Unii oameni cred că dovlecelul și zucchini sunt aceeași legumă, dar nu este tocmai așa. Chiar dacă fac parte din aceeași familie, zucchini este o varietate de dovlecei ce pot fi consumați în stare proaspătă, conțin mai mult acid ascorbic, sunt de culoare verde închis cu striuri, ating maturitatea de consum mai repede, iar tufa formată nu este prea răsfirată.
În continuare, vom povesti mai multe despre creșterea zuchinni.
Pregătirea solului pentru semănatul dovlecelului zuchinni
Locul ales pentru semănat ar fi bine să aibă o cantitate suficientă de lumină sau să fie umbrit parțial.
Înainte de a planta semințele, solul trebuie pregătit corespunzător, să se realizeze o afânare bună. Acesta ar trebui să fie suficient de fertil, afânat și să aibă un pH de 6,5-7.
Dacă solul este cernoziom, acesta trebuie amestecat cu nisip mășcat sau turbă neacidă. Solul trebuie pregătit toamna sau cu o lună înainte de plantare.
Pentru aceasta, solul se afânează, introducând în același timp îngrășăminte organice sau minerale. În cazul suprafețelor mari, cantitatea de îngrășăminte se determină în funcție de analiza solului.
Pentru producerea zuchinni pe suprafețe mici, pot fi introduse în sol în timpul afânării de toamnă două găleți de compost sau gunoi de grajd fermentat și 20 de grame de superfosfat pe 1 metru pătrat.
Semințele pot fi semănate direct în sol sau poate fi produs răsad.
Producerea răsadului
Când cultivați zuchinni folosind metoda răsadurilor, solul folosit ca substrat poate fi pregătit de sine stătător sau cumpărat gata din magazine speciale.
Este important să vă convingeți că nu conține ouă de insecte dăunătoare, semințe de buruieni sau alți agenți patogeni.
Dacă pregătiți singuri solul, trebuie să o faceți din iarnă, amestecând câte o parte de pământ, compost sau mraniță, nisip și două părți de turbă.
Puneți amestecul afară într-un recipient separat pentru ca gerul să distrugă toată flora patogenă și să facă solul utilizabil primăvara.
Înainte de însămânțare, solul este ținut într-o încăpere caldă timp de trei săptămâni, la o temperatură de 18-23 de grade Celsius.
Înainte de a fi semănate, semințele trebuie pregătite corespunzător. Există mai multe moduri de a face acest lucru:
Se toarnă apă fierbinte peste și se lasă timp de 5 ore. Apoi turnați apă rece. Apoi, puteți prepara o soluție de 3 grame de îngrășământ nitrofoscă adăugat la 1 litru de apă, iar în acesta pe plasează semințele pentru câteva ore.
Semințele sunt semănate în turbă sau ghiveci de unică folosință, două treimi umplute cu pământ, la adâncimea de 3-4 centimetri.
Se recomandă ghiveci de 8×8 sau 10×10 centimetri sau chiar mai mari (cum ar fi exemplul de mai jos).
În fiecare pahar se pun 2-3 semințe și se udă abundent, apoi se acoperă cu o folie transparentă.
Răsadurile sunt plasate într-o cameră la temperatura de 20-27 de grade Celsius. Se udă o dată la 5-6 zile.
Răsadul este plantat în sol deschis la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie (acesta se produce timp de 25-30 de zile, în funcție de soi, de aceea producerea trebuie inițiată începând cu luna aprilie).
Înainte de plantare, este important să se realizeze călirea răsadului.
Premergători (cultură semănată în anul precedent) potriviți pentru zucchini sunt conopida, fasolea, pătrunjelul, busuiocul, ceapa, mărarul, cartoful, morcovul, roșiile sau sfecla roșie.
După astfel de culturi, dovlecelul sau zuchinni vor da o recoltă bună.
Plantarea dovlecelului de vară zucchini
Când semănați în câmp deschis, ar trebui să așteptați ca solul să se încălzească la minim 12 grade Celsius și să nu existe pericol de îngheț.
În câmp deschis, calendaristic, semințele sunt semănate în a doua jumătate a lunii mai sau drept indicator pot fi păpădiile înflorite.
Distanța dintre plante ar trebui să fie de 0,6 metri sau de un metru pentru soiurile mai răsfirate, iar între rânduri 0,7-0,8 cm.
Cuiburile sunt săpate în soluri ușoare până la o adâncime de 5-6 cm, în soluri mai grele – nu mai mult de 4 cm. În gropi se toarnă puțină mraniță și puțină cenușă, se amestecă cu pământ și se adaugă apă.
Pentru a proteja răsadurile de diferite boli, se poate adăuga 200 g de cenușă de lemn în fiecare groapă, care va servi ca îngrășământ cu potasiu și va distruge un număr mare de dăunători și organisme patogene.
Se seamănă 2 semințe într-o groapă, se acoperă cu sol. Pentru ca crusta să nu se întărească la suprafață – pe sol poate fi adăugată turbă, pământ uscat sau mraniță.
Solul se udă numai cu apă călduță la o temperatură de 20-25 de grade.
La creșterea prin metoda răsadurilor, plantarea răsadului în sol deschis se realizează cu tot cu ghivecele de turbă sau este plantat cu solul din pahare de unică folosință.
După plantare, răsadurile sunt udate cu apă călduță și sunt înconjurate cu un strat de mulci.
După ce apar 5-6 frunze adevărate, se trage sol în jurul fiecărei plante și se face un mușuroi cu o înălțime de 5-6 cm.
Îngrijirea dovlecelului zucchini
Pentru a obține o recoltă bună, această legumă ar trebui să fie cultivată corespunzător.
La înflorire și la legarea fructelor zucchini are nevoie de 25-27 de grade Celsius, iar apoi îi sunt suficiente și 22-25 de grade Celsius.
Irigarea zucchini
Zucchini e o plantă foarte iubitoare de umiditate, prin urmare, nu tolerează uscarea solului și necesită udare regulată.
Mai ales umiditatea este importantă în timpul înfloririi și coacerii fructelor. Legumele trebuie udate la fiecare trei zile.
Pentru a reține umiditatea, zona din apropierea tulpinii este mulcită, dar, atenție, în caz dacă în grădină sunt limacși, mulcirea va ajuta dăunătorii să ajungă la flori, care sunt un deliciu pentru ei.
Cea mai recomandată metodă de irigare a dovleceilor este cea prin picurare. Dacă apa ajunge pe frunze și flori, planta se poate îmbolnăvi.
În apa de irigat puteți adăuga un îngrășământ mineral complex.
Îngrășăminte pentru zucchini
Pentru zucchini pot fi suficiente îngrășămintele din sol aplicate la pregătirea solului. Dacă doriți mai multe fructe, puteți hrăni plantele la începutul înfloririi cu monofosfat de potasiu.
Pentru a prepara soluția, se diluează în apă și se adaugă 15 g de îngrășământ pe metru pătrat.
O dată sau de două ori pe lună, puteți hrăni plantele cu îngrășăminte organice. Soluția poate fi preparată de către fiecare: se adaugă bălegar de bovine, găinaț de păsări sau macerate de plante (plante infuzate timp de 7 zile, iar apoi infuzia e diluată în raport de 1:10 și turnată la fiecare tufă).
Boli și dăunători la zucchini
În ciuda faptului că zucchini este o plantă foarte rezistentă la boli, plantele se pot îmbolnăvi deseori de putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), mozaicul curcubitaceelor (Cucumber mosaic virus) sau mana (Pseudoperonospora cubensis).
Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a plantării dense, la creșterea plantelor într-un loc umbrit sau când are loc încălcarea regimului de irigare.
Dacă observați că plantele de zucchini sunt bolnavi, nu vă grăbiți să folosiți produse chimice, deoarece produsele biologice sunt la fel de eficiente. Apelați la tratamente cu fungicide sau substanțe ce au acțiune antifungică.
Sistemul radicular, tulpinile verzi și frunzele pot fi deteriorate de insectele din sol, cum ar fi cărăbușul de mai, coropâșnița, precum și limacși.
Revenim curând cu un articol despre prevenirea și combaterea principalilor boli și dăunători la zucchini.
Secrete pentru recolte bune de zucchini
Polenizarea manuală. Seara, puneți pungi de tifon pe florile nedeschise. Când înfloresc, transferați polenul de la florile masculine la stigmatele feminine (1 mascul – la 2 flori femele).
Diferența dintre florile feminine și masculine la zucchini (prima – floare feminină, a doua – floare masculină)
Acoperiți din nou florile femele pentru a evita polenizarea accidentală cu alte specii, acest lucru poate duce la obținerea unor fructe necalitative.
Afânarea solului din jurul plantelor – dacă nu ați utilizat mulciu, după fiecare 2 udări este recomandată realizarea afânării solului prin prașile.
Plivitul și îndepărtarea frunzelor inutile. De la începutul lunii iulie, trebuie să îndepărtați aproximativ 25-30% din frunze. Ele pot împiedica polenizarea și aerisirea, duc la supraîncălzirea plantei ceea ce reduce randamentul.
Chiar dacă zucchini iubește umiditatea, acesta nu trebuie cultivat în locuri prea umede. Sunt recomandate terenurile bine aerisite.
Dacă solul e slab, ar trebui să săpați gropi cu o circumferință și o adâncime de 30 cm și să puneți mraniță în ele, acoperindu-le cu un strat superior de sol ce a fost înlăturat. Plantând astfel, îi veți asigura dovlecelului zucchini nutrienți pe toată perioada de creștere.
Nu plantați zucchini în zonele în care ați cultivat anul trecut: dovleac, dovlecei, castraveți. Într-un astfel de loc, nu vei obține rezultatul dorit, iar plantele vor crește și se vor dezvolta slab.
Citește și despre Cum producem pepene verde, galben și dovlecel în tuneluri.