5.9 C
București
luni, 17 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCotaţia ţiţeiului, la cel mai redus nivel din decembrie 2021, în urma...

Cotaţia ţiţeiului, la cel mai redus nivel din decembrie 2021, în urma tensiunilor comerciale globale

Cotaţia ţiţeiului a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, războaiele comerciale declanşate de preşedintele Donald Trump afectând perspectivele de pe piaţa petrolului, într-un moment în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii (OPEC+) sugerează că este pregătită să majoreze producţia, transmite Bloomberg.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 3,8%, tranzacţionându-se sub 69 de dolari şi atingând cel mai redus nivel din decembrie 2021.

‹ adv ›

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 4,5%, aproape de 55 de dolari, şi atingând cel mai redus nivel din mai 2023.

Măsurile comerciale anunţate de Trump ameninţă să reducă cererea globală de energie şi producţia de ţiţei. Pe partea de aprovizionare, OPEC+ vrea să meargă înainte cu programata majorare a producţiei, iar în SUA stocurile interne au crescut săptămâna trecută, sporind aşteptările privind existenţa unui excedent.

De la mijlocul lunii ianuarie, când politicile SUA au provocat temeri privind multiple războaie comerciale, cotaţia ţiţeiului este în scădere.

Conform calendarului iniţial, de la 1 aprilie producţia OPEC+ urma să fie majorată cu 120.000 barili pe zi (bpd).

Trump a cerut Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „să reducă preţul petrolului”, reluând o solicitare din primul său mandat. La 70 de dolari pe baril, preţul rămâne prea scăzut pentru multe state membre OPEC care au nevoie de bani pentru a-şi acoperi cheltuielile guvernamentale.

De asemenea, organizaţia cu sediul la Viena a avertizat asupra pericolelor provocate de taxele vamale americane, care „sporesc incertitudinile de pe pieţe, ceea ce poate duce la dezechilibre între cerere şi ofertă, generând mai multă volatilitate”.

Piaţa petrolieră ar urma să fie supra-aprovizionată anul următor, potrivit celor mai recente estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Noi perspective în controlul ecologic al Drosophila suzukii

Drosophila suzukii sau musculița cu aripi pătate este unul dintre...
‹ adv ›

Bucureştiul ar putea urma modelul vienez de a creşte albine în zona urbană

Mierea albinelor din Bucureşti ar putea fi valorificată aşa cum se întâmplă şi în alte capitale europene, unde există...

AgroMeteo: Procesele vegetative ale culturilor de toamnă, evoluţie normală în majoritatea regiunilor agricole

Procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, în această săptămână, iar în zonele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole