8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLa ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie să se țină seama de vigoare, forma de conducere a pomilor, bonitatea solului, modul de recoltare pe care îl planificați și configurația terenului.

În acest articol, scris în baza recomandărilor manualului „Cultivarea și valorificarea cătinii albe”, oferim mai multe detalii despre plantarea cătinii.

Distanța de plantare la cătină – alegerea opțiunii potrivite

În România distanțele de plantare la cătină recomandate de către Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni, sunt următoarele:

‹ adv ›
  • 2,8 – 3,0 m între rânduri și 2,0 m între plante pe rând dacă coroana se aplatizează pe rând;
  • 3,5 – 4,0 m între rânduri și 2,0 – 2,5 m între plante pe rând dacă optați pentru o coroană globuloasă;
  • 4,0 m între rânduri și 3 m între plante pe rând dacă ați ales soiuri foarte viguroase ce vor fi plantate pe terenuri fertile, cu recoltarea fructelor fără tăierea ramurilor, forma globuloasă a coroanei.

Centrul de Excelență de producere a cătinii albe din Argeș, recomandă pentru soiurile de cătină selecționate să se utilizeze o distanță de 3,5 m între rânduri și 1,25 m pe rând. În aceste condiții se realizează densități de cca. 2200 plante/ha.

În plantații pe suprafețe mici, unde mecanizarea nu va juca un rol important, distanța dintre rânduri poate fi redusă până la 2,5 m, iar rândurile vecine vor fi recoltate în ani succesivi (rândurile cu număr impar în anii impari, cele cu număr par în anii pari).

La soiurile Mara și Clara în Moldova s-a înființat, în cadrul proiectului instituțional „Elaborarea elementelor de bază ale tehnologiei culturii cătinii albe în Moldova”, o plantație de cătină la diferite distanțe de plantare: : 3,5×1,0; 3,5×1,5; 3,5×2,0; 3,5×2,5 m.

Recolta de fructe a pomilor de cătină albă în funcție de soi și distanța de plantare:

Datele experimentale obținute arată că productivitatea specifică a pomilor raportată la suprafața de nutriție variază semnificativ în funcție de distanța de plantare.

Atât în anii frageri pomilor de rod, cât și în anii de fructificare deplină, acest indicator specific se micșorează odată cu mărirea distanței de plantare.

Astfel, dacă în anul 2018 productivitatea specifică la pomii din soiul Mara plantați la distanța de 3,5 x 1,0 m a fost de 1,09 kg/m², apoi valoarea indicelui respectiv la pomii din același soi, dar plantați la distanța de 3,5 x 2,5 m a constituit 0,47 kg/m² sau de 2,3 ori mai mică.

Rezultă că, odată cu micșorarea distanței de plantare mai rațional se folosește suprafața de nutriție.

Productivitatea specifică a pomilor de cătină albă, raportată la suprafața de nutriție în funcție de soi și distanța de plantare, kg/m²:

Recolta de fructe a sporit odată cu micșorarea distanței de plantare, obținându-se cea mai mare valoare a acestui indice la pomii plantați la distanța de 3,0 x 1,0 m.

La această distanță de plantare, mai rațional s-a folosit suprafața de nutriție în primii doi ani de fructificare.

V-ar putea fi util și articolul Cum se taie și formează tufele de cătină albă.

Sursă:

Cultivarea și valorificarea cătinii albe; Autori: Cimpoies Gheorghe, academician al ASM, doctor habilitat, profesor universitar; Popa Sergiu, doctor, conferentiar universitar; Ribintev lon, doctor, conferentiar universitar; Marian Grigore, doctor, conferentiar universitar; Andriuca Valentina, doctor, conferentiar universitar; Macari Artur, doctor, conferentiar universitar; Mirza Sergiu, doctor, conferentiar universitar; Zbanca Andrei, doctor, conferentiar universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce pomii cresc prost după plantare. 7 greșeli frecvente

Plantarea pomilor necesită respectarea unor reguli generale pentru a...
‹ adv ›

Tăieri de regenerare la cireș – cum și când se fac

Tăierea de regenerare este o tăiere ce se aplică, de obicei, pomilor bătrâni, cu coroane globuloase, pentru micșorarea dimensiunilor...

Când se fac tratamentele de iarnă contra dăunătorilor

Înainte de sezonul rece, pomii pot deveni un refugiu pentru numeroși dăunători care și-au făcut simțită prezența în timpul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole