8.7 C
București
luni, 31 martie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaEvoluții contrastante pe bursa agricolă. Prognozele CE

Evoluții contrastante pe bursa agricolă. Prognozele CE

Bursa agricolă piața Europeană: Vineri, piața rapiței a continuat să înregistreze progrese, recuperând treptat corecția consemnată la începutul lunii.

Prețurile de pe piața futures Euronext pentru contractul cu scadența în mai 2025 au urcat din nou peste pragul de 520 €/t, depășind mai multe medii mobile, inclusiv media mobilă de 100 de zile.

‹ adv ›

Creșterea prețurilor uleiurilor vegetale contribuie la menținerea fermității pieței, în ciuda incertitudinilor legate de posibila introducere a unor noi taxe de import de către SUA și, în reacție, de către partenerii săi comerciali.

Urmând tendința pieței americane și în contextul negocierilor avansate privind un acord de securitate pentru navigația maritimă în Marea Neagră între Rusia și Ucraina, prețurile cerealelor au continuat ieri să scadă, atât pentru recolta actuală, cât și pentru cea viitoare.

Pe Euronext, cotațiile grâului pentru contractul cu scadența în mai 2025 au scăzut, ajungând aproape de minimele înregistrate în august anul trecut.

Volumele de tranzacționare au fost concentrate preponderent pe contractele cu scadență apropiată, cu peste 52.000 de loturi tranzacționate ieri, dintr-un volum total de peste 101.000 de loturi pentru toate scadențele.

‹ adv ›

Impactul estimărilor CE asupra prețurilor

Prețurile grâului din noua recoltă au scăzut de asemenea, reflectând noua estimare a Comisiei Europene privind producția de grâu moale, prognozată la 126,5 milioane de tone pentru următorul sezon.

În cazul porumbului, urmând tendința de scădere a celorlalte cereale, prețurile au continuat să scadă, atât pentru recolta actuală, cât și pentru cea viitoare.

Comisia Europeană estimează un potențial de creștere a producției de porumb în sezonul următor, la 65 milioane de tone, ceea ce va duce la o reducere a necesarului de importuri la 18,3 milioane de tone pentru 2025/2026, comparativ cu sezonul actual.

Importurile de porumb ale UE, unele dintre cele mai mari la nivel global, sunt prognozate să scadă la 18,3 milioane de tone, față de 19,5 milioane de tone estimate pentru sezonul 2024/25.

În ceea ce privește oleaginoasele, producția de rapiță a UE este prognozată să crească de la 16,9 milioane de tone la 19 milioane de tone.

Piața americană

Prețurile grâului la Chicago rămân sub presiune, din cauza noilor vânzări realizate de fonduri speculative, pe fondul perspectivelor privind implementarea unui acord de securitate pentru transportul de mărfuri în Marea Neagră.

Contractul cu scadența apropiată pentru grâul moale de toamnă (SRW) se tranzacționează acum sub nivelul de 5,30 $/bushel, atingând un nou minim al campaniei.

Datele săptămânale privind vânzările de export au arătat, de asemenea, o activitate dezamăgitoare, cu un volum total care abia a depășit 100.000 de tone, pe fondul unor anulări de contracte.

Volumul vânzărilor săptămânale de porumb pentru export, de peste 1,3 milioane de tone, nu a fost suficient pentru a susține prețurile. Astfel, cotațiile la Chicago au scăzut ieri pentru a cincea săptămână consecutiv.

Prețul de închidere al contractului cu scadența în mai 2025 a revenit la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape trei luni.

Progresul rapid al semănatului porumbului în SUA continuă să afecteze prețurile noii recolte, contractul cu scadența în decembrie 2025 tranzacționându-se la niveluri similare cu cele ale contractului din mai 2025.

În ciuda vânzărilor de export relativ slabe în această săptămână, complexul oleaginoaselor a înregistrat ieri creșteri, susținute de o revenire accentuată a prețurilor uleiului de soia.

Această tendință pozitivă a sprijinit prețurile semințelor, care au reușit să revină peste pragul de 10 $/bushel, și, într-o mai mică măsură, prețurile șrotului de soia.

La finalul săptămânii, traderii își vor ajusta pozițiile înainte de publicarea datelor privind stocurile trimestriale din SUA, care vor fi anunțate luni de către USDA.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă: Începe o săptămână importantă pe piața cerealelor

Pe piața agricolă, toate privirile sunt îndreptate către Statele...
‹ adv ›

România: Exporturile de grâu și orz, în creștere

În săptămâna 14–21 martie, prețul grâului panificabil din România a continuat să crească, apropiindu-se de maximul sezonier. Prețul mediu...

Bursa agricolă: Prețul rapiței crește, grâul în scădere

Deprecierea euro a oferit un sprijin solid pentru prețuri pe bursele agricole pentru culturi cum ar fi rapița. În perioada 15–21...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole