6.8 C
București
luni, 16 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCrusta albă, verde din ghivece la plante: cauze, combatere

Crusta albă, verde din ghivece la plante: cauze, combatere

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Uneori, putem oberva pe solul plantelor de interior un strat de diferite nuanțe. Aceasta poate fi alb, gălbui sau verde. Consistența este, de asemenea, diferită, iar motivele, la fel, sunt diferite.

Depuneri albe pe solul plantelor de cameră

Acest fenomen este cauzat cel mai adesea de salinitatea substratului, adică de acumularea de săruri. Sărurile solubile sunt compuși chimici care conțin ioni precum sodiu, clorură, bor, calciu și magneziu și care se dizolvă în apă.

O anumită cantitate a acestora în sol este naturală. La fel este și prezența unor compuși similari în apă. Sărurile se acumulează în sol după evaporarea apei.

‹ adv ›

Depozitele de săruri minerale și fertilizante apar, de obicei, și sub forma unor învelișuri cristalizate albe pe frunzele plantelor sau ca o crustă albă pe suprafața substratului de creștere sau a ghiveciului:

O cantitate excesivă de săruri este absorbită și poate provoca uscarea vârfului frunzelor, acumulându-se. Pe măsură ce sărurile din sol devin mai concentrate, plantelor le este din ce în ce mai greu să absoarbă apa.

Dacă substratul acumulează prea multe săruri, mulți nutrienți nu mai sunt disponibili pentru plante, iar vârfurile rădăcinilor sunt afectate.

Această așa-numită crustă de „sare” poate fi albă sau de nuanță galbenă. O crustă pe sol vă va anunța că ați făcut o greșeală în îngrijirea plantei.

Există mai multe cauze ale salinizării solului:

  • Depozitele de săruri se formează, de obicei, din cauza utilizării apei dure, care conține concentrații ridicate de substanțe dizolvate, precum carbonat de calciu, carbonat de magneziu sau alte săruri. Pe măsură ce apa se evaporă, aceste săruri rămân în sol și se acumulează la suprafață.
  • Componentele amestecului de ghivece sunt prea grele. Există o acțiune capilară ridicată (uneori excesivă), ceea ce face ca apa să fie atrasă mai puternic la suprafața solului.
  • Aer prea uscat în încăpere. Ca urmare a evaporării crescute a umidității, solul concentrează săruri pe suprafața sa.
  • Fertilizarea necorespunzătoare. În timpul perioadei de creștere, este important să se calculeze doza exactă. Nu fertilizați în timpul perioadei de latență. Fiecare plantă are propria sa perioadă de latență.
  • Udarea cu apă de la robinet. Nu udați plantele imediat cu apă de la robinet. Aceasta trebuie lăsată să stea timp de cel puțin 24 de ore.

Cum reducem problema salinizării pământului pentru ghivece:

  • Una dintre cele mai ușoare soluții este îndepărtarea stratului superior de sol salin și înlocuirea acestuia cu substrat proaspăt.
  • Alegeți un ghiveci care să aibă dimensiunea potrivită pentru fiecare plantă. Dacă e prea mult pământ în ghiveci, rădăcinile nu vor absorbi complet umiditatea, iar excesul va începe să formeze depozite de sare aproape de suprafață.
  • O altă modalitate de a combate stratul de sare este nisipul de râu pentru plantele care- preferă. Pur și simplu turnați nisipul în ghiveci și afânați-l.
  • Efectuați în mod regulat un tratament preventiv al plantelor. Utilizați o jumătate de linguriță de acid citric la 300 ml de apă.
  • Utilizați la udări apa cu un conținut scăzut de săruri pentru a preveni depunerile.
  • Pentru a preveni depunerile de săruri din fertilizatori, urmați instrucțiunile de aplicare ale producătorului și ștergeți imediat orice scurgere de fertilizant de pe suprafața plantelor.
  • În cazuri grave, replantați planta în substrat proaspăt.
  • Evitați udarea prin absorbție (de jos în sus) sau utilizarea ghivecelor fără orificii de drenaj. Spălați substratul de creștere de sus în jos, utilizând mai multe volume de apă pură.
  • Pentru a reduce acumularea de minerale, udați plantele de cameră cu apă curată pentru a elimina sărurile acumulate la fiecare 4–6 luni. Turnați cel puțin de trei ori volumul ghiveciului cu apă proaspătă pe solul din ghiveci și lăsați să se scurgă complet.

Dacă se formează o crustă de sare pe partea exterioară a ghiveciului, substratul trebuie înlocuit cu unul nou. Ghiveciul vechi poate fi lăsat la înmuiat, periat și spălat înainte de reutilizare.

Mucegai alb în ghivece de plante de cameră

Uneori, pe sol puteți observa o placă albă asemănătoare pufului. Acesta este, cel mai probabil, un tip de ciupercă saprofită care crește pe materia organică și o descompune. Acestea joacă un rol important în ciclul nutrienților, în special al azotului.

Apariția mucegaiului este un fenomen obișnuit. Totuși, unele specii de ciuperci ce provoacă mucegai ar putea fi periculoase de exemplu pentru răsaduri crescute în ghivece și pot provoca pagube.

Cauze ale fructificațiilor ciupercilor de mucegai:

  • Mucegaiul se dezvoltă în medii cu un nivel scăzut de oxigen. Mucegaiul alb poate indica o aerare inadecvată.
  • Cauza formării poate fi substratul ce nu a fost dezinfectat.
  • Insuficiența luminii. Mai multă lumină solară poate preveni dezvoltarea mucegaiului.
  • Drenaj necorespunzător/ exces de apă. Mucegaiurile și bacteriile au nevoie de umiditate.
  • Udarea excesivă creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea lor.
  • Îngrășăminte organice. Adăugarea îngrășămintelor organice poate crește șansa apariției mucegaiului alb. Aceste îngrășăminte hrănesc bacteriile și ciupercile existente, accelerând dezvoltarea lor.

Combaterea mucegaiului în ghivece

Mucegaiul alb în sine nu vă va afecta plantele. Dacă, totuși, vă deranjează sau vă îngrijorează alergiile sau bolile bronșice, încercați aceste metode:

  • Replantați plantele. Oferiți-le mai mult spațiu și pământ proaspăt pentru o aerisire mai bună.
  • Creșteți cantitatea de lumină solară. Plasați floarea mai aproape de o fereastră.
  • Îmbunătățiți drenajul și ajustați udarea pentru a preveni condițiile excesiv de umede.
  • Aplicați corect îngrășămintele organice. Respectați raportul recomandat de amestecare a îngrășământului și a solului pentru a preveni apariția mucegaiului (recomandăm un raport de 1:10 până la 1:20).

Depunere verde pe solul din ghivece la plante de interior, răsaduri

Creșterea verde pe care o vedeți pe suprafața substratului sunt, cel mai probabil, alge microscopice. Algele cresc nu numai în apă, ci și pe suprafața substratului cald și umed, în lumină puternică.

Ele preferă să trăiască într-un mediu cu niveluri ridicate de azot sau fosfor. Ele vor crește atât sub lumină naturală, cât și sub lampe.

În general, următoarele condiții favorizează dezvoltarea algelor pe sol:

  • exces de apă
  • umiditate ridicată
  • lumină puternică
  • circulația slabă a aerului
  • prezența turbei ca mediu nutritiv.

Algele nu ucid plantele în mod direct. Cu toate acestea, ele provoacă daune prin concurența cu plantele pentru umiditate și nutrienți în sol. Pe măsură ce algele mor, ele formează o crustă neagră dură la suprafață, care împiedică schimbul de gaze în zona rădăcinilor.

Ca urmare, solul începe să rețină prea multă umiditate, ceea ce duce la apariția mucegaiului sau a bolilor fungice.

Cum pot preveni apariția algelor pe sol?

  • Evitați irigarea excesivă. Lăsați substratul să se usuce ușor între udări.
  • Evitați excesul de turbă, perlit și vermiculită în substrat.
  • Nu utilizați udarea direct pe rădăcină. Nu lăsați apă stătătoare după ce solul este saturat.
  • Pentru a scăpa de alge, înlăturați-le ușor de pe suprafața solului. Nu afânați prea adânc, pentru a evita deteriorarea sistemului radicular. Adăugați puțin substrat proaspăt pentru a înlocui partea îndepărtată. Alternativ, se poate adăuga un strat de 2 cm de nisip calcinat pentru a preveni dezvoltarea algelor.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Weigela – descriere, îngrijire, cultivare, specii

Weigela este un arbust ornamental apreciat pentru înflorirea abundentă...
‹ adv ›

Craite – specii, cultivare, beneficii în grădină

Craite sau Tagetes sp., sunt plante decorative prin flori și fac parte din familia Asteraceae. Pe lângă rolul ornamental,...

Passiflora caerulea sau floarea pasiunii – îngrijire

Passiflora caerulea sau floarea pasiunii face parte din genul Passiflora, care cuprinde peste 500 de specii de liane perene,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole