Prețul grâului oscilează în jurul valorilor de 280 – 285 de euro pe tonă, departe de maximul său istoric, 438 de euro pe tonă, atins la jumătatea lui mai 2022.
Crăciunul și Revelionul, cu temperaturi neobișnuit de ridicate, au alimentat temerile agricultorilor. Pe câmpuri, căldura a determinat devansarea dezvoltării plantelor. Și asta la jumătatea lunii ianuarie. Ceea ce stârnește reticențe în rândurile agricultorilor specializați în cereale.
Încă din luna octombrie 2022, la momentul semănării grâului de toamnă și a orzului, temperaturile au fost anormal de blânde. Condiții bune sau chiar prea bune de semănat. Au dat și primele frunzulițe. Creșterea prea rapidă, însă, face ca planta să fie sensibilă la îngheț.
Din fericire, a urmat o perioadă rece, cu o scădere treptată a temperaturii, iar natura a reușit, în sfârșit, să intre în hibernare. Aceste schimbări bruște dau transpirații reci cultivatorilor de cereale, notează Le Monde.
Valul de frig care mătură Franța acum încălzește inimile fermierilor.
Risc de recesiune globală
Un alt indicator este urmărit îndeaproape de cultivatorii de cereale, cel al piețelor. Și aici a fost o criză.
Alte elemente care contribuie la această scădere a prețului grâului: riscul unei recesiuni economice globale și incertitudinile legate de ritmul de redresare a motorului chinez, după încheierea politicii zero Covid. Ca să nu mai vorbim de întărirea monedei euro în raport cu dolarul.
O recoltă mai bună ca niciodată
Investitorii evaluează și recoltele. Grâul nu lipsește pe planetă, spre beneficiul populațiilor.
Surpriza plăcută vine dinspre Australia, care este inundată de cereale aurii, cu o recoltă estimată de 40 de milioane de tone. În Franța, jumătate din producția pe 2022, estimată la 33,6 milioane de tone, urma a fi vândută la export (Maroc, Algeria și Egipt în principal). Bonus – prețul scăzut.