9.1 C
București
joi, 3 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCât a ajuns să coste hectarul în țara cu cele mai scumpe...

Cât a ajuns să coste hectarul în țara cu cele mai scumpe pășuni și terenuri agricole din Europa

Prețurile terenurilor agricole continuă să crească, în Olanda, țara cu cele mai mari prețuri oricum din Europa. În primele șase luni ale acestui an, hectarul de teren agricol se vindea în medie cu  80.000 de euro pe hectar, cu 8,5% în plus față de anul trecut, în timp ce la pășune nivelul era de 64.300 de euro/ha, în creștere cu 4%, scrie puterea.ro.

Asociația olandeză a agenților imobiliari și evaluatorilor de terenuri NVM susține că zonele în care au existat cele mai multe tranzacții cu terenuri agricole sunt Veenkoloniën și Oldambt – 33% din total suprafețe, urmate de cele din sud-vest (16%).

‹ adv ›

La pășuni, prețurile s-au majorat, în special, în regiunile din vestul Olandei (+14%), precum și în sud (16%), unde există ferme de porci. În nord, în schimb, prețul a scăzut chiar și cu 3%.

Trebuie remarcat și faptul că cele mai multe ferme care s-au vândut sunt de vaci de lapte, în contextul presiunilor privind reducerea numărului de animale din cauza poluării, și mai puțin de porci.

Spre comparație, potrivit statisticlor UE pentru 2020,  prețurile la terenurile agricole atingeau următoarele valori: Italia – 35.447 euro/ha, Germania – 26.384 euro/ha, Irlanda – 25.724 euro/ha, Danemarca – 17.491 euro/ha, Spania – 12.901 euro/ha, Polonia- 10.711 euro/ha, Suedia – 10.100 euro/ha, în timp ce în România media era de 7.163 euro/ha.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dolj, județul cu cele mai multe tranzacții pe piața terenurilor agricole din România

În februarie 2025, România a înregistrat 51.978 de tranzacții...
‹ adv ›

Investitorii din Arabia Saudită, interesați de achizițiile de teren arabil din România

România este pe radarul investitorilor saudiți interesați de agricultură, a povestit pentru presă managerul uneia dintre cele mai mari...

România ar putea pierde aproximativ 10% din terenul arabil

În ultimii 25 de ani România a „pierdut”  peste 1,1 milioane de hectare de teren arabil, iar situația se...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole