24.7 C
București
vineri, 13 iunie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA desfășoară o campanie de control în domeniul siguranței alimentelor

ANSVSA desfășoară o campanie de control în domeniul siguranței alimentelor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) desfășoară, începând de vineri și până pe 30 iunie, o campanie națională de control în domeniul siguranței alimentelor, igienei și trasabilității produselor alimentare.

Potrivit unui comunicat al instituției, scopul acestor acțiuni este de a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, a fraudelor alimentare și a substituirii de produse care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor, dar și de a întări încrederea publicului în siguranța alimentelor comercializate pe teritoriul României.

„Protecția sănătății publice și a intereselor consumatorilor este o prioritate pentru ANSVSA. Prin această amplă acțiune de control, dorim să transmitem un mesaj clar către operatorii din sectorul alimentar: respectarea legislației și a standardelor de siguranță alimentară nu este opțională, ci o obligație față de toți cetățenii”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

‹ adv ›

Pentru a asigura eficiența și rigurozitatea controalelor, a fost constituit un colectiv temporar de lucru, coordonat de președintele ANSVSA, format din directorii executivi ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Olt, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și din municipiul București, precum și din inspectori de specialitate din cadrul acestor structuri.

Echipele de control vor desfășura acțiuni în unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, urmărind:

  • respectarea cerințelor legale de înregistrare și funcționare a unităților de vânzare cu amănuntul;
  • aplicarea standardelor stricte de igienă a alimentelor și a spațiilor de prelucrare, depozitare și comercializare;
  • respectarea condițiilor de transport și manipulare a alimentelor, inclusiv menținerea lanțului termic;
  • protejarea produselor alimentare împotriva contaminării externe și combaterea prezenței dăunătorilor.

De asemenea, se are în vedere asigurarea trasabilității produselor, verificarea originii acestora și prevenirea substituției sau falsificării; implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol; recoltarea de probe pentru depistarea eventualelor fraude alimentare și a înlocuirii neconforme de produse.

În situațiile în care se vor identifica nereguli sau neconformități, echipele de control vor dispune măsuri precum aplicarea de sancțiuni contravenționale, suspendarea temporară a activității unităților neconforme, interzicerea desfășurării activității pentru care nu sunt îndeplinite condițiile legale, reținerea oficială a produselor care prezintă riscuri pentru consumatori.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de 1,6 milioane lei în industria agroalimentară

Inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în...
‹ adv ›

ANSVSA: Măsuri pentru siguranța animalelor în contextul inundațiilor

Mai multe măsuri preventive şi recomandări au fost transmise marţi, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor...

ANSVSA digitalizează sectorul veterinar și alimentar cu un proiect de 20 milioane euro

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va implementa un proiect din fonduri europene, în valoare de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole