Ameninţată de războaie comerciale din toate direcţiile, Uniunea Europeană va dezvălui miercuri „viziunea” sa pentru sectorul agricol, în care urmează să se angajeze să limiteze importurile de produse care nu respectă acelaşi standarde de mediu ca şi ale sale, informează AFP.
Executivul comunitar este presat să vină cu măsuri în sprijinul sectorului agricol, la un an după manifestările de amploarea ale fermierilor, de la Paris şi până la Varşovia, şi chiar sub ferestrele birourilor de la Bruxelles ale Comisiei Europene.
Cu toate acesta, într-un document de aproximativ 20 de pagini, consultat de AFP înainte de publicarea sa, la prânz, figurează puţine propuneri concrete sau care vin cu cifre exacte.
Luc Vernet, de la centrul de reflexie Farm Europe, care subliniază că actualul context este unul foarte sensibil, dominat de teamă:
„Prima misiunea a acestei viziuni este de a reduce tensiunile şi a-i linişti pe actori”.
„De acea este vorba de un text extrem de prudent. În contextul geopolitic actual şi la un an de la proteste, Comisia nu vrea să se lege la mâini şi vrea să avanseze prin tatonare”.
Printre măsurile detaliate incluse în documentul consultat de AFP, comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, propune explorarea subiectului reciprocităţii normelor.
Obiectivul este unul clar: să se asigure că produsele agricole importate respectă aceleaşi standarde de mediu ca şi cele produse în spaţiul comunitar.
Documentul menţionează pesticidele, promiţând să vegheze ca produsele cele mai periculoase, interzise pe continentul european din motive sanitare şi de mediu, „să nu fie reintroduse prin intermediul produselor importate”.
Executivul comunitar intenţionează, de asemenea să, dezvolte o gamă largă de instrumente prin care să lupte împotriva „concurenţei neloiale a ţărilor terţe”, un dosar extrem de important la două luni după încheierea unui acord de liber schimb cu blocul Mercosur, acord care a fost criticat vehement de fermierii europeni.
O altă direcţie este „simplificare, simplificare, simplificare”.
Repetând cuvântul de ordine al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care vrea să revizuiască reglementările europene, considerate mult prea constrângătoare, documentul ce va fi prezentat miercuri face un apel pentru eliberarea fermierilor de „reglementările complexe”, fără a explica în mod concret cum ar urma să facă asta.
Viziunea include, de asemenea, o reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), care ar duce la mai bună repartiţie a ajutoarelor pentru fermierii „care au cea mai mare nevoie”.
Însă analiştii se aşteaptă ca această viziune a Comisiei Europene să fie primită cu prudenţă de organizaţiile ecologiste şi cele care îi reprezintă pe fermieri.
Luc Vernet, de la centrul de reflexie Farm Europe:
„În sectorul agricol, răspunsul va fi unul de tip „ok, foarte bine avem o declaraţie de intenţie, însă acum aşteptăm ceva concret”. Această strategie de liniştire nu va fi de ajuns pentru că suntem într-un sector care pierde rapid viteză”.
Vezi aici despre Prețurile cărnii de pui în UE ating niveluri record.