14.5 C
București
marți, 25 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la pomi - când se fac la fiecare specie

Tăierile la pomi – când se fac la fiecare specie

Tăierile la pomi în uscat sunt tăieri ce se fac iarna (în perioada de repaus), de obicei începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor și până la umflarea mugurilor, perioada optimă fiind aleasă în funcție de specie, condiții și particularitățile livezii.

Atunci când se planifică tăierile la mai multe specii, se ia în calcul faptul că, mai întâi se fac tăierile la pomii de specii mai rezistente la îngheț, apoi la cele mai puțin rezistente (ca apoi să putem alege din părțile nevătămate).

‹ adv ›

Din recomandări generale, la tăierile la pomi se mai ține cont de:

  • varianta optimă este să începem tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
  • numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
  • tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
  • la speciile sensibile la temperaturi scăzute, adică la sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile se fac începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie;
  • tăierile la fiecare specie se fac mai întâi în plantațiile pe rod, apoi în cele tinere.

Tăierile la pomi sunt amânate dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute (se fac în zilele în care temperatura nu scade sub -5°C).

Când se fac tăierile la măr

tăierile la măr

Tăierile la măr încep mai întâi în livezile pe rod. În livezile tinere, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie.

Acestea pot fi inițiate după căderea frunzelor sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie. Tăierile pot fi făcute până la pornirea în vegetație.

Dacă frunzele nu au căzut la pomi, fenomen frecvent întâlnit la noi în ultimii ani, pentru a stimula căderea frunzelor pot fi aplicate tratamente cu produse speciale cu microelemente ( de ex. Blattab (I – îndată după recoltarea fructelor (începutul lunii octombrie), II – la 10-14 zile după primul).

Când se fac tăierile la pomii de păr

căderea perelor înainte de coacere

Recomandările de realizare a tăierilor la măr sunt valabile și pentru livezile de păr, deoarece este, la fel, o specie sămânțoasă.

Vezi detalii despre Tăierea pomilor de păr. Forma de coroană Fus zvelt ameliorat.

Tăierile la gutui

Specialiștii recomandă inițierea tăierilor la gutui în a doua jumătate a lunii februarie. Vezi detall Tăierile la gutui, forme de coroană recomandate.

Tăierile la prun

Prunul este o specie rezistentă la îngheț (-30…-32°C), astfel tăierile pot fi inițiate în luna decembrie.

În livezile tinere de prun, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie. Ca și la măr, tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C.

Tăierile la cais, migdal, piersic, cireș

Tăierile la speciile de pomi sensibile la ger (cais, migdal, piersic, cireș) se fac în lunile martie și aprilie.

În ultimii ani, la speciile sâmburoase cum ar fi cais și cireș se recomandă mai mult tăierile în verde.

De exemplu, tăierile la cireș se efectuează în mare parte în lunile august-septembrie, la piersic la sfârșitul lunii august – septembrie, iar tăierile la cais pot fi inițiate după recoltare.

Vezi detalii despre tăierile la cireș:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Focul bacterian la măr și păr – sfaturi pentru control

Focul bacterian, cauzat de bacteria Erwinia amylovora, este o boală...
‹ adv ›

Specialiștii recomandă fumegație și sobițe pentru încălzirea pomilor în timpul gerului

Reprezentanții Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istrița din județul Buzău recomandă, în contextul temperaturilor scăzute, protejarea pomilor care au înflorit...

Cum Terra Vitis protejează 22 de ha de păr de puricele melifer

Puricele melifer (Psylla Pyri, Cacopsylla pyri) este unul din cei mai dificil dăunător din punct de vedere al controlului,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole