5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleProducerea răsadurilor de roșii și ardei – sfaturi utile

Producerea răsadurilor de roșii și ardei – sfaturi utile

Producerea răsadurilor este un element cheie pentru obținerea producției de legume. De aceea, este important să ținem cont de mai multe lucruri importante la creșterea răsadului.

Astăzi vom discuta mai multe despre producerea răsadurilor pentru cultura de roșii și ardei.

Pentru pregătirea substratului pe care va fi crescut răsadul este utilizată mranița, turba, pământ de țelină, pământ de grădină, compost, nisip, etc.

‹ adv ›

La acestea se adaugă cantități suficiente de îngrășăminte.

Cantitatea de sămânță necesară producerii răsadului pentru 1 ha cultură diferă de la o specie la alta: ardei 0,8-1 kg, tomate 0,25-0,3 kg.

Semănatul în vederea producerii răsadurilor de legume se face în rânduri, la 5 cm distanță, în cazul în care acesta se repică și de la 6-7 cm dacă nu e realizată repicarea. 

Factorii climatici, în principal temperatura, umiditatea și aerisirea, trebuie astfel asigurate încât răsărirea să fie stimulată, iar în perioada de la repicat la plantat să fie preîntâmpinată alungirea și îmbolnăvirea răsadului.

Creșterea răsadului de ardei

Dacă nu aveți o seră, atunci semințele de ardei trebuie să fie semănate în februarie, astfel încât plantele să aibă 60-85 de zile de dezvoltare și creștere înainte de transplantare în luna mai.

Ardeiul nu tolerează repicarea răsadului, așa că încercați să semănați din start semințe în ghivece individuale de turbă cu un diametru de aproximativ 8-10 cm. Nu are sens să folosiți ghivece mari din cauza dezvoltării lente a sistemului radicular.

Substratul pentru creșterea răsadului trebuie să fie ușor și afânat, format din 2 părți de humus, amestecate cu 1 parte de nisip și 1 parte de sol. La 1 kg dintr-un astfel de amestec, trebuie să adăugați o lingură de cenușă.

Semințele de ardei au nevoie de pregătire de pre-semănat – trebuie puse la hidratare timp de cinci ore în apă, a cărei temperatură este de aproximativ +50°C.

După care, acestea trebuie așezate pe o cârpă umedă timp de 2-3 zile, la temperatura camerei de aproximativ +20°C.

Semințele semănate trebuie bine udate și imediat după aceea, acoperite cu folie. Înainte de încolțire, pot fi plasate în orice loc cald (aproximativ +22°C), iluminarea nefiind necesară.

După apariția plantulelor, temperatura optimă pentru creșterea răsadurilor în timpul zilei este de aproximativ +26 … + 28°С, iar noaptea în jur de +10…+15°С.

Nu udați excesiv ardeiul, acest lucru îl poate afecta producând boala Piciorușul negru, dar încercați să nu lăsați substratul să se usuce.

Apa pentru udat ar trebui să fie caldă – aproximativ +30°C, deoarece dacă apa va fi rece, răsadurile vor fi fragile, se vor îmbolnăvi și chiar se pot usca.

Nu uitați să monitorizați umiditatea aerului din încăperea în care răsadurile sunt cultivate, nu ar trebui să fie prea uscat. Pulverizați plantele cu apă și asigurați o bună ventilare, evitând însă curenții de aer.

Răsadurile de ardei necesită iluminare suplimentară pe tot parcursul lunii februarie, lumina trebuie inclusă între orele 7:00 și 21:00.

Înainte de plantare, răsadurile au nevoie de călire, obișnuire treptată cu razele soarelui, temperaturi mai scăzute, vânt și ploaie.

Pentru aceasta, planta este scoasă la aer curat, crescând treptat timpul de aflare. În timpul călirii, urmăriți condițiile meteorologice, nu permiteți răsadurilor de ardei să înghețe sau să aibă o temperatură scăzută – pentru ardeiul gras nu se admit temperaturi sub +13°C.

Vezi aici mai multe despre Ardei – plantare, creștere și îngrijire.

Creșterea răsadului de roșii

Legumicultorii cu experiență încep să pregătească solul pentru creșterea răsadurilor de roșii cu aproximativ o săptămână înainte de semănat.

Indiferent în ce vor crește răsadurile – pământ achiziționat sau din grădină – solul trebuie dezinfectat înainte de însămânțare (cu o soluție de permanganat de potasiu, aburi sau încălzit la temperaturi mari). În cazul temperaturilor reduse afară, puteți lăsa amestecul necesar să înghețe timp de câteva zile.

Pentru cei care preferă să pregătească singuri solul (producerea răsadului pe suprafețe mici), oferim mai multe opțiuni pentru amestecurile de sol testate de legumicultori și recomandate de aceștia pentru creșterea răsadurilor de roșii:

  • Turbă (4 părți), pământ (1 parte), mraniță (0,25 părți). Pentru fiecare 10 litri de amestec de sol se adaugă 3 litri de nisip, 10 g de azotat de amoniu, 2-3 g de superfosfat și 1-1,5 g de clorură de potasiu.
  • Turbă (3 părți), rumeguș putrezit (1 parte), mraniță (0,5 părți). Pentru fiecare 10 litri de amestec se adaugă 3 litri de nisip, 10 g de azotat de amoniu, 2-3 g de superfosfat și 1-1,5 g de clorură de potasiu.
  • Mraniță sau compost (1 parte), turbă (1 parte), sol înțelenit (1 parte). Pentru fiecare 10 litri de amestec, adăugați 1,5 linguri. cenușă, 3 linguri superfosfat, 1 lingura sulfat de potasiu și 1 linguriță uree.

Semănatul semințelor de roșii se face cu 45-55 zile înainte de plantare, în mod obişnuit între 20 februarie şi 1 martie pentru plantarea în câmp deschis, folosind 250 g sămânţă pentru 1 ha. Astfel, se vor semăna aproximativ 40 m2 cu 6-7 g sămânţă/m2.

Semințele de roșii se seamănă des în rânduri, la 5 cm distanţă între ele, iar pe rând la 2 cm. Adâncimea de semănat a semințelor 1-1,5 cm.

Pentru a mări precocitatea, seminţele se tratează cu stimulatori, procaină 10ppm timp de 4 ore sau Atonic 1:2000 timp de 12 ore.

Răsadul de roșii se repică în cuburi nutritive de 7x7x7cm, se produce prin semănat direct în ghivece sau pentru repicat este nevoie de o suprafaţă de 350-400 m2 răsadniţe.

Este important să asigurăm lumină suficientă și temperaturi normale de creștere. Pentru evitarea alungirii răsadurilor, în faza de 3-4 frunze adevărate, se fac tratamente cu retardanţi de creştere.

Pentru o răsărire mai prietenoasă a răsadurilor, culturile ar trebui să fie plasate la o temperatură de 23-25 °C. Dar de îndată ce apar primele plantule, recipientele trebuie imediat transferate într-un loc mai rece (cu o temperatură de 16°C ziua și 10-12°C noaptea) pentru 6-7 zile.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, răsadurile de roșii se vor alungi mult. Apoi plantele sunt plasate din nou la temperaturi de 22-24°C ziua și 20-22°C noaptea.

Udarea răsadului de roșii: răsadul nu iubește nici prea multă umiditate, nici solul uscat. De aceea, verificați substratul și udați ori de câte ori observați că acesta este uscat.

Temperatura apei pentru udări nu trebuie să fie mai mică de temperatura din încăperea unde e produs răsadul (recomandată 22°C).

Repicarea răsadurilor de roșii începe de îndată ce plantele au prima pereche de frunze adevărate (aproximativ 12-18 zile după germinare).

Plantele se udă bine și apoi sunt scoase cu grijă una câte una, folosind o lopățică specială.

Pe parcursul creșterii sunt recomandate de a realiza fertilizări ale răsadului. În acest sens, cele mai recomandate și prietenoase sunt îngrășămintele organice lichide special concepute pentru legume.

Prima fertilizare se face după repicare pentru a întări plantele oricum stresate, iar următoarea la 10 zile după aceasta.

Cu 10-12 zile înainte de plantarea răsadurilor de roșii în câmp se face călirea acestora prin scăderea umidităţii şi a temperaturii.

Plantarea răsadului de roșii în câmp se face în momentul în care temperatura în sol, la adâncimea de 10-15 cm, se stabilizează la 12ºC şi când pericolul brumelor târzii a trecut (25 aprilie – 5 mai). 

Vezi și Plantarea roșiilor în sere și solarii. Distanțe, perioade recomandate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole