Polonia nu susține în prezent inițiativa Ungariei, Bulgariei, României și Slovaciei de a reveni la cotele de import ale produselor agricole din Ucraina stabilite înainte de război.
Această declarație a fost făcută de ministrul Agriculturii din Polonia, Czeslaw Siekerski, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, potrivit Suspilne.
El a subliniat că rolul principal în reglementarea politicii comerciale revine Comisiei Europene. Polonia poartă consultări cu statele care se învecinează cu Ucraina, precum și cu Comisia Europeană și alți participanți la procesul de negociere.
„Poziția noastră este că trebuie să discutăm acest aspect acum, dar, în același timp, nu știm ce se va întâmpla în zilele următoare. Tarifele, situația militară din Ucraina – toate acestea necesită o anumită perspectivă”, a declarat Czeslaw Siekerski.
Ministrul polonez a subliniat că viitoarele măsuri comerciale vor depinde de situația militară din Ucraina și de eventualele modificări ale politicii comerciale a UE.
O altă problemă importantă este respectarea de către Ucraina a standardelor europene în producția agricolă și dezvoltarea durabilă.
„Multe depind de modul în care evoluează situația, deoarece și amploarea sprijinului nostru se poate schimba. De asemenea, negocierile noastre bilaterale ar trebui să includă ceea ce va oferi partea ucraineană, adică adoptarea standardelor și cerințelor noastre pentru producția agricolă în Europa sau standardele în domeniul dezvoltării durabile în Ucraina.
Dar, desigur, vom putea evalua mai clar toate acestea când situația militară din Ucraina va deveni mai clară. Credem că țările care se învecinează cu Ucraina resimt cel mai mult consecințele deschiderii pieței și acest lucru va necesita acțiuni la nivelul Comisiei”, a declarat ministrul Agriculturii din Polonia.
Polonia menține contacte constante cu Ucraina, iar pe 13 martie este programată o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru a analiza pașii următori în reglementarea comerțului agricol.
Astfel, Polonia nu este în prezent nici pentru, nici împotriva revenirii la cote și așteaptă consultările din cadrul UE pentru a găsi o soluție de compromis care să fie acceptabilă pentru toate părțile.
„Toate acestea sunt subiectul unei dezbateri deschise. Și avem poziția a patru țări. Dar, în acest moment, în calitate de țară care prezidează, nu suntem nici pentru, nici împotrivă, deoarece, chiar dacă noi, ca stat, suntem parte în acest proces, în calitate de țară care prezidează trebuie să căutăm compromisuri.
Vom avea o reuniune a comisiei interguvernamentale pe 13 martie și, de asemenea, menținem în permanență contacte bilaterale”, a concluzionat oficialul polonez.