19.6 C
București
vineri, 12 septembrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCerințele de nutrienți la măr în funcție de perioadă

Cerințele de nutrienți la măr în funcție de perioadă

Cerințele de nutrienți ale pomilor de măr variază în funcție de stadiul de creștere al culturii. Astfel, trebuie să oferim atenție la ce nutrienți asigurăm în diferite perioade ale anului.

În general, în perioada de fructificare, calciul, potasiul și azotul sunt cei mai importanți macronutrienți necesari în livezi. Cantități mari de calciu sunt utilizate pentru a susține o creștere sănătoasă a pomilor.

‹ adv ›

Distribuția nutrienților în pomi, măr:

Sursă: yara.co.uk

În continuare, relatăm mai multe la acest subiect.

Dezvoltarea mugurilor – începutul înfloririi

O proporție semnificativă de azot este utilizată la începutul sezonului pentru a asigura o creștere vegetativă bună a frunzelor, înflorirea și legarea fructelor. Aplicarea excesivă de azot într-un stadiu ulterior poate afecta negativ calitatea fructelor.

Astfel, în această etapă, pomii de măr au nevoie de nutrienți care stimulează dezvoltarea rapidă și vigurosă a mugurilor, precum și a altor structuri vegetative:

‹ adv ›
  • Azot, Potasiu și Magneziu – promovează o creștere puternică timpurie a țesuturilor noi ale plantei și productivitatea maximă a pomilor.
  • Fosfor – maximizează dezvoltarea rădăcinilor și formarea grupurilor de flori.
  • Calciu – stimulează creșterea rădăcinilor și a frunzelor, precum și obținerea unor producții mari.
  • Bor – maximizează polenizarea și dezvoltarea puternică a florilor.
  • Mangan – susține creșterea țesuturilor.
  • Zinc – optimizează dezvoltarea mugurilor și creșterea timpurie a frunzelor.

De obicei, aplicarea îngrășămintelor cu azot are loc în timpul înfloririi, pentru a sprijini dezvoltarea continuă a fructelor și a frunzelor pe parcursul primăverii târzii și verii.

Deși sunt necesare concentrații mult mai mici de microelemente pentru a susține o creștere sănătoasă, borulcuprulmanganul și zincul sunt elemente importante în cultura mărului.

Borul și zincul au un rol semnificativ în dezvoltarea mugurilor, înflorire și legarea fructelor, fiind cele mai utilizate microelemente în aplicările pentru livezi.

Legarea fructelor – dezvoltarea fructelor mici

După înflorire, nevoile pomului se schimbă, orientându-se, în mare parte, spre a susține formarea și dezvoltarea primară a fructelor:

  • Azot – în cantități reduse pentru a menține creșterea fructelor.
  • Potasiu – minimizează problemele fructelor.
  • Fosfor – susține legarea și dezvoltarea fructelor.
  • Calciu – menține o calitate bună a fructelor și minimizează problemele acestora.
  • Magneziu – reduce căderea fructelor.
  • Bor – îmbunătățește legarea fructelor.

Creșterea fructelor – maturitatea

Pe măsură ce fructele cresc și se apropie de maturitate, este important să menținem un echilibru corect al nutrienților pentru a obține fructe de calitate:

  • Azot – în cantități reduse pentru a menține umplerea fructelor și nivelurile ridicate de zaharuri (excesul poate duce la putrezirea fructelor și deteriorarea calității).
  • Potasiu – maximizează greutatea fructelor, nivelurile de substanțe solubile și minimizează problemele și arsurile solare (dar în doze care nu concurează cu calciul).
  • Calciu – menține fermitatea bună a fructelor și calitatea pentru depozitare.
  • Mangan – împreună cu fosforul, promovează colorarea fructelor.

Nutrienți necesari pomilor după recoltare

Perioada post-recoltare este dedicată pentru pregătirea pomilor de măr pentru sezonul următor. Nutrienții administrati în această etapă ajută la refacerea rezervelor energetice ale pomului.

Majoritatea nutrienților sunt depozitați și reținuți ca rezerve în mugurii, scoarța și rădăcinile pomilor. Aceștia sunt apoi remobilizați după iarnă pentru a susține creșterea frunzelor, înflorirea, formarea și creșterea fructelor.

  • Azot și Potasiu – sporesc rezervele pentru creșterea timpurie din sezonul următor.
  • Fosfor – maximizează dezvoltarea mugurilor, înrădăcinarea timpurie și creșterea țesuturilor noi în primăvara următoare.
  • Calciu – menține niveluri ridicate în pom.
  • Magneziu, Bor și Zinc – refac rezervele și întăresc noii muguri.

Vezi și Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Boala limbii albastre (bluetongue): simptome, transmitere

În acest an, numeroase focare de Bluetongue (boala limbii...
‹ adv ›

Raport RaboResearch: producția mondială de carne de vită scade, prețurile rămân în creștere

Conform raportului RaboResearch Global Beef Quarterly pentru trimestrul al treilea din 2025, geopolitica și condițiile climatice continuă să determine...

Prognoze pentru producția de floarea-soarelui și rapiță în regiunea Mării Negre în 2025/26 comparativ cu sezonul trecut

Oleaginoasele rămân un pilon strategic al producției agricole în regiunea Mării Negre–Dunăre, care asigură cea mai mare parte a...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole