase, cu internodii scurte, adică răsaduri cu un potenţial biologic ridicat, dar şi adaptate pentru condiţiile din solarii şi câmp, fiind bine „călite”.

În următorul tabel, sunt indicate temperatura, umiditatea relativă și aerisirea necesară în diferite faza de dezvoltare a răsadurilor pentru producerea răsadurilor calitative:

Aerisirea spațiilor de producere a răsadurilor

Prin aerisirea spațiilor de producere a răsadurilor se reglează regimurile de gaze, temperatură şi umiditate. Aerisirea de scurtă durată trebuie să se facă chiar dacă temperatura aerului din exterior este relativ scăzută.

Totodată, la aerisirea spațiului trebuie să se țină cont de faptul aerul rece direct ar putea afecta plantele. De aceea, aerisirea se face cu grijă, mărindu-se durata pe măsură ce timpul se încălzește.

Citește aici despre Producerea răsadului de roșii. Când se seamănă, îngrijire.

Umiditatea recomandată la creșterea răsadurilor

Ce ține de umiditatea necesară creșterii răsadurilor, este importantă atât umiditatea aerului, cât și cea a substratului. În special, este necesar de asigurat umiditate sporită la germinația semințelor (circa 90% a substratului din c.t.a.).

După ce răsadul a răsărit și a fost realizată repicarea acestuia, este recomandată umidtatea de 65-75%. Excesul de umiditate contribuie la dezvoltarea bolilor și la alungirea răsadului.

La început, când plantele sunt mici şi timpul este rece, udarea se face mai rar, iar pe măsură ce temperaturile cresc se udă mai des, cu volume mai mari de apă.

Pentru a stimula dezvoltarea răsadului, sunt recomandate 2 fertilizări, prima se face la 8-10 zile după repicat, când răsadurile s-au prins și se dezvoltă normal, iar peste 10-15 zile următoarea. Cele mai recomandate în acest sens sunt îngrășămintele organice lichide, care oferă un start bun răsadului.

Cu 6-8 zile înainte de plantarea răsadurilor în câmp, construcțiile se aerisesc atât ziua, cât și noapte, astfel asigurând călirea răsadului.

Călirea răsadurilor de legume se face cu 7-8 zile înainte de plantare, constând în scăderea temperaturii, sistarea fertilizărilor faziale, udările se fac doar la necesitate strictă (când încep să se ofilească frunzele din vârful plantelor), iar cantităţile de apă se reduc.

În perioada de călire, răsadurile îşi schimbă aspectul, frunzele devenind mai aspre şi de culoare verde-închis iar la colet capătă culoarea violacee. Acesta este un proces normal ce va asigura ulterior o mai bună adaptare a plantelor.

În cazul plantării răsadului în sere, călirea nu este necesară.

Ți-ar putea plăcea și Cultivarea castraveților – sfaturi la semănat și întreținere.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce roșiile sunt tari, cu vițe albe în interior. Vezi 5 cauze

Roșiile cultivate pot fi lipsite de gust și pot...

Fertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă

Fertilizarea roșiilor crescute pe suprafețe mici poate fi realizată cu succes utilizând îngrășăminte naturale, produse în condiții de casă....

Agrometeo până pe 18 aprilie. Vreme rece, pe alocuri brumă și îngheț

Sub aspect termic, vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea...

Peste 10.000 de angajaţi din industria alimentară sunt discriminaţi şi nu vor primi majorări salariale

Peste 10.000 de angajaţi din industria alimentară nu vor beneficia de majorări salariale, întrucât codul lor CAEN nu a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate