Ghidurile de finanţare pentru împăduriri, lansate în consultare publică marţi, vor sta la baza absorbţiei celor 730 de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi înseamnă, de fapt, regulile de cheltuire a fondurilor disponibile pentru împăduriri şi reîmpăduriri, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
„Prezentăm azi (marţi, n.r) două ghiduri extrem de importante, ghiduri care fac parte din structura PNRR, din acea structură care cu alocările de fonduri prevede şi/sau impune şi implementarea unor reforme. Reformele vizează sectorul silvic, iar elaborarea unei noi strategii este unul dintre cele mai importante elemente prevăzute în PNRR pe sectorul silvic, o strategie forestieră care va fi aprobată până la sfârşitul lunii septembrie anul acesta. Este deja în elaborare, lucrăm deja cu cele mai importante universităţi în domeniu din ţară şi pe la sfârşitul lunii septembrie vom veni cu această reformă. Vom propune prin strategia forestieră o nouă abordare în ceea ce priveşte management-ul fondului forestier, administrarea pădurilor, protecţia, protejarea pădurilor, toate aceste elemente fiind înglobate într-o nouă viziune strategică care va fi prezentată până la sfârşitul lunii septembrie. Cele două ghiduri care vor sta la baza absorbţiei celor 730 de milioane de euro din PNRR înseamnă, de fapt, regulile de cheltuire a fondurilor disponibile pentru împăduriri şi reîmpăduriri. Pentru împădurire avem un buget de 500 milioane de euro”, a spus Tanczos.
Acesta a menţionat, totodată, că ambele ghiduri se bazează pe o schemă de ajutor de stat şi au fost aprobate de Comisia Europeană.
„Cele 500 milioane de euro vor fi la dispoziţia beneficiarilor publici şi privaţi. Indiferent de tipul de proprietate a terenului pe care se face plantarea noii păduri se pot finanţa aceste investiţii, deci beneficiarii sunt persoane fizice, persoane juridice, persoane juridice publice sau de drept privat. Suprafeţele care pot fi împădurite sunt suprafeţe agricole sau suprafeţe degradate, terenuri agricole sau terenuri degradate. Ele pot face obiectul investiţiei. Trupurile de pădure nou create trebuie să aibă o suprafaţă de minimum jumătate de hectar sau de minimum 10 arii în cazul în care vorbim de perdele forestiere. Pentru pădure nouă suprafaţa minimă este de 0,5 hectare şi este un element foarte important pentru că va creşte gradul de accesibilitate a fondurilor disponibile (…)”, a subliniat oficialul.
Potrivit sursei citate, cheltuielile care sunt eligibile încep de la planul de împădurire, proiectul tehnic de împădurire, cuprind cheltuielile de împrejmuire, de plantare, cheltuielile de întreţinere a plantaţiei, respectiv refacerea plantaţiei în perioada de valabilitate a PNRR.
„Se pot finanţa şi cheltuielile de replantare acolo unde din cauza fenomenelor meteorologice sau din alte motive sunt pierderi de puieţi care s-au plantat iniţial. Avem un set de costuri standard care sunt prevăzute în ghiduri. În acelaşi timp, după aceste activităţi de plantare, timp de 20 de ani, beneficiarii acestor sisteme de investiţii rămân beneficiari pe nouă schemă aprobată printr-o ordonanţă de guvern de urgenţă de guvernul actual, o schemă de sechestrare de carbon, o schemă de finanţare practic a sechestrării de carbon. Această sumă se va ridica la 456 de euro pe an pe hectar, o sumă care creşte atractivitatea programului finanţat din PNRR. În acelaşi timp, în ajutorul de stat, prin schema de ajutor de stat pentru reîmpădurire, al doilea ghid practic, care este lansat astăzi în dezbatere publică, finanţăm refacerea suprafeţelor forestiere acolo unde fondul forestier a fost afectat de factori biotici, abiotici, fenomene meteorologice, de furtuni, de doborâturi şi acolo refacerea acestor suprafeţe se va finanţa dintr-un buget de 100 de milioane de euro. Ghidul se bazează, la fel ca precedentul, pe o schemă de ajutor de stat notificată la Comisie şi aprobată. Se vor finanţa cheltuielile de replantare de împădurire propriu-zisă, de întreţinere a plantaţiilor, costurile pentru refacere în cazul manifestării unor evenimente produse, incendii sau alte fenomene meteorologice care se produc ulterior refacerii suprafeţelor forestiere”, a explicat Barna Tanczos.
Ministrul Mediului a anunţat, totodată, că se află în pregătire un ghid pentru o schemă de decontare a unor cheltuieli efectuate după data de 1 februarie 2020.
„Avem în pregătire încă un Ghid pentru o schemă de decontare a unor cheltuieli după 1 februarie 2020. Tot din PNRR vom aloca un buget de cinci milioane de euro pentru acele împăduriri care s-au făcut deja pe suprafeţe afectate de furtuni, de doborâturi, de incendii, de atacuri, de boli şi aşa mai departe. Acolo vom avea două posibilităţi. Pe de o parte, avem acest decont şi pe o regulă de minimis vom putea deconta până în 200.000 de euro cheltuieli de replantare care au fost ocazionate după data de 1 februarie 2020 data de referinţă din PNRR. În acelaşi timp, sunt pregătite două scheme pentru pepiniere noi şi refacerea sau modernizarea celor existente, o schemă bazată pe regula de minimis, 200.000 de euro suma maximă decontabilă sau suma maximă care poate să fie accesată şi schema mare pentru pepinierele mari, pentru RNP şi pentru beneficiari privaţi. Aceste scheme, sunt în lucru şi săptămâna viitoare ne aşteptăm ca inclusiv schema pentru pepiniere să fie aprobată şi să mergem înainte şi cu acele elemente de investiţie”, a menţionat Tanczos.
În viziunea demnitarului, noile ghiduri reprezintă un început pentru pădurile din România.
„Este un nou început, cu un buget fără precedent, un buget care permite ca judeţele care au suprafeţe foarte mici de pădure, sunt în marja de 5-10% suprafaţă forestieră în total balanţă de terenuri din judeţul respectiv, să beneficieze de aceste ajutoare, de aceste scheme de sprijin, să refacă ecosistemele, să refacă echilibrul natural, echilibrul ecologic în acele judeţe şi nu numai. Şi celelalte judeţe care sunt la 10-20-30% suprafaţă forestieră pot fi beneficiare şi gama completă de beneficiari este asigurată: persoane fizice, persoane juridice, persoane juridice de drept privat sau de drept public”, a subliniat ministrul de resort.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanzcos, a susţinut marţi o conferinţă de presă, la Pepiniera Silvică Cozieni, din judeţul Ilfov, cu ocazia lansării, în consultare publică, a ghidurilor de finanţare pentru împăduriri, prin PNRR.