17.2 C
București
duminică, 13 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR anunță că în România va fi construită cea mai mare fabrică...

MADR anunță că în România va fi construită cea mai mare fabrică din Europa pentru procesarea lânii

O fabrică de procesare a lânii va fi construită în România, de investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182,059 milioane lei în cadrul unei scheme de ajutor de stat.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei”, se menţionează în document.

Conform sursei citate, fondurile vor fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână, dar şi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

„Proiectul evaluat şi validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului LANA, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenţie cu asociaţiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, a declarat ministrul Petre Daea.

‹ adv ›

Astfel, în cadrul fabricii vor fi construite o hală de producţie în suprafaţă de 12.500 mp, trei linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/oră/linie, care vor include sub-capacităţi precum: instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei, două linii de peletizare, o staţie de reciclare a apei şi reintroducere în circuit, două linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite şi o capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafaţă a halei.

Totodată, MADR apreciază iniţiativa Ministerului Economiei de a acorda sprijin industriei prelucrătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba de o investiţie care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbările climatice, va duce la atingerea obiectivului de eficienţă energetică, prin achiziţionarea şi instalarea de panouri fotovoltaic, şi nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă într-o regiune defavorizată.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Ca proiectul da aiba finalizare avantajoasa
    puteti gandi si la produse finite de la o
    fabrica de tricotaje, si sectie de postavuri si stofe iar resturile sa intre la pilote.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Schemele de ajutor de minimis pentru usturoi şi cartofi, reprogramate în 2026

Schemele de ajutor de minimis destinate susţinerii producţiei de...
‹ adv ›

Agrostar: „Angajaţii MADR continuă protestul la Parlament”

Angajaţii din structurile Ministerului Agriculturii, care au demarat luni dimineaţa o serie de proteste în Bucureşti şi în ţară,...

MADR: 54 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților pescărești

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură şi Pescuit (AM POPAM) anunţă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole