22.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: Ar putea fi recultivate noi terenuri cu cereale, pentru...

Piața agricolă mondială: Ar putea fi recultivate noi terenuri cu cereale, pentru a face față cererii

Volatilitatea continuă să predomine pe piețe cu variații de preț foarte semnificative și uneori divergente în funcție de scadențe sau campanii. Termenul limită din martie pe Euronext nu ar trebui să mai fie o referință, atât pe cotațiile fizice, cât și ca repere cu câteva zile înainte de închiderea sa.

Va fi interesant de văzut în ce măsură anumiți operatori ar putea opta pentru livrări, pentru a onora contracte fizice.

Piața Regiunii Mării Negre

Potrivit operatorilor locali, Kazahstanul monitorizează cererea pentru cerealele rusești, în principal din Siberia, care crește brusc. O altă știre apărută ieri este o scrisoare deschisă a lui Kopbaev, coproprietar al grupului Kusto, în care relatează situația dificilă a livrărilor în Kazahstan. Întreprinderile nu pot expedia sau primi mărfuri.

Neavând acces direct la mare, cea mai mare parte a mărfurilor kazahe este direcționată prin porturile rusești, cu care companiile de transport maritim străine au încetat complet să mai lucreze din cauza sancțiunilor. Armatorii nu își mai pot asigura bărcile.

În acest context, multe contracte sunt anulate din cauza forței majore, iar cumpărătorii sunt nevoiți să găsească surse alternative, printre care se numără și Algeria, care repune Franța ca posibilă sursă de achiziție.

Exporturile din Ucraina sau Rusia au fost reduse aproape la zero, porturile din bazinul Mării Negre nemaifiind active, cu excepția originilor românești. Mai mulți producători din România susțin că li se oferă prețuri mai mari pentru grâu și porumb.

Per general, originile franceze și românești au devenit solicitate în ultimele zile, de la declanșarea războiului. În primele două zile de război, România a vândut aproximativ 800-900 de mii de tone de grâu și porumb, potrivit estimărilor.

Exporturile de grâu, porumb și derivatelor acestuia din Republica Moldova a fost interzis, producătorii însă solicită o derogare pentru exportul porumbului. O decizie în acest sens poate fi adoptată în următoarele zile.

Cotații grâu Euronext

Cotații porumb Euronext

Piața agricolă Europeană

Situația din cele două țări mari producătoare de cereale alarmează mult autoritățile punând în discuții necesitatea asigurării securității alimentare.

Potrivit analiștilor Agritel, ar putea fi luate decizii pentru a face față acestei situații fără precedent, cum ar fi o modificare a regulilor PAC 2022, care ar putea autoriza recultivarea unor terenuri înțelenite.

Pe de altă parte, Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru Agricultură al UE, afirmă că nu este necesară revizuirea politicii agricole a UE din cauza războiului din Ucraina, însă consideră că este esențial ca Rusia să fie exclusă din comerțul internațional.

Situația întreruperii aprovizionării cu ulei de floarea soarelui de către Marea Neagră dă teren pieței pentru creșterea cererii pentru alte uleiuri. Astfel, în această dimineață a crescut prețul uleiului de palmier.

Piața agricolă din SUA

Pe arena internațională, SUA a vândut 266 de mii de tone de boabe de soia Chinei și 266 de mii de tone către o destinație nedezvăluită. Piața grâului dur a revenit cu achiziții de aproximativ 250 de mii de tone de către Algeria și 100 de mii de tone de către Tunisia.

Prețul petrolului este cel mai ridicat din 2014, la 114,40 USD/baril, în New York în această dimineață. Dolarul continuă să crească până la 1,1100 față de euro.

Noua tranzacționare pentru grâu „se limitează” ieri la Chicago, odată cu trecerea pragului simbolic de 10 USD/bushel pe termenul livrării martie și, în această dimineață, de 11 USD/bushel pentru livrările din mai.

Noile limite zilnice de variație sunt afișate astăzi la 75 de cenți pentru grâu, 35 de cenți pentru porumb și 90 de cenți pentru boabele de soia.

Prețul. pentru soia a găsit totuși sprijin în această dimineață în noua prognoză de producție pentru Brazilia publicată de Stone X la 121,17 milioane de tone, în scădere cu 4,2% față de cea mai recentă estimare.

Producția de etanol a scăzut săptămâna aceasta în SUA la 997 de mii de barili pe zi, iar stocurile sunt la cel mai scăzut nivel timp de 3 săptămâni, la 24,993 milioane de barili.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la...
‹ adv ›

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...

Piața mondială agricolă: Cotațiile la cereale, în creștere

Prețurile la cereale – grâu, porumb, dar și la rapiță sunt în creștere, pe fondul vremii capricioase care naște temeri privind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole