Deși suntem obișnuiți cu hrișca ca aliment, acest articol o va prezenta dintr-un alt unghi, ca o cultură utilă, îngrășământ verde, pentru grădină și câmp.
Hrișca – ce beneficii are pentru sol
Principala problemă cu majoritatea plantelor semănate pentru îngrășăminte verzi este că acestea preferă, de obicei, temperaturile scăzute pentru a crește bine.
Hrișca, însă, preferă căldura. Acest lucru o face o cultură specială și rară, care poate fi cultivată în timpul verii.
Ca orice îngrășământ verde, va proteja suprafața solului de eroziunea cauzată de vânt și apă, va îmbunătăți starea fizică generală, aerarea și structura solului, va promova dezvoltarea microorganismelor.
În același timp, va ajuta la conservarea umidității și va reduce formarea crustei de sol. Rădăcina densă și în formă de ghem a hriștii în straturile superioare ale solului încetinește, de asemenea, scurgerea rapidă a apei din sol.
Ce elemente benefice va aduce hrișca în sol
Principalul merit al hriștii este de a adăuga substanțe organice parcelei. Plantele drepte, dar subțiri, au rădăcini superficiale, astfel încât sunt ușor de smuls cu o mișcare a mâinii.
Plantele se descompun rapid după tăiere sau smulgere. Ajută la crearea biomasei în parcelă în numai câteva zile.
Hrișca este supranumită „pompa de fosfor” datorită capacității sale de a absorbi fosforul, de a-l aduce mai aproape de rădăcini și de a-l returna solului într-o formă mai prietenoasă pentru plante.
Atunci când este tăiată sau compostată, adaugă, de asemenea, substanțe organice și nutrienți valoroși la sol.
De asemenea, hrișca captează calciul din sol, care altfel s-ar putea pierde prin spălare. Aceste elemente sunt apoi eliberate pentru culturile următoare atunci, când resturile de hrișcă se descompun.
Rădăcinile plantelor produc acizi slabi care activează îngrășământul organic eliberat lent.
Combaterea dăunătorilor cu ajutorul hriștii
Florile de hrișcă atrag albinele și alți polenizatori cu nectarul lor de dimineață și susțin, de asemenea, populații sănătoase de insecte benefice mai mici (buburuze, tachine și viespi prădătoare).
Un număr din ce în ce mai mare de dovezi sugerează că hrișca înflorită oferă un habitat prosper pentru muștele sirfide.
Cercetătorii au descoperit, că cultivând hrișcă în apropierea legumelor ajutăm la îndepărtarea dăunătorilor la cartof, broccoli, fasole verde și alte culturi legumicole, tocmai prin furnizarea de hrană abundentă pentru femelele de sirfide.
Cele mai multe larve sunt greu de văzut fără lupă, dar sunt prădători vorace, care mănâncă afide și alte insecte mici cu corp moale.
Hrișca ar trebui cultivată la o distanță de aproximativ 6 metri de culturi, pentru ca acelea șă fie protejate de dăunători. Câteva semințe de hrișcă semănate printre cartofi vor deruta potențialii dăunători.
Hrișca este bună și în calitate de cultură momeală, care atrage dăunătorii și astfel vor lăsa legumele în pace. În acest sens, hrișca este o capcană bună pentru trips și unele specii de gândaci dăunători.
Suprimarea buruienilor
În condiții meteorologice favorabile, hrișca poate trece de la semănat la înflorit în puțin peste o lună.
Această germinare rapidă și creștere viguroasă o fac cea mai bună alegere pentru suprimarea buruienilor. Ea poate suprima chiar și buruienile enervante, cum ar fi volbura de câmp și pirul.
Cum se crește hrișca
Semințele de hrișcă sunt vândute de majoritatea companiilor care comercializează semințe pentru îgrășăminte verzi.
Hrișca maro obișnuită cumpărată de la magazin nu este potrivită pentru plantare – a fost tratată termic. Pentru plantare trebuie să folosiți semințe verzi. Acestea sunt de obicei lipsite de coaja neagră, dar sunt încă capabile să germineze.
Hrișca nu tolerează temperaturile scăzute. Ea poate fi semănată oricând după ultimul îngheț de primăvară (15 mai) și până la sfârșitul verii, cu aproximativ 60 de zile înainte de primul îngheț (15 octombrie).
Pentru a planta hrișcă, împrăștiați un pahar de semințe pe 10 metri pătrați și greblați-le la o adâncime de 1 până la 3 cm.
Semințele trebuie să fie semănate la distanța de aproximativ 5 cm, apoi, de preferință, rărite la 10 cm în toate direcțiile.
Hrișca germinează rapid (4-5 zile) și poate atinge dimensiunea de maturitate completă de 40-60 cm în 5-6 săptămâni.
Smulgeți sau săpați hrișca imediat după înflorire, dar înainte ca aceasta să formeze semințe mature. Aceasta va returna cea mai mare cantitate de materie organică, dacă este recoltată la 5-6 săptămâni de la semănat.
Această cultură nu este prea pretențioasă: puțină căldură și udări regulate vor favoriza germinarea și vor susține o creștere bună.
Atunci când utilizați hrișca pentru a îmbunătăți solurile extrem de sărace, aplicarea unui îngrășământ organic echilibrat pe sol înainte de plantare va da cele mai bune rezultate.
Unde mai e folosită hrișca
Semințele de hrișcă (semințele cu trei fețe) sunt utilizate ca înlocuitor al cerealelor în hrana animalelor. De obicei, se amestecă cu porumb, ovăz sau orz. Găinile, vitele, iepurii și alte animale domestice o adoră.
Uneori, hrișca este plantată ca o cultură care ar atrage albinele, meliferă. Are o perioadă lungă de înflorire și poate fi utilă mai târziu în sezonul de vegetație, atunci când alte surse de nectar nu mai sunt suficiente. Mierea de hrișcă este foarte apreciată de apicultori.
Germenii verzi ai culturii sunt folosiți pentru a prepara ceaiuri, care nu este ușor de găsit în magazine în ceea ce privește gustul și efectul asupra organismului.
Ceaiul vindecător va ajuta la întărirea vaselor sangvine, va servi ca un antioxidant eficient și agent antiinflamator natural. Susținătorii unei alimentații sănătoase cultivă hrișcă pe pervazul ferestrei pe post de microgermeni.
În doar câteva zile, germenii cresc și pot fi adăugați în diverse preparat. Cojile ei nu au valoare nutritivă, dar sunt folosite pentru mulcirea solului.
Desigur, hrișca poate fi cultivată și pentru uz alimentar. Pe scară industrială sunt prelucrate cu o mașină specială de curățat cereale. Hrișca este supusă unei curățări suplimentare pe mese pneumatice de sortare.
Ți-ar putea fi util și articolul Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar.