Identificarea celor mai eficiente politici de sprijin pentru fermierii români, în contextul schimbărilor legislative europene şi al provocărilor climatice, este una dintre primele iniţiative ale Think Tank-ului Farm România, lansat recent de Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR).
Think Tank-ului Farm România îşi propune formarea unei reţele de specialişti în politici publice şi tehnologii avansate în agricultură care va încerca să găsească răspunsuri la unele dintre provocările actuale cu care se confruntă sectorul.
Reprezentanți ai Forumului APPR:
„Aceasta va aborda agricultura din perspective economice şi tehnologice, cu un accent deosebit pe creşterea sustenabilităţii şi pe menţinerea competitivităţii pe piaţă. Proiectul este la început de drum, urmând ca în lunile următoare să fie definită structura de funcţionare şi priorităţile de cercetare. Primele iniţiative vor viza identificarea celor mai eficiente politici de sprijin pentru fermierii români, în contextul schimbărilor legislative europene şi al provocărilor climatice”.
Lansarea Think Tank-ului Farm România a avut loc în cadrul celei de-a X-a ediţii a Congresului Anual „De la Fermieri pentru Fermieri” , care a marcat un deceniu de când acest eveniment, care reuneşte fermieri, decidenţi politici, experţi din domeniu şi personalităţi importante ale sectorului agricol, a constituit o platformă autentică de dialog la cel mai înalt nivel.
În cadrul celor două conferinţe – AgroPolicy şi Embryo – organizate în cadrul congresului au fost aduse în atenţie ultimele informaţii despre politicile agricole europene şi inovaţiile şi trendurile globale din ameliorarea plantelor.
Potrivit sursei citate, workshopul AgroPolicy a abordat tema provocatoare a stabilirii unui echilibru între sustenabilitate şi competitivitate în agricultură şi modalităţile prin care poate fi asigurat un sector care furnizează hrană rezilient, într-un context tensionat din punct de vedere geopolitic, social, demografic, ecologic şi al comunicării.
De asemenea, în cadrul conferinţei internaţionale Embryo au fost amintite ultimele evoluţii din domeniul ameliorării plantelor, menite să răspundă mai eficient la condiţiile climatice în schimbare, dar şi la exigenţele consumatorilor – inclusiv cele mai recente discuţii la nivel european în dosarul noilor tehnici genomice (NGT).
În cadrul congresului a avut loc şi decernarea premiilor „Porumbul de Aur”, o recunoaştere a excelenţei în agricultură şi a performanţei fermierilor români în anul precedent.
Astfel, la categoria „Neirigat”, trofeul a fost adjudecat de KC Timiş Management, pentru rezultatele remarcabile obţinute în condiţii de cultură fără aport suplimentar de apă, demonstrând o gestionare optimă a resurselor naturale.
La categoria „Irigat prin aspersiune”, marele premiu a revenit companiei Aldahra-Agricost, un exemplu în utilizarea eficientă a tehnologiilor de irigare la scară largă, contribuind la obţinerea unor producţii competitive.
Potrivit comunicatului transmis de Forumul APPR, surpriza acestei ediţii a venit odată cu introducerea unei noi categorii – „Irigat prin picurare”, care pune în lumină tehnologiile avansate de economisire a apei şi sporirea eficienţei producţiei agricole.
Primul trofeu al acestei secţiuni a fost câştigat de S.C. Cristagri SRL. din judeţul Ialomiţa, o companie care a demonstrat că precizia şi inovaţia în irigaţii pot face diferenţa în optimizarea randamentelor culturilor.
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional agricol din România, înfiinţată în anul 2012.
Organizaţia face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa şi furnizează asistenţă tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România afiliate.
Vezi aici Procesatorii bulgari cer mai multe oleaginoase. România și Moldova – principalii furnizori.