2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvAfidele – insecte mici ce pot produce pagube mari culturilor horticole

Afidele – insecte mici ce pot produce pagube mari culturilor horticole

Afidele, în ciuda dimensiunilor mici, sunt unii dintre dăunătorii importanți ai culturilor, ce pot produce pagube însemnate diferitelor culturi importante – cum ar fi cereale, pomi fructiferi, legume și plante decorative.

Printre principalele culturi atacate de afide se numără piersicul, caisul, prunul, cireșul, mărul, cartoful, varza, tomatele, orzul, ovăzul, grâul și altele.

Potrivit datelor Uniunii Europene, în fiecare an, aproximativ 2,5% din culturile Europei sunt pierdute din cauza pagubelor provocate de insecte precum afide, gândaci și omizi1

Pe lângă daunele aduse direct culturilor, afidele sunt vectori importanți ai bolilor, în special ale celor transmise de virusuri. Astfel, în realizarea unui management eficient de control al acestor boli, un rol important revine combaterii afidelor. 

Afidele fac parte din familia Aphididae, care include câteva zeci de subfamilii. Acestea sunt insecte cu corpul moale, ce se hrănesc înțepând și sugând seva plantelor.

Afidele pot avea diferite culori, de regulă verzi, roșii sau brune și, în funcție de specie, o lungime de aproximativ 1,5-2 mm. Acestea pot apărea atât în forme înaripate, cât și neînaripate.

De obicei, afidele se stabilesc în colonii pe partea inferioară a frunzelor tinere. În urma atacului, frunzele puternic infestate se pot ofili sau îngălbeni, din cauza extragerii excesive a sevei. Totodată, în cazul atacului afidelor, frunzele se încrețesc, se deformează, chiar dacă numărul insectelor este redus. 

Hrănirea afidelor pe mugurii florali și pe fructe poate provoca malformații ale florilor sau fructelor.

Ce trebuie să cunoaștem despre ciclul de viață al afidelor pentru o combatere eficientă? 

Majoritatea afidelor se reproduc fie pe cale sexuată (prin metamorfoză treptată – ou în diapoză de iernare, nimfe și adulți înaripați sau fără aripi), sau asexuată (printr-un proces numit „partenogeneză”, în care producția de descendenți are loc fără împerechere).

Afidele pot să dea naștere la pui vii, în loc să depună ouă. De obicei, toți indivizii eclozați sunt femele, iar fiecare dintre acestea este capabilă să producă între 40 și 60 de ouă eclozabile. 

Durata medie de viață a unui adult este de aproximativ o lună, maturitatea sexuală fiind atinsă în patru până la zece zile. În condiții de mediu bune, durata de reproducere a afidelor durează aproximativ trei săptămâni. 

Important! Afidele au o prolificitate sporită, numărul acestora poate crește până când condițiile pe cultură sunt foarte aglomerate sau până când planta este atât de stresată încât se produc forme înaripate.

Formele înaripate zboară în căutare de noi gazde și ciclul se repetă. Mai puțin de o duzină de afide „colonizatoare” pot produce sute sau mii de afide pe o plantă în câteva săptămâni. 

Printre prădătorii naturali ai afidelor se numără buburuzele, cea mai cunoscută fiind Buburuza cu șapte puncte sau Coccinella septempunctata. 

Pe de altă parte, afidele au și aliați, specii cu care trăiesc în simbioză – furnicile, care se hrănesc cu excrementele dulci ale afidelor, astfel că au grijă de acestea pentru a-și asigura mereu la îndemână „desertul preferat”.   

La începutul primăverii, furnicile pot să transporte ouăle afidelor către plantele gazdă. Afidele vor produce hrana pentru susținerea coloniilor de furnici, iar furnicile nu au decât să protejeze coloniile de afide de posibili dușmani, cum ar fi buburuza cu șapte puncte menționată anterior. 

Pentru a proteja entomofauna utilă, dar și pentru a limita prezența afidelor, este recomandat ca în strategiile de combatere să fie incluse insecticide cu profil ecotoxicologic bun. De asemenea, se recomandă folosirea unor benzi lipicioase la baza trunchiului sau a tulpinii plantelor pe care dorim să le protejăm.

Afinto® –  un insecticid eficient în combaterea afidelor

​​Afinto® este un insecticid specific pentru combaterea afidelor, utilizat pentru tratamente foliare la culturile de câmp și horticole. Are acțiune sistemică și translaminară. 

Substanța activă inclusă în produsul Afinto®este flonicamid, recunoscut drept unul dintre cele mai eficiente aficide existent pe piață la momentul actual, și care nu ar trebui să lipsească din strategia de combatere a afidelor la culturile omologate.  

Important! Eficacitatea produsului Afinto® nu este influențată de temperaturile ridicate din momentul aplicării și de intensitatea luminoasă.

Flonicamidul este o substanță activă special dezvoltată pentru combaterea afidelor

  • Aparține grupei IRAC 29 (piridincarboxamide) și este singura substanță activă din această clasă de insecticide.
  • Inhibă hrănirea și acționează prin contact sau ingestie.
  • Nu mai sunt produse daune culturii la 30 de minute după ce afidele au intrat în contact cu substanța activă, afidele fiind complet combătute la 2-5 zile după tratament.
  • Este eficient atât împotriva larvelor imature, cât și a celor adulte.

Flonicamidul are activitate sistemică de lungă durată, iar pe lângă acest beneficiu, el are și un efect de supresiune a altor dăunători ulterior aplicării (14 zile). 

Omologări Afinto®

Important! Afinto® este, de regulă, miscibil cu fungicide. Înainte de utilizare, consultați eticheta produsului şi faceți un test de compatibilitate într-un volum mic de apă, dacă folosiți pentru prima dată produsul în amestec cu alte produse.

Pentru mai multe detalii despre Afinto®, accesează syngenta.ro.

1  https://cordis.europa.eu/

Articol semnat de Marius Drăgoi, Manager protecția plantelor, culturi horticole, Syngenta Romania si Republica Moldova.

Marius Dragoi
Marius Dragoi
Marketing Manager Syngenta Culturi Speciale România și Moldova

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole