România trebui să ajungă la 25% suprafaţa cultivată în sistem ecologic până în 2030, de la 3% în acest moment, respectiv la 2,5 milioane de hectare, a declarat, joi, Mircea Fulga, director de operaţiuni în cadrul Norofert.
El a menţionat că din 2021 se observă o migrare masivă a fermierilor spre zona ecologică, acesta în contextul creşterii a preţului îngrăşămintelor convenţionale.
Dacă acum 2 ani investiţia într-un hectar cultivat ecologic era un pic mai mare decât în agricultura convenţională, acum este de două ori mai mică pentru că nu sunt utilizate gazele naturale ca şi materie primă.
Potrivit unui raport curent remis joi BVB, compania estimează în acest an o cifră de afaceri de 67,475 milioane de lei şi un rezultat net de 10,090 milioane de lei.
Bugetul consolidat de venituri şi cheltuieli aferent anului 2022 este fundamentat printre altele pe menţinerea unei marje nete de peste 20% pentru linia principală de business: producţia de inputuri pentru agricultura ecologică.
Compania are în vedere şi creşterea pe linia principală de business, producţia de inputuri pentru agricultura ecologică.
Planul de investiţiile pe 3 ani început în 2019 se va finaliza în anul 2022, iar investiţiile se vor direcţiona către automatizarea completă a liniei de producţie, precum şi creşterea capacităţii, necesare pentru o gamă de produse din ce în ce mai diversificată.
Investiţie estimată de aproximativ 200.000 euro în anul 2022. De asemenea, se estimează creşterea capacităţii de depozitare a inputurilor din fabrica din Filipeştii de Pădure prin construcţia unui depozit de 1.500 m.p. pentru stocarea îngrăşămintelor granulate produse în aceeaşi locaţie.
Primul pas îl reprezintă achiziţionarea facilităţii de producţie de la Filipeştii de Pădure, urmând ca după proiectare şi primirea autorizaţiei de construire Compania să demareze extinderea. Investiţie estimată de aproximativ 1,4 milioane euro.
În document se mai menţionează finalizarea Laboratorului de cercetare şi inovare, pe care Norofert a decis sa îl construiască în spaţiul din Filipeştii de Pădure, în aceeaşi locaţie cu unitatea de producţie.
Finalizarea acestuia se va realiza din fonduri proprii şi va fi operaţionalizat în perioada iulie-septembrie 2022.
Această facilitate, care va ocupa o suprafaţă de 450 mp are rolul de a accelera procesul de inovaţie şi cercetare pentru dezvoltarea unor produse competitive pentru piaţa din România, cât şi pentru export.
În T4 al anului 2021 s-au achiziţionat, în vederea demarării construcţiei, următoarele: hala pe structură metalică uşoară, care va găzdui Laboratorul şi echipamentele de laborator, acestea din urmă fiind achiziţionate în proporţie de 70%.
Investiţie estimată de aproximativ 250.000 euro în anul 2022.
De asemenea, se menţionează investiţiile necesare operaţionalizării complete a fermei din Zimnicea, Judeţul Teleorman.
Fondurile, asigurate din capital propriu şi/sau împrumuturi bancare, vor merge către dezvoltarea capacităţii de depozitare cereale ecologice, prin modernizarea spaţiilor actuale şi construcţia unora noi.
Compania mai precizează că este crucială demararea unei investiţii în irigaţii, suprafaţa ţintă pentru irigaţie în următoarele 12 luni fiind de 200-250 ha. Investiţie estimată de aproximativ 670.000 euro în anul 2022.