8.7 C
București
luni, 17 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFraudă de 1,7 milioane de euro la o cooperativă agricolă din Iași

Fraudă de 1,7 milioane de euro la o cooperativă agricolă din Iași

Parchetul European (EPPO) a demarat o anchetă amplă în Iași în legătură cu o fraudă de 1,73 milioane de euro, bani proveniți din fonduri UE destinate modernizării sistemelor de irigații, notează libertatea.ro.

Patru persoane și două companii sunt acuzate de fraudă agravată de subvenții și fals în documente private în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,73 milioane de euro care implică proiecte pentru sisteme de irigații, finanțate integral de UE.

‹ adv ›

Asta după ce ar fi trucat o licitație pentru a favoriza o firmă deținută de soția managerului cooperativei beneficiare.  

„Ancheta a analizat o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 1,73 milioane de euro (8,6 milioane de lei).

Totuși, potrivit anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei firme care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a beneficia de o firmă prestabilită, deținută de soția managerului de facto al cooperativei.”, arată Parchetul European.

Mai mult, unul dintre membrii comitetului de evaluare a ofertelor era și contabilul firmei câștigătoare. 

Pentru a ascunde conflictul de interese, reprezentanții cooperativei și ai firmei prestabilite au prezentat documente false către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), susținând că nu există legături între entități. 

De asemenea, aceștia au solicitat rambursarea cheltuielilor prin prezentarea unor ordine de plată falsificate, pretinzând că lucrările au fost deja achitate.  

Sechestru pe terenuri și conturi bancare

Pentru a recupera prejudiciul, EPPO a dispus confiscarea a șase terenuri, evaluate la aproximativ 500.000 de euro, și a înghețat conturile bancare ale suspecților.  

„Potrivit Codului Penal al României, frauda agravată a subvențiilor se pedepsește cu închisoare de până la 10,5 ani și până la trei ani pentru  fals în acte private.

Cele două companii, dacă vor fi condamnate, ar putea primi  o amendă de până la aproximativ 420.000 de euro (2,1 milioane de lei), pe lângă sancțiuni complementare.”, a mai precizat Parchetul European.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Noi perspective în controlul ecologic al Drosophila suzukii

Drosophila suzukii sau musculița cu aripi pătate este unul dintre...
‹ adv ›

Sprijin de urgență pentru sectorul ovinelor și caprinelor. Termen limită – 21 martie 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește potențialilor beneficiari că până la data de 21 martie 2025...

Bucureştiul ar putea urma modelul vienez de a creşte albine în zona urbană

Mierea albinelor din Bucureşti ar putea fi valorificată aşa cum se întâmplă şi în alte capitale europene, unde există...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole