17.5 C
București
sâmbătă, 5 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTelehuz: În PNS avem o alocare bugetară consistentă pentru sistemele de irigaţii...

Telehuz: În PNS avem o alocare bugetară consistentă pentru sistemele de irigaţii locale

Autorităţile au lucrat intens pentru introducerea irigaţiilor în PNRR, însă există şi un plan B, respectiv asigurarea investiţiilor din bugetul naţional, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Costin Telehuz, în cadrul unui eveniment de specialitate.

„Sunt şi veşti bune legate de irigaţii, chiar dacă procesul birocratic este foarte lung. S-a lucrat intens pentru introducerea irigaţiilor în PNRR, dar avem şi un plan B, respectiv asigurarea investiţiilor din bugetul naţional. Dar, aşa cum spuneam, aşteptăm veşti bune de la Bruxelles. O altă veste bună este că în PNS avem de asemenea o alocare bugetară, nu foarte mare, dar consistentă, pentru sistemele de irigaţii locale”, a declarat Costin Telehuz.

Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia a fost gazda unei dezbateri pe tema sistemului naţional de irigaţii. În cadrul evenimentului s-a discutat despre provocările cu care se confruntă fermierii, precum şi despre identificarea unor soluţii din perspectiva actualelor politici publice din domeniul irigaţiilor.

Astfel, discuţiile s-au desfăşurat în prezenţa fermierilor şi a reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale.

‹ adv ›

Dezbaterea a avut loc în contextul în care anul acesta, atât România, cât şi întreaga Europă, s-au confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii.

Conform sursei citate, această situaţie creşte periculos riscul unei noi crize economice pe fondul costurilor ridicate ale energiei şi al crizei alimentare cauzate de războiul din Ucraina. Totodată, această dinamică obligă autorităţile să caute soluţii concrete, în vreme ce fermierii cer grăbirea investiţiilor în acest sector profund afectat de secetă, cu accent pe lărgirea şi reabilitarea sistemului naţional de irigaţii.

„Ministerul Agriculturii este preocupat de găsirea de soluţii pentru fermieri şi reabilitarea sistemului de irigaţii. Anul acesta s-au irigat aproximativ 836.000 de hectare, ceea ce înseamnă că lucrurile încep să se îmbunătăţească. Avem multe investiţii, este un proces de modernizare aflat în curs, însă mai avem mult de lucru, deoarece procesul este laborios. Spre exemplu, la un proiect, de la începutul demarării lucrărilor, durează 23 de luni doar partea administrativă, însă suntem optimişti cu privire la proiectele aflate în derulare sau cele care urmează să fie implementate”, a susţinut, la rândul său, secretarul de stat în MADR Iulian Bucur.

Dezbaterea „Apa noastră cea de toate zilele – O conversaţie fluidă despre reabilitarea sistemului naţional de irigaţii” a debutat cu o donaţie făcută de Aversa DP Pumps pentru Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, constând în două pompe cu valoare istorică marca Aversa SA.

Uzina Aversa reprezintă un punct de reper în industria românească de dinainte şi după 1989, având o istorie bogată şi spectaculoasă. Fondată acum 140 de ani, compania a proiectat şi fabricat pompe pentru mai multe sectoare industriale, iar astăzi îşi continuă activitatea datorită preluării a brandului şi activelor companiei către grupul grecesc DP Pumps.

„Istoria Aversa este astăzi prezentă în faţa dumneavoastră prin două produse, dintre cele mai importante din zona agricolă. Vorbim despre pompa cu carcasă tip NDS, foarte utilizată în zona irigaţiilor şi cu valoare istorică. Acest tip de pompe se numără printre primele proiecte dezvoltate de uzina Aversa, în anii 60. Astăzi, acest produs se găseşte într-o formă îmbunătăţită în portofoliul Aversa DP Pumps, cu performanţe noi şi consum energetic redus. Cel de-al doilea produs pe care îl donăm astăzi Muzeului Naţional al Agriculturii este pompa tip MV, utilizată în irigaţii şi la Centrala Nucleară Energetică Cernavodă pentru răcire. Acest tip de pompă a fost îmbunătăţită cu palete reglabile, pentru a asigura un consum de energie cât mai mic, în funcţie de performanţele care se doresc”, a declarat Gheorghe Matei, director Aversa DP Pumps.

Compania Aversa DP Pumps, deţinută de grupul Drakos Polemis, este unul dintre liderii de piaţă din Europa. Cu o experienţă cumulată de mai mult de 200 de ani pe piaţa mondială de pompe, grupul îşi propune relansarea gamei de pompe Aversa.

Portofoliul companiei include o varietate de produse utilizate în sectorul industrial, agricultură, energie. Printre serviciile oferite de Aversa DP Pumps se numără producţia de pompe, instalare, transport, mentenanţă şi monitorizare.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, efectuează vineri o vizită de lucru în Republica Moldova

O delegaţie condusă de ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, va efectua vineri o vizită de lucru în Republica Moldova, la...

Ministrul Agriculturii solicită intervenția CE pentru reglementarea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole