O brânză maturată produsă la o fermă educaţională din Gheorgheni şi un caş „terapeutic” făcut într-o mică gospodărie din comuna Ghimeş-Făget, situată la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, au primit medalia de aur, respectiv de bronz, la o prestigioasă competiţie de brânzeturi, care a avut loc recent, în Portugalia.
Cele două sortimente de brânzeturi maturate, înscrise la „World Cheese Awards 2024”, care s-a desfăşurat în oraşul portughez Viseu, au fost evaluate de un juriu internaţional, format din 240 de specialişti, alături de alte 4.786 de brânzeturi din întreaga lume.
Brânza maturată din Gheorgheni, distinsă cu medalia de aur la categoria „brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani.
‹ adv ›
Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, Kastal László, a declarat că sortimentul declarat câştigător este Brânză maturată de munte, din lapte crud, care a fost maturată timp de şase luni.
Despre specialistul care a realizat brânza maturată câştigătoare spune că este implicat în acest domeniu din anul 2007, a făcut trei ani de pregătire în Elveţia, iar acum este, în opinia sa, unul dintre cei mai buni din Ardeal.
Directorul Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală a subliniat că este prima participare la competiţia internaţională, iar rezultatul obţinut arată că drumul pe care merg este cel bun.
Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală din Gheorgheni are o fermă de 35 hectare, cu sere şi grădină de plante medicinale, deţine 20 vaci şi prelucrează doar laptele produs în ferma proprie.
Aici lucrează 14 persoane, iar mulţi dintre angajaţi s-au întors din Elveţia şi Austria, unde au plecat să lucreze în anii ’90 şi unde au căpătat experienţă în acest domeniu.
Despre ferma didactică pe care o conduce, Kastal László a declarat că organizează cursuri pentru fermieri, în mai multe domenii, iar în ultimii 30 ani peste patru mii de cursanţi au mers în Elveţia sau în landul german Bavaria, unde au făcut practică agricolă la gospodarii de acolo.
Brânzeturile produse la Gheorgheni sunt vândute în târgurile din Harghita, dar şi în alte judeţe, la persoane care apreciază calitatea lor.
La „World Cheese Awards 2024”, tot la categoria „brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost distins cu o medalie de bronz şi „Caşul terapeutic de Ghimeş”, produs de Sarig Attila, care deţine o mică gospodărie în comuna Ghimeş-Făget.
În urmă cu 14 ani, Sarig Attila era alpinist utilitar, avea contracte în toată ţara, dar îşi dorea să revină în satul natal şi să încerce să facă ceea ce făceau, cândva, strămoşii săi de pe Valea Ghimeşului.
Aşa că, a început să înveţe secretele producerii brânzei maturate de la specialişti din România, Elveţia şi Norvegia, fiind cursant chiar şi la ferma didactică din Gheorgheni.
Sortimentul său câştigător la competiţia mondială din Portugalia a fost produs tot din lapte crud de vacă, a fost maturat timp de şase luni şi este terapeutic pentru că cele opt vaci pe care le deţine mănâncă peste 60 de specii de plane medicinale.
Mărturiseşte că, în ultimii ani, a participat la concursuri în ţară şi în Ungaria şi a primit numeroase premii şi s-a gândit că ar fi momentul să se înscrie, în premieră, şi la campionatul mondial al brânzeturilor.
Medalia de bronz câştigată în Portugalia îi dă speranţa că la ediţia din Elveţia, de peste doi ani, va putea să obţină un rezultat şi mai bun.