Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare de teren din județele Tulcea, Brăila și Buzău sunt scoase la concesionare, iar interesul este foarte mare în piață: peste 10 oferte pentru fiecare din cele trei societăți, până la acest moment, scrie puterea.ro.
Luni este ultima zi de depunere a documentelor de participare pentru societatea Orezul de la Gropeni Stăncuța (1.344 ha de teren agricol la care se adaugă 277 ha de teren neagricol) din Brăila pentru care există și cel mai mare interes, de altfel, dar și pentru Romagribuz Stâlpu – 50,2 ha de teren agricol și 1,17 ha de teren neagricol din județul Buzău, în timp ce pentru Agroindustriala Nufăru – 755 hectare de teren agricol și 94,6 ha de teren neagricol din județul Tulcea, termenl limită este 27 septembrie.
Până la acest moment, au fost depuse peste 10 oferte, în cazul fiecărei suprafețe pentru care se organizează licitație, dar este foare posibil ca numărul să mai creasca luni și marți.
Directorul ADS menționează că își dorește ca cei care câștigă licitația să se țină de cuvânt, pentru că au fost destule cazuri când, după doar câteva luni, câștigătorii și-au dat seama că nu pot să-și îndeplinească obligațiile asumate și au renunțat la contract.
Unde se află suprafețele scoase la concesionare
Cea mai mare suprafață se află la Gropeni Stăncuța în județul Brăila – 1.344 ha de teren agricol la care se adaugă 277 ha de teren neagricol, suprafețe aflate în exploatarea societății Orezul Gropeni. Redevența minimă este de 842 kilograme/an/hectar, se arată într-un comunicat al agenției.
În județul Tulcea, se concesionează o suprafață de 755 hectare de teren agricol și 94,6 ha de teren neagricol exploatate de Agroindustriala Nufăru în localitățile Nufăru, Mahmudia și Marighiol. Redevența minimă este de 731 kilograme/an/hectar.
O suprafață cu mult mai mică se află în localitatea Stâlpu, județul Buzău, unde se organizează licitație pentru 50,2 ha de teren agricol și 1,17 ha de teren neagricol exploatate de Romagribuz Stâlpu. Redevența minimă este de 979 kilograme/an/hectar.
Durata concesiunii este de 20 de ani.
La data de 31 august, ADS monitoriza 826 de contracte concesionare/arendă/asociere în participațiune/locațiune/închiriere și convenții a terenurilor cu destinație agricolă care însumează 250.789 ha, din care 132.140 ha în concesiune, potrivit raportului de activitate al agenției.
Licitație cu strigare!?! Respectați vă rog OUG 57/2019!