26.1 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleСât trăiește o capră și cum aflăm vârsta acesteia

Сât trăiește o capră și cum aflăm vârsta acesteia

La întreținerea caprelor în gospodării sau ferme de producere, este foarte important să se respecte normele de îngrijire și nutriție. Acești factori influențează nu doar sănătatea animalelor, ci și producția.

Și aici vorbim atât despre volumul curent de producție de lapte, carne, iezi și lână, cât și despre potențialul de producție pe toată durata vieții lor.

În continuare vom descrie cât poate trăi o capră și respectiv câți ani va putea aceasta bucura stăpânul cu producția sa. Ne vom clarifica și cum putem determina vârsta caprelor la achiziționarea acestora de la alți crescători.

Aflați aici și cât trăiește o vacă.

Câți ani poate trăi o capră?

Există numeroși factori, care pot influența acest indice:

  • Rasa;
  • Calitatea condițiilor de întreținere;
  • Condițiile de exploatare;
  • Conținutul și echilibrarea rațiilor;
  • Îngrijirea medicală;
  • Condițiile climaterice din zona unde acestea trăiesc ș.a.

În medie, o capră poate trăi de la 8 la 12 ani. Se întâlnesc însă și longevivi, care ating recordul de până la 20 de ani.

Longevitatea economică sau perioada optimă de exploatare pentru producție este de 7 ani.

Însăși crescătorii afirmă, că atunci, când:

  • capra este îngrijită corespunzător;
  •  se asigură o încăpere confortabilă;
  •  se respectă o dietă echilibrată, cu furaje calitative;
  • se invită regulat medicul veterinar pentru controale și vaccinări de rutină,

 o căpriță de rasă locală poate trăi până la 15 ani.

Dar, spre exemplu, caprele de renumita rasă de lână Angora, trăiesc în mediu de la 9 la 12 ani, chiar și la asigurarea condițiilor demne de alimentație și întreținere.

O influență deosebită asupra termenului de viață a caprinelor o au condițiile climaterice a zonei de trai. Temperatura optimă pentru capre se consideră cuprinsă în diapazonul +13oC – +21oC, iar umiditatea relativă a aerului – 60-70%. În consecință, animalele din zonele sudice trăiesc în mediu doar 8-9 ani, pe când surorile lor ”nordice” ating vârsta de 12-15 ani. Durata vieții se reduce însă la umiditate excesivă, indiferent de temperatură.

Câți ani capra dă lapte?

Caprele pentru producția de lapte

Maturitatea sexuală la caprine se atinge la vârsta de 12-14 luni. În reproducere acestea se introduc la 14-18 luni. Gestația durează în medie 150 zile. Însămânțările timpurii pot provoca chisturi, mastite, complicații la fătare și alte probleme de sănătate, care duc la îmbătrânirea prematură a animalului.

La caprele de lapte capacitatea lactației crește în medie până la vârsta de 5 ani, după care rămâne constantă 1-2 ani. La vârsta de 7 ani, de regulă, se înrăutățește sănătatea tractului digestiv, se deteriorează și încep a cădea dinții. Este influențat consumul de hrană și respectiv scade volumul de lapte. În condiții favorabile, capacitatea de lactație poate fi păstrată în norme prielnice până la 12 ani. Există cazuri, când producția de lapte a persistat până la vârsta caprei de 18 ani.

Durata medie a vieții caprelor pentru producție de lapte se consideră 16-18 ani. Masculii-reproducători trăiesc mai puțin. Aceștia ating activitatea fiziologică maximă la vârsta de 4-6 ani.

La asigurarea condițiilor de întreținere favorabile, volumul lactației pe viață poate ajunge la 12000 kg.

Citiți aici cum alegem o capră bună de lapte.

Caprele pentru producția de carne

Durata vieții la caprele de rase de carne poate ajunge la 8-12, uneori și 15 ani. Însă o viață mai lungă pot avea doar animalele ținute pentru reproducere. Asta pentru că caprele de carne se sacrifică la vârsta de 18-24 de luni – mai târziu carnea animalelor îngrășate este mai puțin sănătoasă.

La creșterea tineretului pentru carne fragedă, vârsta optimă de sacrificare este 6-8 luni. Această carne se consideră deliciu.

Apropo, carnea de capră are efecte curative și se indică pacienților cu dereglări gastrice. Aceasta are raport scăzut de calorii, și invers, ridicat de microelemente, are un gust fin și delicat.

Caprele pentru producția de lână

La rasele acestui tip vârsta la fel își manifestă efectul său. Calitatea și cantitatea lânii și a pufului au legătură directă cu anii trăiți. Productivitatea crește până la vârsta de 3-4 ani. Apoi urmează o perioadă stabilă până la vârsta de 7 ani. După care se manifestă scăderea productivității.

Motivul la fel este legat de funcționarea aparatului digestiv, asimilarea nutrienților, care influențează structura lânii.

Există și aici excepții, cazuri când se poate obține și mai târziu volum sporit de lână, dar aceasta nu va fi la fel de elastică, ca la animalele tinere.

La menținerea condițiilor favorabile de întreținere, producția de lână pe durata vieții poate ajunge la 8 kg.

Cum determinăm vârsta caprei?

O metodă foarte simplă este examinarea dentiției. Caprele adulte au 32 de dinți: 8 incisivi, 12 premolari și 12 molari. Partea de sus (maxila) cuprinde 6 molari și 6 premolari, câte 3 de fiecare pe ambele părti. Partea de jos (mandibula) este similară, dar are în față și incisivii. Partea anterioară a maxilarului este lipsită de dinții incisivi, prezentând în schimb o placă dură, numită burelet.

Vârsta se determină în dependență de starea acestor 8 incisivi. La vârsta de 4 ani incisivii de lapte sunt complet înlocuiți de cei permanenți. Diferențierea lor se face după aspect: cei permanenți sunt mai mari, mai lați, cu nuanță galbenă, comparativ cu culoarea albă a celor de lapte.

Până la un an tineretul are dinți de lapte.

La 12-18 luni se schimbă prima pereche de incisivi, cea din mijloc.

La 2 ani se schimbă a doua pereche, consecutiv, de la mijloc spre lateral. Prima pereche prezintă deja semne de uzură.

La 3 ani se schimbă a treia pereche, perechea a doua și a treia au semne de tocire.

La 4 ani se schimbă ultima pereche de incisivi, restul trei perechi sunt deja tocite într-o oarecare măsură.

La 5 ani toți incisivii sunt permanenți și tociți.

La 6 ani încep a apărea fisuri interdentare.

La 7 ani spațiile interdentare sunt semnificative, uzura incisivilor este tot mai puternică.

După 8 ani incisivii sunt puternic tociți, se clatină, pot să cadă.

O altă metodă este examinarea lânii, care după vârsta de 7 ani cedează mult în calitate și își pierde luciul.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Stresul termic la viței – cum reducem efectele căldurii vara

După cum am promis, continuăm să studiem și să...
‹ adv ›

Stresul termic la vaci. Sfaturi pentru a reduce pierderea productivității în ferme vara

Problema „stresului termic” la vacile de lapte este relevantă pentru toate regiunile fără excepție, deoarece efectul neplăcut (negativ) al...

Aspergiloza la găini și curcani. Semne, imagini, prevenire

Aspergiloza este una dintre cele mai frecvente boli fungice respiratorii la găini și curcani, cauzată de specii de mucegai...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole