5.2 C
București
marți, 10 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Lucrăm la îmbunătăţirea cadrului normativ pentru finanţarea investiţiilor în sistemele de...

Chesnoiu: Lucrăm la îmbunătăţirea cadrului normativ pentru finanţarea investiţiilor în sistemele de irigaţii

Lucrările de investiţii în infrastructura mare necesită o perioadă îndelungată de timp pentru implementare şi, deja, lucrăm la îmbunătăţirea cadrului normativ pentru finanţarea investiţiilor în sistemele de irigaţii, astfel încât să aducem apa mai aproape de exploataţie şi de plantă, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, în cadrul dezbaterilor cu privire la elaborarea Planului Naţional Strategic, organizate miercuri în sistem videoconferinţă.

„La nivelul ministerului lucrăm, deja, la îmbunătăţirea cadrului normativ pentru finanţarea investiţiilor în sistemele de irigaţii, astfel încât să aducem apa mai aproape de exploataţie şi plantă. Ştim că lucrările de investiţii în infrastructura mare necesită o perioadă îndelungată de timp pentru implementare. De aceea, este foarte important să intervenim, astfel încât, din bugetul anului 2023, să finanţăm investiţiile care privesc atât infrastructura principală, sistemele locale, cât şi infrastructura de desecare. Fermierii au nevoie să acţionăm rapid şi eficient”, a spus Chesnoiu.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis miercuri AGERPRES, la discuţiile cu privire la intervenţiile aferente investiţiilor în domeniul irigaţiilor au participat aproximativ o sută de persoane, asociaţii şi federaţii ale fermierilor, precum şi experţi din cadrul instituţiilor implicate în implementarea viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

În cadrul întâlnirii au fost prezentate liniile generale privind finanţarea sistemelor şi a infrastructurii de irigaţii în PNS 2023 – 2027.

‹ adv ›

În acest context, pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii propunerea este ca alocarea publică totală să fie de 400 milioane euro, cu o intensitate a sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile per proiect de 100%.

De asemenea, în ceea ce priveşte înfiinţarea sistemelor de irigaţii, este propusă o alocare publică de 100 milioane de euro, cu o valoare maximă a sprijinului de 500.000 euro/beneficiar, iar intensitatea sprijinului public nerambursabil, raportată la costurile eligibile/proiect, de 65%.

Propunerile transmise de asociaţiile şi federaţiile fermierilor vor fi analizate, iar în elaborarea PNS, Ministerul Agriculturii se va raporta strict la obligaţiile prevăzute în regulamentele europene şi la indicatorii de rezultat.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgriFish: Stabilirea posibilităților de pescuit și promovarea bioeconomiei

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării...
‹ adv ›

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat cu 3 milioane de lei suma alocată Programului de susținere...

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire de lucru cu o delegaţie a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole