8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAcarieni dăunători ai plantelor – cum recunoaștem atacul. Tratamente

Acarieni dăunători ai plantelor – cum recunoaștem atacul. Tratamente

Acarienii sunt păianjeni minusculi, iar unele specii pot produce daune culturilor agricole. Printre aceștia cei mai cunoscuți sunt acarianul roșu comun Tetranychus urticae și acarianul stacojiu Tetranychus cinnabarinus.

Fără cunoștințe despre acarieni acesta nu este atât de ușor de detectat. Reprezentanții adulți ating doar 1 mm lungime, ceea ce înseamnă că nu toată lumea îi poate vedea, iar unii pot fi văzuți doar cu lupa.

Acarienii (păianjenii) nu sunt insecte, ci arahnide. Prin urmare, de obicei, tratamentele contra insectelor dăunătoare aplicate acarienilor nu le dăunează și sunt o pierdere de timp și bani.

‹ adv ›

Combaterea eficientă a acarienilor se face cu ajutorul acaricidelor (substanțe active utilizate la combaterea acarienilor) specifice.

Care sunt simptomele atacului acarienilor la plante?

Acarienii atacă un spectru larg de culturi, inclusiv legume, pomi, vița de vie, arbuști, flori, plante exotice și buruieni.

Datorită dimensiunilor lor mici, acarienii pot distruge plantele adesea neobservați până când primele plante încep să moară. Prin urmare, doar o monitorizare regulată și foarte atentă a tuturor culturilor vă poate garanta încrederea că aceste creaturi nu s-au stabilit încă pe teritoriul vostru.

Primul simptom al prezenței acarienilor este chiar pânza de păianjen, care este atât un produs al activității vitale a acarienilor, cât și al habitatului lor și cel mai evident semn al prezenței lor.

Aceasta de obicei apare pe partea inferioară a frunzelor, este aproape transparentă și foarte subțire.

Un alt semn al prezenței dăunătorilor sunt punctele albe-gălbui pe frunze. Frunzele atacate se îngălbenesc, apoi cad, iar altele se usucă fără motiv.

Și, în sfârșit, la o analizare minuțioasă puteți observa înșiși acarienii, în special cei cu corpul sau picioarele roșii.

De ce acarienii sunt considerați dăunători periculoși?

  • Acarienii se hrănesc cu sucul celular din frunzele și tulpinile străpunse. În alegerea hranei, nu sunt pretențioși și se instalează atât pe plantele cultivate, cât și pe buruieni, în sere și în aer liber.
  • Acarienii și ouăle sunt răspândite de animale, oameni, vânt, în plus, este ușor să cumpărați material săditor infectat și să nu observați.
  • Colonia se dezvoltă foarte repede, deoarece într-un an acarianul este capabil să dea de la 12 până la 20 de generații într-o casă sau o seră încălzită și 3-4 generații în aer liber.
  • Frunzele înțepate sunt mai întâi acoperite cu puncte albe (în locurile de mușcături), apoi devin palide, se usucă și mor.
  • O colonie mare în câteva zile este capabilă să distrugă întreaga plantă, dacă vorbim despre o floare de casă, o plantă de căpșuni sau o oarecare plantă anuală.
  • În plus, locurile unde a fost realizată înțepătura devin porți deschise pentru infecții, care sunt adesea purtate de acarieni. Cel mai frecvent „însoțitor” al lor este putregaiul cenușiu, dar pot apărea și alte boli.
  • Plantele stagnează din creștere.
  • Florile atacate avortează, scade fructificarea.

Acarieni la legume

Acarianii pe castraveții crescuți în seră sunt mai frecvent întâlniți decât în ​​câmp deschis, iar aceasta are o explicație simplă. Acești dăunători, ca mulți alții, preferă căldura și cresc rapid la temperaturi de peste 25°C.

Într-o seră, mai ales cu plante dens plantate, acarienii se înmulțesc foarte repede, mișcându-se liber printre toate plantele și pe ele.

În primul rând, frunzele castraveților afectați devin maro și se usucă, apoi inflorescențele încep să cadă și, în final, întreaga plantă moare.

Situația este și mai gravă cu acarienii de pe roșii. Cert este că acești dăunători nu tolerează umiditatea ridicată (peste 90%), iar în cazul majorității plantelor, numărul acarienilor poate fi redus prin udări frecvente. Dar, roșiilor nu le place umiditatea mare.

Acarienii la căpșun

Acarienii preferă, de asemenea, fructele aromate, cum ar fi căpșunul și foarte des se observă prezența lor prea târziu. O plantă epuizată de un dăunător nu dă roade și devine, de asemenea, un refugiu pe termen lung pentru dăunători.

Nu uitați să înlăturați frunzele bătrâne, cu simptome de atac sau prea dense, astfel încât planta să fie ventilată. Acest lucru vă va permite să nu ratați colonia de acarieni în timpul inspecției.

Ca și la alte plante, acarianul nu se observă pe căpșuni foarte mult timp, chiar și până la legarea florilor. Dar se simte bine mai ales pe solul uscat, cu prezența soarelui. Fructele de pe plantele afectate nu au timp să se coacă, se usucă, iar frunzele se usucă după fructe.

Pentru a preveni dezvoltarea acarienilor, primăvara devreme, solul unde veți planta căpșuni trebuie udat cu apă de temperatura de cel puțin 60°C, iar materialul săditor trebuie scufundat în aceeași apă timp de 15 minute.

Mai multe detalii despre Dăunătorii căpșunului: cum să-i recunoști. Tratamente.

Acarienii la răsad

Dacă ați semănat recent semințe și, la scurt timp după germinare, ați găsit pânze de păianjen subțiri cu puncte în mișcare pe ele, acesta e un semnal de alarmă.

Acarianul nu este activ în natură la începutul primăverii, astfel sunt cele mai probabile trei opțiuni:

  • ați cumpărat semințe infectate și nu le-ați dezinfectat;
  • ați cumpărat substrat contaminat sau nu ați dezinfectat terenul unde ați plantat cultura.

Important este să tratați răsadul cât mai curând posibil, deoarece spre deosebire de plantele adulte, el este absolut lipsit de apărare în fața acarienilor și va muri în câteva zile.

Problema tratării răsadurilor în spațiu protejat este greu de soluționat, deoarece acarienii se pot afla nu numai pe plante, ci și se pot ascunde în diferite locuri, așa că unul sau două stropiri nu sunt suficiente.

Acarienii la pomi

Din păcate, dacă nu acordați atenție primelor semne ale apariției acarienilor, poate fi afectată nu doar recolta, ci și starea generală a pomilor.

Acarienii nu pot distruge complet un pom într-un sezon, dar îi pot slăbi cu ușurință puterea de a face față bolilor.

Chiar și cu tratamente regulate, acarienii pot rămâne pe trunchi, în scoarță, pe ramurile inaccesibile, ceea ce înseamnă că pomul va slăbi din an în an, iar recolta va scădea. Astfel, este foarte importantă realizarea calitativă a tratamentelor, înlăturarea resturilor vegetale.

Cum combatem acarienii

Din păcate, veți avea nevoie de multă răbdare, deoarece acarienii se adaptează rapid la tratamente și nu mai reacționează la acestea, ceea ce înseamnă că va trebui să aplicați mai multe remedii în timpul sezonului.

Prevenirea acarienilor

Deși nimeni nu se poate simți absolut în siguranță, măsurile preventive reduc din riscurile răspândirii acarienilor:

  • Îndepărtați în mod regulat buruienile de pe parcele și resturile de plante dintre rânduri.
  • Udați solul și plantele (acarienii se reproduc cel mai bine la umiditatea de 30-50%).
  • Pe suprafețe mici, puteți să pulverizați plantele cu o infuzie de usturoi (zdrobiți 2 căpățâni de usturoi, turnați 1 litru de apă și lăsați 5 zile).
  • Alegeți îngrășăminte complexe pentru fertilizare cu un conținut ridicat de potasiu și fosfor.

Remediile populare sunt benefice pentru mediu, dar sunt ineficiente în lupta împotriva acarienilor, așa că este mai bine să nu amânați și să treceți la tratamente chimice.

Puteți cumpăra acaricide și insectoacaricide la orice magazin agro.

Tratamente împotriva acarienilor

Pentru combaterea acarienilor sunt omologate produse ce conțin:

Abamectin (Vertimec Pro – arbuști, legume 1,2 l/ha, pomi fructiferi 1,125 l/ha, vița de vie (păianjenul roșu al viței de vie, acarianul galicol 0,75 l/ha).

Ulei de parafină la pomi și vița de vie (Ovipron Top – insecticid, acaricid de contact cu spectru larg de combatere a insectelor în repausul vegetativ asigurând o pornire în vegetație cu un minim de rezervă a populațiilor de dăunători, 2500 ml/100 l apă sau 1500 ml/100 l apă în amestec cu un insecticid).

Spirotetramat (Movento 100 SC – căpșun 1,0 l/ha, soia, tomate contra la acarianul roșu comun 0,75 l/ha).

Fiecare tratament trebuie efectuat cu un produs ce conține un ingredient activ diferit de cel folosit anterior.

Detalii despre Dăunători la vița de vie: cum recunoaștem atacul, tratamente.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Managementul sustenabil al ploșniței marmorate asiatice (Halyomorpha halys)

Ploșnița marmorată asiatică (Halyomorpha halys; sinonime: Halyomorpha mista, Pentatoma halys) este...
‹ adv ›

Gărgăriţa fasolei – descriere, daune și metode de combatere

Fasolea este o cultură leguminoasă valoroasă, care joacă un rol important în alimentația umană, semințele sale conținând aminoacizi esențiali...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole