2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la smochin - când și cum se fac corect

Tăierile la smochin – când și cum se fac corect

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Smochinul (Ficus carica) este un pom apreciat pentru fructele sale bogate în vitamine, dar și pentru frunzele mari, care îi conferă un aspect decorativ deosebit. Dacă neglijăm tăierile la smochin, acesta poate deveni un arbust sau arbore viguros, însă slab productiv și dificil de întreținut.

De aceea, în acest articol vom explica următoarele aspecte referitoare la tăierea smochinului, care contribuie la o recoltă bună și menține planta sănătoasă:

  • De ce se taie smochinul;
  • Tipuri de tăieri la smochin;
  • Când se fac tăierile la smochin;
  • Cum se taie corect smochinul;
  • Forme de coroane pentru smochin;
  • Îngrijirea smochinului după tăiere;
  • Greșeli frecvente la tăierea smochinului.

De ce se taie smochinul

Tăierea smochinului făcută regulat aduce multiple avantaje:

‹ adv ›
  • Controlul creșterii: reduce vigoarea excesivă, evitând ca planta să devină greu de gestionat.
  • Creșterea productivității: stimulează dezvoltarea ramurilor care vor produce mai multe fructe.
  • Formarea corectă: permite păstrarea unei forme atractive, fie ca tufă, evantai sau standard.
  • Prevenirea bolilor: îmbunătățește circulația aerului și expunerea la soare, reducând riscul apariției bolilor.

Tipuri de tăieri la smochin

  • Tăierea de formare este necesară pentru a da smochinului o structură bine definită.
  • De întreținere se efectuează pentru a menține dimensiunile dorite și pentru a stimula producția de fructe.
  • Tăierea de întinerire este recomandată pentru smochinii maturi care au crescut necontrolat, fiind realizată treptat, pe parcursul mai multor ani.
  1. Se înlătură ramurile afectate de îngheț, cele care se intersectează sau sunt slabe, lăsând cioturi de 2,5 cm, care vor favoriza creșterea lăstarilor de înlocuire. Dacă ramurile sunt înghesuite și intercalează, acestea trebuie îndepărtate complet, fără a lăsa cioturi.
  2. La pomii maturi, se recomandă scurtarea ramurilor groase, lungi și golașe până la lungimea de 5-8 cm prin transfer la o ramificare laterală cu poziția necesară, pentru a stimula creșterea lăstarilor noi.
  3. În zonele unde nu se dorește regenerarea, cum ar fi în mijlocul pomului sau în locurile unde ramurile sunt aglomerate, ramura se îndepărtează complet, fără a lăsa cioturi.

Ar putea să te intereseze: Cum restabilim coroana unui pom bătrân.

Când se taie smochinul

Tăierea se face în două etape principale:

  • Primăvara devreme (martie-aprilie): după ce riscul de îngheț a trecut, dar înainte de pornirea în vegetație.
  • Vara devreme (iunie-iulie): se realizează lucrări în verde și anume ciupirea lăstarilor noi, stimulând ramificarea și pregătirea pentru recolta următoare.

Cum se taie smochinul

1. Tăierea smochinului primăvara

  • Eliminarea lemnului mort: se identifică și taie ramurile uscate sau afectate de îngheț. Acestea trebuie îndepărtate complet, până la baza lor.
  • Reducerea ramurilor: ramurile lungi se scurtează drastic la 5-8 cm, pentru a stimula apariția de ramuri noi.
  • Păstrarea ramurilor productive: lăstarii cu muguri fructiferi la vârfuri trebuie să se păstreze.

2. Vara

Ciupirea lăstarilor noi: vârfurile lăstarilor noi se îndepărtează după ce au format 5-6 frunze. Această tehnică stimulează ramificarea și formarea de muguri pentru fructele din anul următor.

Forme de coroane pentru smochin

În primul an după plantarea pomilor de smochin, tăierea de primăvară se face astfel: ramura principală se îndepărtează complet, iar celelalte ramuri se scurtează până la bază.

După un an, ramura principală se taie până la un mugur, iar în al treilea an, ramurile scheletice se reduc la jumătate din lungime. Această metodă permite formarea unei coroane corecte și echilibrate.

Smochinilor li se poate da formă de arbust cu mai multe tulpini sau ca pom, trunchi înalt și coroană.

Iar pentru smochinii plantați lângă pereți sau garduri se poate da formă de evantai. Pentru aceasta ramurile se fixează pe fire orizontale, la distanțe de 30 cm, în formă de evantai.

Primăvara, se îndepărtează lăstarii rău poziționați, iar vara se leagă lăstarii noi pe fire pentru a menține forma.

Protecția pe timp de iarnă: Deși lemnul matur rezistă înghețului, lăstarii tineri și mugurii fructiferi sunt vulnerabili. De aceea, în zonele reci se recomandă protejarea ramurilor cu materiale textile speciale.

Îngrijirea smochinului după tăiere

  • Udare: se recomandă udarea adecvată pentru a reduce stresul și a susține recuperarea plantei.
  • Fertilizare: primăvara, se recomandă aplicarea unui îngrășământ bogat în potasiu pentru a stimula fructificarea.
  • Inspecție: locurile tăiate trebuie inspectate periodic pentru a detecta eventualele semne de infecție sau dăunători. Dacă apar probleme, se pot utiliza fungicide sau insecticide adecvate.

Greșeli frecvente la tăierea smochinului

  • Tăierea excesivă poate reduce drastic recolta sau afecta sănătatea plantei.
  • Păstrarea fructelor mari necoapte: acestea trebuie îndepărtate pentru a permite formarea fructelor noi.
  • Neglijarea lăstarilor laterali: aceștia trebuie ciupiți la timp pentru a stimula ramificarea.

Vezi și Metode de altoire la lămâi. Când și cum se face.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierea în verde la cais. Când, cum și de ce se realizează

La cais, mai mult ca la alte specii, tăierile...
‹ adv ›

Tăierea la pomii fructiferi un exercițiu de imaginație

Există desigur mai multe tipuri de tăieri la pomii fructiferi în funcție de vârsta pomului: tăieri de formare, de...

Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical

Alegerea formei de coroană a pomilor de măr se stabilește în funcție de particularitățile de creștere și fructificare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole