6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEchilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare, printre obiective în domeniul Agriculturii

Echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare, printre obiective în domeniul Agriculturii

Echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producţiei şi a consumului de produse româneşti sunt printre obiectivele din domeniul Agriculturii incluse în Programul de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, depus marţi la Parlament.

„În prezent, România importă o mare parte din produsele agroalimentare de consum, în timp ce exportă materii prime şi produse agroalimentare cu valoare adăugată mică. Industria alimentară din România încă are decalaje semnificative în ceea ce priveşte valoarea adăugată a produselor agricole în raport cu capacitatea de producţie. Este necesară sprijinirea acelor produse agroalimentare pentru care oferta internă este relativ redusă comparativ cu cererea actuală a pieţei şi potenţialul existent, prin măsuri concrete ce vizează procesarea şi stocarea”, se arată în document.

Astfel, vor fi susţinute investiţiile în colectarea, depozitarea, stocarea, procesarea şi comercializarea produselor agroalimentare şi îmbunătăţirea mecanismelor de aplicare a certificatelor de depozit şi asigurarea consumului intern de produse agroalimentare şi prin majorarea nivelului rezervei de stat.

De asemenea, se doreşte reorganizarea, operaţionalizarea şi asigurarea funcţionalităţii Casei Române de Comerţ Agroalimentar – UNIREA şi măsuri active în vederea asigurării independenţei proteice.

‹ adv ›

Un alt obiectiv inclus în programul de guvernare vizează dezvoltarea pieţelor locale, susţinerea cooperării între producători şi unităţile administrativ-teritoriale (consilii locale, şcoli, agenţi economici) în vederea dezvoltării pieţelor locale şi valorificării directe a producţiei, astfel încât să se faciliteze crearea lanţurilor de desfacere şi stimularea obţinerii unor produse pentru procesele tehnologice care contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Pentru promovarea produselor locale româneşti se are în vedere îmbunătăţirea legislaţiei privind certificarea şi promovarea produselor agroalimentare, operaţionalizarea Agenţiei de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare şi elaborarea unor strategii de stimulare a consumatorilor cu privire la produsele agroalimentare româneşti.

Potrivit documentului, vor fi încurajate programele de investiţii din zona montană, care vizează înfiinţarea centrelor de colectare lapte, de sacrificare a animalelor, de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, pentru înfiinţare a stânelor montane şi a centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure şi a plantelor medicinale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de stat de 20 milioane euro pentru producătorul de tractoare Irum

Premierul Nicolae Ciucă, care s-a aflat joi în vizită...
‹ adv ›

Guvernul a aprobat măsuri pentru susţinerea fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr

Guvernul a aprobat, joi, un memorandum care prevede măsuri pentru susţinerea fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr, precum şi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole