Autorităţile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea graniţelor cu Austria şi Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunţat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenţia EFE.
„Autorităţile au prelevat probe de îndată ce a apărut suspiciunea, iar testele de laborator au confirmat infecţia în această după-amiază. Ferma a fost izolată imediat”, a scris pe Facebook ministrul menţionat.
Pentru a preveni sau a încetini răspândirea virusului, a început vaccinarea tuturor animalelor din respectiva fermă şi a fost iniţiată concomitent sacrificarea a circa 600 de bovine, care se adaugă altor circa 11.000 sacrificate în perioada scursă de la începutul lunii martie, când a fost detectat primul focar de febră aftoasă.
Acesta este al cincilea focar semnalat în nord-vestul Ungariei, în apropierea graniţelor cu Slovacia şi Austria. Slovacia este de asemenea afectată de epidemie şi la rândul ei a sacrificat mii de bovine, dar în Austria virusul nu a fost descoperit până în prezent. Atât Austria cât şi Republica Cehă au înăsprit controalele la frontiere, închizând zeci de puncte de trecere.
Ungaria s-a confruntat ultima dată cu febra aftoasă în urmă cu mai mult de 50 de ani şi guvernul de la Budapesta nu exclude posibilitatea ca actuala epidemie să fi fost provocată deliberat cu ajutorul unui virus creat în laborator.
Febra aftoasă se răspândeşte cu uşurinţă, chiar şi prin vânt şi pe distanţe lungi, în principal printre bovine, porcine, oi, capre şi bivoli, dar nu prezintă un pericol pentru om.