Deși varza chinezească este o cultură relativ ușor de întreținut, prezintă o particularitate importantă: tinde să înflorească rapid atunci când este expusă la zile lungi de vară (peste 14 ore de lumină) și temperaturi ridicate (peste 25°C).
Acest comportament este specific plantelor de zi scurtă, care preferă o fotoperioadă mai redusă, sub 12 ore de lumină pe zi.
Dacă semănăm semințele în mod obișnuit, în aprilie sau mai, dezvoltarea activă a plantei coincide cu cele mai lungi zile ale anului, în lunile iunie și începutul lui iulie.
Această situație declanșează înflorirea prematură și împiedică formarea căpățânii. În culturile protejate, precum serele, problema este rezolvată prin reglarea temperaturii și a iluminatului artificial.
Grădinarii care lucrează în câmp deschis sunt însă dependenți de condițiile naturale. Pentru a reduce riscurile de înflorire prematură, este recomandat să alegem cu atenție perioada de semănat și să folosim soiuri timpurii.
Creșterea răsadurilor de varză chinezească este mai atractivă din mai multe motive:
- Permite obținerea unor recolte timpurii, când alte legume sunt încă puțin disponibile;
- Se pot realiza două culturi succesive în același sezon;
- Reduce riscul de înflorire prematură.
După ce prima cultură de varză chinezească este recoltată, puteți semăna din nou direct. Ziua fiind în scădere, vom avea o altă recoltă de varză înainte de vremea rece.
Pregătirea semințelor și a substratului pentru răsaduri
Pregătirea semințelor este tradițională pentru toate culturile de legume – sortare, dezinfecție și înmuiere. Este recomandat să se trateze orice semințe uscate fără acoperire cu fungicide, deoarece cultura, în special la o vârstă fragedă, este susceptibilă la multe boli.
În acest scop, pot fi utilizate produse pe bază de Trichoderma. Ulterior, puteți pune semințele la înmuiat. Vezi mai multe despre Trichoderma – cum o utilizăm pentru a combate natural bolile și crește imunitatea plantelor.
Atât răsadurile cât și plantele mature, au un sistem radicular delicat și sensibil. De aceea, pentru semănat aveți nevoie de un sol afânat, moale și nutritiv.
Acesta poate fi format atât din amestecuri achiziționate gata preparate de bună calitate pentru răsaduri de legume, cât și din pregătire proprie.
Acestea includ de obicei:
- turbă gata adaptată pentru utilizare;
- sol fertil, dezinfectat;
- compost bine fermentat.
Dacă substratul obținut este prea greu și dens, trebuie să adăugați agenți de afânare – perlit sau vermiculit. Amestecul de sol gata este, de asemenea, dezinfectat înainte de însămânțare prin orice modalitate convenabilă.
Semănatul și îngrijirea plantulelor
Varza chinezească este semănată, de obicei la mijlocul lunii martie și în luna aprilie (în funcție de condițiile vremii perioada poate fi modificată). Aceasta nu tolerează bine transplantarea și este mai bine să alegeți recipiente separate pentru semănat.
Acestea ar trebui să aibă găuri de drenaj bune pentru a scurge excesul de apă. Din recipientele separate, ulterior răsadurile pot fi transferate în parcele împreună cu solul, fără a răni rădăcinile.
- Umpleți recipientele de plantare cu amestec de sol gata preparat până la nivelul necesar (aproximativ 1,5-2 cm să nu ajungă la margine).
- Plasați câte o sămânță și acoperiți cu un strat de sol de circa un cm sau distribuiți cu grijă semințele în găurile pregătite la aceeași adâncime.
- Udați.
- Acoperiți recipientele deasupra cu sticlă sau folie.
- Plasați recipientele într-un loc cald (23-25 grade Celsius).
Uneori, sunt semănate 2-3 semințe într-un recipient, în cazul în care sunt suspiciuni cu privire la viabilitatea semințelor. Și apoi doar ciupiți răsadurile în exces.
Pentru cultura de varză chinezească, puteți opta atât pentru o cultur[ timpurie, plantată în luna mai, cât și pentru o variantă târzie, plantată între 20 iunie și 15 iulie.
În ambele cazuri, utilizarea răsadurilor bine dezvoltate, produse în condiții protejate, este importantă pentru obținerea unor recolte de calitate.
După apariția plantulelor, protecția e îndepărtată și se asigură două condiții de bază pentru creșterea normală a răsadurilor.
Iluminarea bună timp de 9-10 ore și temperatura cuprinsă între 17-20 de grade. În viitor, răsadurile de varză chinezească sunt udate moderat, menținând solul ușor umed.
Se asigură condiții adecvate de dezvoltare a răsadurilor pentru a evita boli cum sunt căderea plantuțelor.
Fertilizarea poate să nu fie necesară dacă amestecul de sol a fost inițial fertil. În caz de lipsă evidentă de nutriție răsadurile sunt hrănite o dată în faza de 2-3 frunze cu îngrășăminte lichide universale pentru legume.
O soluție de lucru de 10 ml la 1 litru de apă este suficientă pentru dezvoltarea normală a răsadurilor – udare normală aproape de rădăcină până la umezirea solului.
Transplantarea răsadurilor în câmp deschis

De obicei, răsadurile se plantează la vârsta de 40-45 de zile, când au 4-5 frunze adevărate.
Parcelele sunt pregătite în prealabil, iar solul trebuie să îndeplinească aceleași cerințe ca și pentru însămânțarea semințelor (afânat, ușor, nutritiv). Prin urmare, dacă este necesar, se adaugă materie organică descompusă uscată și agenți de afânare.
Gropile de plantare pentru răsaduri se pregătesc asigurând o distanță de 40-80 de cm între rânduri și 30-60 cm între plante pe rând. Cu cât rozeta de frunze este mai mare, cu atât mai mult crește necesar pentru fiecare plantă.
Imediat înainte de plantare, fiecare gaură de plantare este udată, iar după transplantarea răsadurilor se udă abundent toate plantele aproape de rădăcină.
Îngrijirea verzei chinezești
Uneori, vremea se schimbă după ce răsadurile au fost plantate, uneori e rece, alteori cu căldură prelungită, chiar și în primăvară. Iar astfel de situații în ultimii ani nu sunt neobișnuite.
Pe vreme rece puteți organiza adăposturi temporare pentru varză, iar pe vreme caldă creșteți frecvența udărilor și umbriți plantele în timpul zilei.
Îngrijirea verzei chinezești în câmp deschis este destul de simplă:
- menținerea solului ușor umed (udarea o dată la 4-7 zile, în funcție de vreme și de calitatea solului); Nivelul optim de umiditate a solului trebuie să fie între 70% și 80% din capacitatea de câmp (capacitatea solului de a reține apa după scurgerea excesului).
- afânarea superficială a solului până la distrugerea crustei;
- controlul buruienilor (mulcirea cu resturi de iarbă fără urme de erbicid, paie fără buruieni sau alte materiale organice, aplicate într-un strat de 7-10 cm, poate ajuta la prevenirea creșterii buruienilor, reducând astfel necesitatea lucrărilor frecvente de afânare a solului).
- fertilizarea soiurilor cu perioadă scurtă de vegetație, în cazul în care îngrășămintele cu acțiune de lungă durată au fost aplicate pe parcele, de regulă, nu este necesară.
Varza chinezească pe parcele poate fi atacată de unii dăunători, cum ar fi puricele cruciferelor, musculița albă de seră sau păduchele cenușiu.
Acestea pot deteriora semnificativ varza într-o perioadă scurtă de timp. Dacă dăunătorii apar cu puțin timp înainte ca să se formeze căpățânile, este mai bine să se utilizeze bioinsecticide.
O altă metodă sănătoasă pe spații mici ar fi montarea plasei antiinsecte pe un cadru ușor (tunele sau arce de plastic/metal), împiedicând insectele să ajungă la plante, fără a fi nevoie de tratamente chimice repetate.
- Alege o plasă cu ochiuri mici (maxim 0,8 – 1 mm).
- Instaleaz-o imediat după plantare.
- Fixeaz-o bine la sol pentru a evita pătrunderea insectelor pe margini.
- Menține-o pe toată perioada sensibilă, până când cultura devine mai rezistentă.
V-ar putea plăcea și articolul Cum creștem răsad de conopidă sau broccoli sănătos.