Irigarea porumbului poate oferi adaosuri de recoltă importante, iar în condițiile secetelor tot mai frecvente, devine și absolut necesară în unele zone pentru obținerea beneficiilor financiare la creșterea culturii.
Porumbul consumă umiditatea puțin mai economic decât cerealele păioase. În 24 de ore o plantă de porumb este capabilă să absoarbă 1,5-4,5 litri de apă.
Este necesar să se monitorizeze cu strictețe umiditatea solului. Valoarea optimă a umidității în sol la care se asigură productivitatea maximă a porumbului este de 70-80%.
Majoritatea autorilor indică faptul că perioada cheie pentru a realiza irigarea la porumb durează de la 10 până la 30 de zile înainte de apariția mătăsii și aproximativ 20 de zile după apariția paniculului, timp în care porumbul consumă 40-45% din apa necesară în tot sezonul de vegetație.
Dacă în această perioadă seceta, atât a solului cât și a aerului, durează 2-3 zile, atunci randamentul poate scădea cu 20%, iar dacă o săptămână cu – 50%.
Randamentul depinde și de distribuția umidității în raport cu fazele de dezvoltare ale porumbului.
Drept faze critice pentru apă la porumb în majoritate recomandărilor sunt indicate: faza de înspicare – coacerea în lapte-ceară.
Producţia poate scădea la jumătate și când plantele cresc în condiţii de secetă până la formarea primelor opt frunze, dar şi în condiţii de umiditate moderată până în faza de înspicare, chiar dacă după aceste faze beneficiază de umiditate suficientă.
Pentru formarea fiecărei tone de boabe porumbul folosește aproximativ 50 mm de umiditate.
La irigarea porumbului, producătorii trebuie să țină cont de:
- proprietățile fizice ale solului;
- formele sub care se găsește apa în sol;
- aspecte legate de circulația apei;
- consumul de apă de către plantă;
- cantitatea de apă pe care o poate înmagazina solul.
Ca și oricare alte culturi, porumbul are câteva faze critice față de apă.
V-ar putea plăcea și articolul despre Viermele vestic al rădăcinilor de porumb – combatere.
Fazele irigării porumbului
În faza de 3-4 frunze, porumbul formează primul verticil de rădăcini nodale, aproximativ în faza de 5-6 frunze – al doilea, în faza de 7-8 frunze – al treilea verticil. Odată cu apariția unei perechi de frunze noi se formează un nou verticil de rădăcini nodale.
Rădăcinile nodale pot atinge o adâncime de 3-4 metri și se răspândesc lateral până la 1,2-1,5 cm. Rădăcinile aeriene (ancoră) se formează din nodurile aeriene și joacă rolul de suport și contribuie la o nutriție suplimentară a plantei.
Perioada de determinare a numărului de rânduri de boabe pe știulete
Faza după răsărire în care porumbul este sensibil și trebuie obligatoriu realizată analiza cantității de apă disponibilă este: faza de 4-6 frunze, atunci când încep cele mai mari transformări în plantă. Anume în această fază specialiștii recomandă inițierea irigării.
În această perioadă, de 4-6 frunze a culturii, planta este foarte sensibilă la stres (umiditate, temperatură, substanțe chimice). În faza de 5-6 frunzulițe mulți specialiști nu recomandă folosirea erbicidelor.
Dacă în această perioadă de vegetație se observă fluctuații de temperatură, este necesar să se asigure nutriția normală a plantelor de porumb cu fosfor.
Perioada de determinare a numărului de boabe pe rând
Această perioadă începe cu 6-10 zile înainte de apariția paniculului. În acest moment, este foarte importantă evitarea expunerii culturii la factori de stres, unii specialiști recomandă evitarea aplicării insecticidelor organofosforice.
De asemenea, este necesar să se asigure o nutriție suficientă a culturii cu toate elementele necesare, deoarece în această perioadă puterea de asimilare a plantei este maximă.
Înflorirea la porumb
Până în acest moment, potențialul genetic al randamentului plantelor deja e format: numărul maxim de rânduri și de boabe stabilit. La câteva zile după ce paniculul a crescut, pe plantă apare mătasea și este gata de polenizare.
Dacă sunt temperaturi ridicate în acest timp, polenul poate deveni steril. Dacă o astfel de perioadă durează mai mult de o săptămână, această secetă poate provoca pierderi semnificative de randament.
Important! În perioada apariţiei paniculului aprovizionarea cu apă este deosebit de importantă pentru producţia de boabe. În timpul înspicării, polenizării, dar și imediat după fecundare, consumul zilnic de apă la porumb este de 5-6 mm/ha, în zile deosebit de calde, cu insolaţie puternică, poate ajunge la 9-10 mm/ha.
Una dintre modalitățile de reducere a riscului afectării recoltei de insuficiența de umiditate în perioada pre- și polenizării, este utilizarea mai multor hibrizi cu diferite grupe de maturitate pentru semănat, ceea ce permite reducerea posibilelor riscuri de expunere la temperaturi ridicate în timpul înfloririi.
Selecția hibrizilor cu rezistență crescută la secetă este o altă modalitate bună de reducere a riscurilor. În plus, o metodă bună de a reduce la minim efectele stresului din timpul înfloririi este utilizarea hibrizilor cu o perioadă scurtă de timp între formarea paniculului și apariția mătăsii.
Umplerea bobului la porumb
Această perioadă se caracterizează prin faptul că planta are nevoie de o cantitate semnificativă de umiditate și substanțe nutritive, are loc absorbţia azotului şi a fosforului din sol, în lipsa lor, boabele nu se umplu.
Pentru a preveni sau a minimiza posibila apariție a carențelor, este necesar să se asigure o fertilizare echilibrată a plantei cu toate elementele necesare, dar și asigurarea umidității.
Adesea, în această perioadă, se înregistrează o lipsă acută de umiditate pe fondul temperaturilor ridicate. Ultimii ani sunt caracterizați de precipitații insuficiente, precum și de neuniformitatea acestora în timpul sezonului de vegetație. Respectiv, umiditatea devine un factor determinant în formarea recoltei de porumb.
Mulți specialiști recomandă finalizarea irigării după coacerea galbenă.
Alte recomandări la irigarea porumbului
Experiența pe termen lung a fermierilor arată că porumbul este una dintre culturile ce răspunde foarte pozitiv la îmbunătățirea regimului de apă al solului. Din acest motiv, cultivarea porumbului pe terenurile irigate este o metodă importantă de creștere a randamentului.
Potrivit recomandărilor generale, în perioada de vegetație a porumbului, conținutul de umiditate al stratului activ de sol trebuie menținut prin irigare pe soluri ușoare nu mai mic de 60-65% din capacitatea totală de câmp pentru apă, pe soluri medii 70-75% și 80% – pe soluri grele cu compoziție granulometrică.
În culturile de porumb, umiditatea solului este determinată cu un tensiometru.
Pentru a obține un randament bun de porumb, se recomandă să se efectueze irigarea în perioada vegetației etapizat. Atunci când umiditatea solului scade în prima jumătate a sezonului de vegetație la 70%, apoi, până la coacerea în ceară-lapte a bobului se crește la 80%, după care se reduce la 70%.
Amintim că, este foarte importantă asigurarea umidității necesare în perioadele critice pentru apă, cu aproximativ 10 zile înainte de apariția paniculului și până la finalizarea fazei de coacere în lapte a boabelor.
V-ar putea plăcea și Fertilizarea porumbului: norme și perioade recomandate.