11.7 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePrima generație de Ostrinia nubilalis se află la maximul curbei de zbor

Prima generație de Ostrinia nubilalis se află la maximul curbei de zbor

În acest sezon de monitorizare, primele capturi de Ostrinia nubilalis au fost notate în Banat în data de 29 mai 2023. Primele ponte au fost observate la data 8 iunie 2023 iar primele larve la data de 15 iunie.

La data de 19 iunie 2023, la capcanele cu feromoni cât și la cele cu lumină (automate, clasice Delta, tip pâlnie) s-a înregistrat maximul curbei de zbor în mai multe locații din Banat, Crișana, Muntenia. În Oltenia curba este în creștere și cu siguranță până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea maxim de zbor.

De ce este important maximul curbei de zbor și ce reprezintă el de fapt? Maximul curbei de zbor este un indicator că adulții speciei se află în plin proces de împerechere și depunere a pontei. În stabilirea datei optime de efectuare a tratamentelor chimice sau biologice se folosește în primul rând criteriul biologic.

Asta înseamnă că trebuie urmărită apariția adulților, apoi depunerea primelor ponte și apariția larvelor. Întotdeauna trebuie să efectuăm controale în câmp atunci când se înregistrează maxim de zbor.

Pe măsură ce curba de zbor a dăunătorului a început să crească am intensificat controalele în lanurile de porumb din Banat pentru depistarea pontelor și a larvelor. În mare parte, insectele au depus pontele în zona verticilului plantelor, de aceea au fost destul de greu de găsit. Multe larve sunt prezente la acest moment în zona verticilului plantelor de porumb pe care l-au perforat dar și în nervura principală a frunzelor de porumb.

La data de 21 iunie 2023, apreciez că, sunt îndeplinite cele trei criterii care stau la baza avertizării combaterii acestui dăunător: criteriul biologic (zbor maxim al adulților, ponte și larve pe plante), criteriul ecologic (în Banat s-au însumat aproximativ 32 grade C, ceea ce înseamnă că larvele de vârsta I, II și III sunt prezente), criteriul fenologic (femelele depun pontele pe plantele avansate în vegetație, care au mai mult de 45 cm înălțime).

Conform criteriului fenologic, culturile avansate în vegetație vor fi primele infestate. Din experiența anilor trecuți, vă pot spune că larvele primei generații pot fi observate în zona vârfului de creștere adică în verticilul plantei.

Atacă frunzele, pătrunzând în nervura principală. La locul unde se hrănește, frunza se va necroza și se va frânge. O formă de atac deloc de neglijat a larvelor din prima generație este că perforează paniculul nedesfăcut. În perioada de apariție a paniculului, larvele sunt deosebit de active.

Important de știut! Numărul fluturilor capturați la capcanele cu feromoni nu oferă întotdeauna predicții fiabile cu privire la infestarea larvară ulterioară. Cu toate acestea, monitorizarea zborului oferă informații valoroase mai ales în ceea ce privește ovipoziția.

Ostrinia nubilalis preferă să își depună ponta pe porumbul semănat devreme. Din ce motiv? Pentru că fluturii sunt atrași să depună ouăle pe plantele mai înalte și mai verzi (cam peste 45 cm înălțime).

Curba de zbor din acest an este destul de asemănătoare, dacă nu chiar identică cu cea din anul 2022, când primele larve au fost observate tot în jurul datei de 15 iunie. Asta înseamnă că și în acest an, primele ponte au fost depuse la începutul lunii iunie.

Având în vedere curba maximă de zbor înregistrată și observațiile din teren.

Vă avertizăm că, în această perioadă se înregistrează zbor maxim al fluturilor de Ostrinia nubilalis la capcanele cu feromoni și momeli alimentare din Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia.

Când trebuie aplicat primul tratament?

Primul tratament se aplică doar la avertizare. Când avertizarea a fost lansată, este timpul să efectuați un control în culturi. Verificați într-un lan mai mult de 100 de plante. Larvele pot fi văzute în zona verticilului plantelor de porumb iar pontele pe dosul frunzelor în zona nervurii principale.

Decizia de a utiliza insecticide sau bioinsecticide pentru combaterea sfredelitorului tulpinilor de porumb trebuie luată după un control fitosanitar serios al culturilor dar nu trebuie să întârzie mai mult de 2 – 3 zile de la momentul primirii avertizării.

Repetarea tratamentului se recomandă după 7 – 8 zile acolo unde densitatea dăunătorului este mare.

În culturile de porumb zaharat și în loturile de hibridare se poate interveni dacă situația din teren impune efectuarea unor tratamente. Porumbul zaharat este preferat de această insectă.

În loturile de hibridare și nu numai, pot fi utilizate bioinsecticide pe bază de Beauveria bassiana și Bacillus thuringiensis kurstaki [Huang F. et al., 1999b; Lereclus D. et al., 1993].

Dăunătorul mai poate fi combătut și prin lansări de viespi oofage, Trichogramma maydis în doză de 100000 viespi/ha (2 tratamente). Lansările se fac atunci când se înregistrează maximul curbei de zbor al adulților [Roșca et al., 2011].

Combaterea chimică se poate face cu insecticide pe bază de: clorantraniliprol, clorantraniliprol + lambda – cihalotrin, acetamiprid + lambda cihalotrin, deltametrin (sursa Pesticide 2.23.3.1, 2023).

Aceste produse sunt omologate pentru combaterea Ostriniei nubilalis în România. Dintre substanțele enumerate, clorantraniliprolul este considerat mai prietenos cu entomofagii, are efect ovicid și larvicid foarte bun și poate fi aplicat și la temperaturi mai ridicate (chiar și la 340 C). Respectați dozele și momentele optime de aplicare.

De obicei, nu se fac tratamente chimice de combatere decât în cazuri speciale de atacuri masive și doar atunci când se mai poate intra în cultură pentru tratamentele terestre.

Acolo unde se practică monocultura timp îndelungat, tratamentele sunt indicate. Insecticidele trebuie să ajungă pe teaca frunzei sau în verticilul plantei pentru ca larvele din acele zone să moară înainte să pătrundă în tulpini [Roșca et al., 2011].

În combaterea biologică pot fi utilizate produse pe bază de Bacillus thuringiensis. În România este omologat pentru combaterea sfredelitorului tulpinilor, produsul Bactospeine DF/Dipel DF (sursa Pesticide 2.23.3.1, 2023).

Atenție! Decizia de efectuare a unui tratament trebuie luată la 2-3 zile de la emiterea avertizării și obligatoriu după ce culturile au fost verificate. Este important ca larvele să fie eclozate în număr cât mai mare.

Tratamentul cu insecticide chimice, bioinsecticide și chiar entomofagi trebuie aplicat înainte ca larvele să pătrundă în tulpini. Din momentul în care au pătruns în tulpini nu mai pot fi omorâte.

Nu uitați! Combaterea primei generații de Ostrinia nubilalis este esențială pentru reducerea populațiilor celei de-a doua generații din luna august. Nu neglijați acest aspect, mai ales că, a doua generație este foarte greu de combătut, datorită taliei plantelor mai ales.

De asemenea, tratamentul pentru prima generație de Ostrinia va avea efect secundar asupra Helicoverpei armigera și a altor noctuide prezente deja. Curba de zbor a Helicoverpei în acest moment este în scădere.

În paralel, dacă sunteți atenți este prezent și atacul de noctuide, care se hrănesc cu frunze (acestea au multe orificii, de diferite dimensiuni iar pe margini sunt consumate având aspect franjurat) și perforează paniculul.

Orificiile produse de noctuide sunt mai mari decât cele produse de Ostrinia. Ele nu pătrund în interior, dar fac orificii, mai ales în zona paniculului nedeschis, perforându-l. Practic, paniculul atacat este retezat. Nu confundați acest atac cu cel produs de Ostrinia nubilalis.

Bibliografie:

  • Lereclus D., Delecluse A., and M. M. Lecadet, 1993 – Diversity of Bacillus thuringiensis toxins and genes. In Bacillus thuringiensis, an environmental biopesticide: Theory and Practise, ed. Entwistle, P. F., Cory, J. S., Bailey, M. J., and S. Higgs, pp. 37-69. Chichester, UK: Wiley;
  • Huang F., Zhu K. Y., Buschmann L. L., Higgins R. A. and B. Oppert, 1999b – Comparison of midgut proteinases in Bacillus thuringiensis – susceptible and – resistant European corn borer, Ostrinia nubilalis (Lepidoptera: Pyralidae). Pesticide Biochemistry and Physiology 65: 132-139;
  • Roşca I., Oltean I., Mitrea I., Tãlmaciu M., Petanec D. I., Bunescu H. Ş., Rada I., Tãlmaciu N., Stan C., Micu L. M., 2011 – Tratat de Entomologie generală şi specială, Editura “Alpha MDN”, Buzău, p. 279 – 296.
  • Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia, FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV „Regele Mihai I” din Timișoara.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Informare! Risc crescut de apariție a patogenilor în culturile de cereale păioase

Vremea umedă și răcoroasă din a doua decadă a...
‹ adv ›

Atenționare! Rățișoara porumbului își face simțită prezența în culturile răsărite

În Banat, semănatul porumbului este în plină desfășurare în această perioadă. Cu siguranță, în curând vom asista la apariția...

BYDV – virusul care a produs pagube însemnate în culturile de cereale păioase în anul agricol 2022 – 2023

Compania Bayer în parteneriat cu USV „Regele Mihai I” din Timișoara aduce în atenția dumneavoastră informații importante despre patogenul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole