Ultima lună a primăverii pare să fie una caldă (chiar ceva mai caldă decât cea de anul trecut). Cu toate acestea, partea mai puțin obișnuită este reprezentată de riscul de furtuni puternice.
Potrivit unei analize publicate de către Climatologie si Prognoze globale, se estimează că va exista o răcire spre jumătatea lunii, iar cantitățile de precipitații vor depăși media.
Anticiclonul care a dominat sfârșitul lunii aprilie
Un imens anticiclon domină continentul european. Acesta poate fi observat în zona lipsită de nori, fiind centrul baric care a dominat sfârșitul lunii aprilie, aducând o săptămână secetoasă.
Pentru luna mai, condițiile se vor schimba însă. Emisfera nordică trece la condițiile de vară. Instalarea anticiclonului stratosferic este așteptată să ducă la o nouă slăbire puternică a circulației regionale și, implicit, la urcarea centrilor de presiune ridicată în zona Groenlandei.
Un mai comparabil cu 2012 și 2019
Astfel, regimul anticiclonului groenlandez este așteptat să domine prima jumătate a lunii mai, iar pentru a doua jumătate persistă incertitudinea în modelări.
Estimările indică o ultimă lună a primăverii care ar putea urma două tipare foarte cunoscute: mai 2019 și mai 2012.
Ambele luni au adus precipitații în cantități foarte mari, cu o medie de peste 110 litri/metru pătrat fiecare. Însă nu trebuie să ignorăm faptul că au fost luni foarte vijelioase, cu episoade frecvente de vânt puternic, inundații și grindină.
Mai 2019 iese în evidență prin fenomene precum tornada de la Drajna sau grindina cu gheață mare de la Zalău.
Nici mai 2012 nu este de neglijat, diferența fiind dată de numărul pătrunderilor de aer polar, observabil în valorile de temperatură – mai 2019 fiind ușor mai rece.
Revenind la mai 2025, considerăm că această lună ar putea urma mai degrabă tiparul din 2012, datorită asemănărilor.
Anul 2012 a reprezentat un maxim timpuriu al ciclului solar precedent (numărul 24), valorile radiației solare fiind comparabile cu cele actuale. În schimb, 2019 a fost un an de minim solar.
Temperaturi în mai 2025
Modelările indică o lună mai caldă, cu o abatere termică lunară estimată spre +1, poate chiar +1,3 grade Celsius, depășind luna mai 2012 (+0,9°C).
Vremea ar trebui să fie caldă până spre jumătatea lunii, când este așteptată o scădere temporară a temperaturilor sub medie. După această răcire, valorile termice ar trebui să revină peste medie, odată cu apropierea lunii iunie.
Precipitații în mai 2025
În articol se menționează că, ultima lună a primăverii ar putea să atingă și chiar să depășească media multianuală. Deși au comparat cu două exemple foarte ploioase, natura rareori se repetă întocmai.
Așadar, nu este obligatoriu ca mai 2025 să urmeze exact același tipar, însă chiar și un mai care va reuși să atingă media lunară de 66,9 litri/metru pătrat va fi foarte benefic pentru o agricultură greu încercată de secetă.
Furtuni, începând de săptămâna viitoare
Efectul nucleelor de aer rece dinspre Groenlanda. Aerul foarte rece potențează valorile forfecării – parametru responsabil indirect pentru vânt puternic, manifestări vijelioase și grindină.
Aceste manifestări devin mai intense cu cât furtunile pătrund în mase de aer cald – exact scenariul așteptat acum.
Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm la episoade de furtuni severe (sperăm totuși să nu fie foarte severe), care ar putea marca luna mai.
Distribuția neuniformă a fenomenelor
Este important de reținut: cele două luni mai menționate mai sus au avut precipitații distribuite inegal. Cantitățile mari de apă au căzut într-un interval scurt, provocând torente – mai ales vizibile în 2012.
Ambele luni au adus ploi abundente în special în jumătatea estică a țării. Totuși, manifestări severe au fost înregistrate pe întreg teritoriul. De aceea, recomandăm multă atenție și precauție.
Este important să ne asigurăm că apa se poate drena eficient și că are unde să se scurgă.
Când încep furtunile?
Furtunile sunt așteptate să debuteze în seara zilei de duminică, începând cu regiunile nord-vestice ale țării, conform celor mai recente modelări operaționale – care indică o ușoară amânare a debutului acestora.