Matei Titianu, tânăr fermier din județul Brăila, ferma Agrorusava, cu o exploatație de aproximativ 700 ha cu producție majoritar de culturi semincere, în această vară, a testat eficiența biologică a două specii de Trichogramma în combaterea lepidopterelor în porumb semincer.
Obiectivul: control biologic pentru Ostrinia și Helicoverpa
Testul a fost realizat pe o parcelă de porumb semincer aflată în incintă îndiguită, într-o fenofază critică pentru atacul sfredelitorului tulpinilor (Ostrinia nubilalis) și al omizii fructificațiilor (Helicoverpa armigera).

„Ne dorim să valorificăm și soluții biologice, ca alternativă la tratamentele chimice, iar utilizarea Trichogramma pare a fi o opțiune promițătoare în acest sens. Am folosit un amestec de Trichogramma evanescens și Trichogramma achaeae, parazitoizi ovicizi cu eficiență dovedită împotriva lepidopterelor dăunătoare la porumb”.
Eliberarea a fost realizată cu drone, pentru o distribuție rapidă și uniformă a capsulelor biologice pe toată suprafața.
„Scopul a fost reducerea presiunii dăunătorilor prin parazitarea ouălor, înainte ca acestea să ajungă în stadiul larvar, unde controlul devine semnificativ mai dificil”.
Evaluarea eficienței în teren
„Nu am avut o metodă clară de contabilizare, dar da, efect a avut – nu am înregistrat atac”, a declarat Matei Titianu.
Combaterea primei generații de Ostrinia nubilalis este importantă pentru reducerea populațiilor celei de-a doua generații.
„După aproximativ 15 zile, a fost înregistrat al doilea zbor de Ostrinia monitorizat cu ajutorul capcanelor amplasate în parcelă. Ca măsură de siguranță, s-a intervenit cu un insecticid sistemic care completează fereastra de protecție”.
Concluzii și aspecte economice
Matei Titianu spune că metoda biologică de utilizare a diferitor specii de Trichogramma este una eficientă, însă durata eficienței biologice este de aproximativ 15–20 zile, motiv pentru care se recomandă două aplicări succesive, pentru a acoperi ambele generații.
Pe de altă parte, însă, costurile sunt mai mari decât în cazul unor tratamente insecticide clasice, deoarece e o metodă utilizată de foarte puțini producători.
În plus, Trichogramma acționează exclusiv asupra lepidopterelor. În cazul apariției acarienilor la porumb (Tetranychus urticae), tot mai prezenți în câmpuri în condiții de secetă și stres hidric, este nevoie de intervenții suplimentare, separate.
„E o alternativă bio bună, dar are, la moment, limite. Dacă ai și alți dăunători în câmp, cum e Tetranychus, trebuie neapărat o combatere integrată, în care să alternăm soluțiile”, spune fermierul.
Testul biologic cu Trichogramma realizat în ferma Agrorusava oferă o direcție de lucru importantă pentru fermierii care vor să reducă dependența de tratamentele chimice.