2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrognoza agrometeorologică în intervalul 09-15 septembrie 2021

Prognoza agrometeorologică în intervalul 09-15 septembrie 2021

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 09-15 septembrie 2021 vremea normală sub aspect termic va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării.

Procesele de coacere la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în lapte (100%), iar la cartofi se va semnala maturitatea tehnologică și uscarea vrejului, continuându-se recoltarea, se arată în prognoza agrometeorologică ANM, valabilă în intervalul 09-15 septembrie 2021.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14…22°C în primele zile, valori apropiate de normele climatologice și 15…25°C spre sfârșitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în toate regiunile agricole.

‹ adv ›

Temperatura minimă a aerului se va situa între 6…19°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 15…26°C, în cea mai mare parte a regiunilor, favorabile pentru pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de rapiță și orz de toamnă.

Caracteristici agrometeorologice

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș și Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și Crișanei, local vestul, nord-vestul, nordul și centrul Munteniei, sudul Dobrogei.

În Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea și Muntenia, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului și vestul Crișanei se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de coacere la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie vor fi în continuare stânjenite.

De asemenea, regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea proceselor de germinare-răsărire la culturile de toamnă (rapiță şi orz) semănate până în prezent.

În funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în lapte (100%) şi se va afla predominant la maturitatea în ceară (40-100%) şi deplină (10-100%). Totodată, la hibrizii extratimpurii se vor continua lucrările de recoltare.

Floarea-soarelui va parcurge faza de maturitate deplină (10-100%) în toate zonele de cultură, extinzându-se suprafeţele recoltate, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile tardive, continuându-se recoltarea.

În plantaţiile pomicole se vor înregistra maturarea fructelor, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologică.

Viţa-de-vie din majoritatea podgoriilor se va afla la creşterea şi coacerea boabelor, acumularea zaharurilor şi recoltare la soiurile timpurii de masă. La soiurile de vin din vestul şi sudul ţării ajunse la maturitate, se va declanşa recoltarea.

La rapiţă se vor putea continua lucrările de însămânţare, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la cele semănate pe suprafeţe agricole restrânse se vor înregistra fazele incipiente de vegetaţie.

În zilele fără precipitaţii, lucrările specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua în general normal.

Sursa foto: glissando.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Evoluția proceselor vegetative la culturile de toamnă în majoritatea zonelor

Procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole din Oltenia şi local în Muntenia

Seceta pedologică se menţine în următoarele zile pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, iar local în vestul şi sud-vestul...

AgroMeteo: Condiții favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole