Valoarea producţiei în agricultură a scăzut anul trecut cu 15,4% faţă de anul anterior, până 81,4 miliarde de lei în preţuri curente, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit datelor INS, producţia din sectorul vegetal a scăzut cu 21,5%, iar producţia din sectorul animal şi serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%. Valoarea producţiei vegetale, în preţuri curente, a fost de 52,8 miliarde de lei, cea a producţiei animale, de 26,7 miliarde de lei, iar diferenţa de 1,83 miliarde de lei reprezintă serviciile agricole.
Producţia vegetală deţine şi în anul 2020 ponderea cea mai mare (64,9%) în structura valorii producţiei ramurii agricole.
Datele INS arată că valoarea producţiei vegetale, în anul 2020 faţă de anul 2019, a înregistrat scăderi în toate regiunile de dezvoltare ale României.
Valoarea serviciilor agricole a crescut în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+12,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (+4,8 puncte procentuale) şi Nord-Est (+2,6 puncte procentuale), în celelalte regiuni de dezvoltare înregistrând scăderi cuprinse între 7,4 puncte procentuale şi 1,0 puncte procentuale.
Producţia vegetală are ponderea cea mai mare în producţia ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale ţării, cu valori cuprinse între 59,2% în regiunea de dezvoltare Centru şi 73,1 % în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.
În cazul producţiei vegetale, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (18,9%), Nord-Est (15,4%) şi Sud-Vest Oltenia (15,2%), iar în producţia animală ponderea cea mai importantă o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,2%), Centru (14,6%) şi respectiv Nord -Vest (14,4%).