8.5 C
București
vineri, 18 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Culturile de toamnă vor avea ritmuri lente de creștere

AgroMeteo: Culturile de toamnă vor avea ritmuri lente de creștere

AgroMeteo: Culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara, în următoarea săptămână, iar în zonele depresionare se va menţine stadiul de repaus biologic, potrivit prognozei agrometeorologice pentru perioada 10 – 16 decembrie 2024, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în sudul şi estul Olteniei.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare în aproape toată ţara, iar în zonele depresionare se va menţine stadiul de repaus biologic.

Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar la culturile semănate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă”, menţionează ANM.

Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%).

‹ adv ›

Culturile semănate în afara epocii optime vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), plantele fiind sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

Rapiţa cultivată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia şi Moldova se va afla la creşterea aparatului foliar (8-13 frunze), totodată continuându-şi în bune condiţii procesele de călire şi adaptare la condiţiile de iernare.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări, se spune în prognoză.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar.

‹ adv ›

Specialiştii ANM vin cu o serie de recomandări de specialitate, respectiv aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă; efectuarea de lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole; finalizarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului; verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă.

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme pe ansamblu normală, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6 şi +6 grade C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între minus 2 – 9 grade C, în cea mai mare parte a regiunilor, iar minima va oscila între -10 şi +4 grade C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, producându-se brumă şi îngheţ la sol.

ANM prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de ceaţă în localităţi din Alba şi Harghita

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare...
‹ adv ›

AgroMeteo: Ritmurile vegetative ale culturilor vor evolua normal în cea mai mare parte a zonelor agricole

Rezerva de umiditate în ogor se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai...

ANM: Cod galben de vânt în judeţe din Banat şi Moldova, până miercuri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole