16 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaRaport FAO: Oferta de cereale pentru 2022/23, în scădere 

Raport FAO: Oferta de cereale pentru 2022/23, în scădere 

În noul său Raport privind cererea și oferta de cereale, publicat vineri de către FAO, estimările pentru producția mondială de cereale în 2022 cresc; cu toate acestea, stocurile globale de cereale sunt prognozate să se diminueze în 2022/23.

Producția globală de cereale în 2022 este acum estimată la 2 765 de milioane de tone, sau cu 1,7% sub rezultatul din 2021. Revizuirile în creștere pentru Australia și Federația Rusă indică acum o producție globală record la grâu în 2022, în timp ce producția totală de cereale secundare este de așteptat să scadă cu 3,3% față de anul precedent.

Prognoza pentru producția mondială de orez a fost revizuită în scădere, deoarece producția mai mică decât cea estimată în China a avut o pondere mai mare decât revizuirile în creștere pentru Bangladesh și alte câteva țări.

Drept urmare, se estimează că producția globală de orez va scădea cu 2,6% față de recordul atins în 2021.

Pentru anul 2023, primii indicatori arată o potențială extindere a suprafețelor pentru cultivarea grâului de toamnă în emisfera nordică, în special în Statele Unite ale Americii, determinată în principal de prețurile ridicate la grâu.

Cu toate acestea, costurile mari la îngrășăminte pot afecta aplicarea volumului necesar, cu impact negativ asupra randamentelor.

Prețurile interne scăzute ar putea duce la o reducere nesemnificativă a cultivării grâului în Federația Rusă, cel mai mare exportator din lume, în timp ce efectele severe ca urmare a războiului în Ucraina, se estimează că vor duce la reducerea cu 40% a suprafețelor plantate cu grâu de toamnă.

Plantații record sunt prognozate în India, stimulate de prețurile de piață ridicate. De asemenea, în Pakistan se estimează plantări relativ mari, deoarece apa stătătoare de la inundațiile din 2022 are un impact mai mic decât se anticipa inițial.

În statele din emisfera sudică, majoritatea culturilor de cereale grosiere pentru 2023 au fost semănate. Brazilia ar putea înregistra plantări record de porumb, în timp în Argentina acestea ar putea scădea din cauza nivelurilor scăzute de umiditate în sol.

Condițiile meteorologice sunt favorabile perspectivelor bune de producție a porumbului în Africa de Sud.

Rata de utilizare a cerealelor la nivel mondial în 2022/23 este acum estimată să scadă cu 0,7% față de anul precedent, ajungând la 2 779 milioane de tone. Rata de utilizare a porumbului este prevăzută să scadă, în timp ce rata de utilizarea a grâului va crește iar cea de utilizare a orezului se modifică nesemnificativ de la un an la altul. 

Prognoza pentru stocurile mondiale de cereale este fixată la 844 de milioane de tone la sfârșitul anului de comercializare, ce duce la scăderea raportului dintre stoc-utilizare la nivel mondial pentru 2022/2 până la 29,5 la sută. 

În noul său raport, estimările FAO pentru comerțul internațional cu cereale în 2022/23 indică o scădere cu 1,7% față de nivelul record al anului precedent, ajungând la 474 de milioane de tone. 

Mai multe detalii și date sunt disponibile aici

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel din ultimii aproape...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole