Vlăduț Peica: În urmă cu 6 ani în fermă lucrau 6 oameni și se produceau 2.000 litri de lapte, acum lucrează 7 roboți și 2 oameni, iar producția este de 5.000 litri de lapte
Vlăduț Peica este admnistratorul Fermei Peica și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, cu tema „România Agricolă Europeană”.
La producția brânzei e mai complicat, dar se poate produce lapte de calitate cu ajutorul roboților. Ferma este dotată în acest moment cu 7 roboți de diferite categorii. Primii au fost achiziționați în 2015 cu fonduri europene.
Printre care 3 roboți de muls, 1 robot de curățare, 1 robot de furajare, care pregătește singur furajele pentru animale, 1 robot care apropie furajul de animale. A fost o investiție absolut necesară, deoarece criza de resurse umane este foarte mare, inclusiv în rândul medicilor veterinari.
‹ adv ›
Spre exemplu în 2020, la Cluj au terminat facultatea 120 de studenți la medicină veterinară și probabil sunt doar în jur de 20 cei care chiar profesează în ferme.
Întreținerea unui robot nu este mai ieftină, dimpotrivă cu acei bani s-ar putea plăti 3 angajați, însă roboții au avantajul că lucrează bine și eficient, cu eliminarea timpilor morți și în mod predictibil. Aceste investiții nu sunt mici, dar astăzi sunt necesare.
Airi Külvet este o fermieră estoniană dedicată agriculturii sustenabile și regenerabile. Administrează ferma de familie Puutsa, situată în Jõgevamaa,...