Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Spre deosebire de alte specii pomicole, cireșul, în primii ani după plantare, are o creștere lentă, iar ulterior crește viguros.
După vigoarea de creștere, soiurile de cireș se pot clasa în soiuri de vigoare mare, cum este Record, Recordnaia, Rocket, mijlocie – Trușeni 2, Frisco, Kordia, Regina și slabă – Stella, Skeena.
În perioada de tinerețe, pomii de cireș au coroana piramidală, care treptat trece în invers-piramidală sau chiar pletoasă.
În funcție de soi, coroana pomului poate fi, în perioada de rodire, piramidală (Bigarreau Burlat, Rocket, Regina), invers-piramidală (Kișiniovskaia, Kordia), larg-piramidală (Trușeni 2), sferică (Hebros, Frisco).
În cazul pomilor de cireș se manifestă fenomenul de dominanță apicală și cireșul nu are nevoie de lumină pentru colorarea fructelor, dar o cantitate mai mare este necesară pentru formarea mugurilor de rod.
Pomii de cireș intră pe rod la anul 3-6 de la plantare și nu au periodicitate de rodire. Ei rodesc pe buchete de mai, ramuri plete, ramuri mijlocii și lungi. Ca ramură de rod prefloriferă este pintenul.
Formarea mugurilor de rod la cireș
În momentul când pomii intră în perioada de rodire, formează muguri de rod și pe ramurile de prelungire a șarpantelor și subșarpantelor.
Pomii de cireș produc numai muguri simpli, adică un mugur solitar pe nod, iar fiecare mugur este fie vegetativ, fie floral.
Primăvara, mugurii vegetativi pe lăstarii de un an se alungesc în lăstari noi, fie dezvoltă o rozetă de 5-8 frunze pentru a deveni pinteni care nu fructifică.
În anii următori, acești pinteni se pot alungi în lăstari noi sau pot dezvolta o altă rozetă de 5-8 frunze cu flori (buchete de mai) sau fără (pinteni vegetativi).
Buchetele de mai se formează numai pe lemn de doi ani sau mai mare și pot rămâne productive până la vârsta de zece ani, dacă interceptarea luminii este adecvată, dar o productivitate mai constantă și calitativă se înregistrează în primii 4-5 ani după formare.
Mugurii floriferi conțin, în medie, trei flori. Aceștia se dezvoltă fie dintr-un mugur axilar (lateral) la baza ramurii anuale, fie dintr-un mugure axilar al ramurii buchet.
Când mugurii axilari de la baza ramurii anuale devin florali, florile ulterioare fie vor abscisa, fie vor produce fructe. În ambele cazuri, aceasta va rezulta într-un nod orb în anii următori.
Dacă mai mulți muguri axilari de la baza ramurilor anuale devin florali, întreaga secțiune bazală devine lemn orb, care nu produce nici frunze, nici fructe în continuare.
V-ar putea fi util și articolul Tăierile la cireș – când și cum se fac corect.
Cum influențează soiul și portaltoiul formarea mugurilor floriferi
Soiul și portaltoiul influențează semnificativ cantitatea de muguri floriferi ce se formează la baza ramurilor anuale.
Unele soiuri, cum ar fi Tieton, Lapins și Sweetheart, sunt mai predispuse la a dezvolta porțiuni mai mari de „lemn orb” de lăstari decât alte soiuri.
În general, mugurii de rod la cireș prevalează asupra celor vegetativi, dar producția de fructe se află în strânsă corelație cu lungimea ramurilor anuale, pe care ulterior se formează buchetele de mai.
Procesul de diferențiere a mugurilor floriferi, în funcție de soi și condițiile de mediu, începe în ultima decadă a lunii iunie și se finalizează în prima decadă a lunii iulie.
Înfloritul pomilor de cireș are loc, mai frecvent, în decada a treia a lunii aprilie. Această etapă este corelată de asociația soi-portaltoi și de condițiile climatice.
În condiții climatice favorabile, un soi poate înflori pe parcursul a 8-12 zile, iar când temperatura aerului este mai joasă, durata înfloritului poate fi de până la 18-20 de zile. Florile sunt hermafrodite.
Soiurile de cireș diferă în ce privește productivitatea lor, care se datorează atât factorilor genetici: numărul de muguri floriferi, longevitatea viabilă a florilor și compatibilitatea polenului paternal, cât și condițiilor care facilitează polenizarea reușită: clima în timpul înfloririi, activitatea insectelor polenizatoare și suprapunerea cu înflorirea soiurilor polenizatoare compatibile.
Vezi și 7 soiuri de cireș din seria Sweet – avantaje și dezavantaje.