8.7 C
București
sâmbătă, 29 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCând se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea fiind realizate când pomii sunt în repaus vegetativ.

Perioada optimă pentru aceste tăieri la pomi începe, de regulă, la 1-2 săptămâni după căderea frunzelor și durează până la umflarea mugurilor, în funcție de specia pomicolă și de condițiile specifice ale livezii.

‹ adv ›

Tăieri la pomi toamna – reguli generale

Pentru o bună dezvoltare a pomilor, este recomandat să respectați următoarele reguli:

  • varianta optimă este de a începe tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
  • numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
  • tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
  • la speciile sensibile la temperaturi scăzute – sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile sunt realizate începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie sau conform recomandărilor ce urmează;
  • tăierile la fiecare specie trebuie inițiate mai întâi la pomii aflați pe rod, apoi la cei tineri.
  • dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute, tăierile trebuie amânate.

Tăierile la sâmburoase (cais, migdal, piersic, cireș)

Sâmburoasele sunt sensibile la temperaturi scăzute. Din acest motiv, tăierile de iarnă trebuie efectuate cu precauție:

Tăierile târzii: Specialiștii sugerează că tăierile în verde, realizate vara (august-septembrie), au un impact mai redus asupra sensibilității la frig.

De exemplu, cireșul poate fi tăiat la sfârșitul verii, în timp ce piersicul și caisul preferă tăierile după recoltare.

‹ adv ›

Vezi detalii despre tăierile la cireș:

Recomandări pentru diverse specii

Tăieri la piersic

Tăierile în uscat la piersic se recomandă în faza de buton roz, care permite normarea recoltei și reduce riscul pierderilor provocate de îngheț. În livezile mari, tăierile se pot începe la sfârșitul lunii februarie.

Tăieri la măr

La măr, tăierile încep în livezile mature după căderea frunzelor, adesea la sfârșitul lunii noiembrie. Tăierile trebuie efectuate când temperaturile nu scad sub -5°C, iar în livezile tinere, acestea pot începe din a doua jumătate a lunii februarie.

Tăieri la păr

Părul, fiind o specie sămânțoasă asemănătoare mărului, urmează recomandări similare, cu tăierile începute la sfârșitul iernii și continuate până la reluarea vegetației.

Tăieri la gutui

Tăierile la gutui sunt recomandate să înceapă din a doua jumătate a lunii februarie.

Tăieri la prun

Prunul, cunoscut pentru rezistența sa la frig (suportând temperaturi de până la -30°C), poate fi tăiat chiar din decembrie, iar în livezile tinere, tăierile se realizează în februarie.

Tăieri la vișin

Tăierile de fructificare pentru vișin se pot începe din decembrie, iar cele pe lemn de 5-7 ani la vișin și cireș trebuie realizate după trecerea perioadelor de înghețuri, ideal la sfârșitul lunii februarie.

Tăieri la nuc

Tăierile la nuc se realizează în perioada de umflare a mugurilor, având grijă să înlăturați doar minimul necesar pentru a menține forma dorită a coroanei și a preveni creșterea lăstarilor neproductivi.

Tăieri în plantații afectate de îngheț

Dacă o livadă este afectată de înghețuri severe (peste 75%), este recomandat să amânați tăierile până după fenofaza de legare a fructelor. Ramurile afectate se înlătură treptat, pentru a permite pomului să se regenereze.

Alegeți perioada potrivită în funcție de tipul pomilor și condițiile climatice, respectând regulile de bază pentru a asigura o creștere armonioasă și o recoltă bogată.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Focul bacterian la măr și păr – sfaturi pentru control

Focul bacterian, cauzat de bacteria Erwinia amylovora, este o boală...
‹ adv ›

Specialiștii recomandă fumegație și sobițe pentru încălzirea pomilor în timpul gerului

Reprezentanții Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Istrița din județul Buzău recomandă, în contextul temperaturilor scăzute, protejarea pomilor care au înflorit...

Cum Terra Vitis protejează 22 de ha de păr de puricele melifer

Puricele melifer (Psylla Pyri, Cacopsylla pyri) este unul din cei mai dificil dăunător din punct de vedere al controlului,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole