Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea fiind realizate când pomii sunt în repaus vegetativ.
Perioada optimă pentru aceste tăieri la pomi începe, de regulă, la 1-2 săptămâni după căderea frunzelor și durează până la umflarea mugurilor, în funcție de specia pomicolă și de condițiile specifice ale livezii.
Tăieri la pomi toamna – reguli generale
Pentru o bună dezvoltare a pomilor, este recomandat să respectați următoarele reguli:
- varianta optimă este de a începe tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
- numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
- tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
- la speciile sensibile la temperaturi scăzute – sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile sunt realizate începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie sau conform recomandărilor ce urmează;
- tăierile la fiecare specie trebuie inițiate mai întâi la pomii aflați pe rod, apoi la cei tineri.
- dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute, tăierile trebuie amânate.
Tăierile la sâmburoase (cais, migdal, piersic, cireș)
Sâmburoasele sunt sensibile la temperaturi scăzute. Din acest motiv, tăierile de iarnă trebuie efectuate cu precauție:
Tăierile târzii: Specialiștii sugerează că tăierile în verde, realizate vara (august-septembrie), au un impact mai redus asupra sensibilității la frig.
De exemplu, cireșul poate fi tăiat la sfârșitul verii, în timp ce piersicul și caisul preferă tăierile după recoltare.
Vezi detalii despre tăierile la cireș:
Recomandări pentru diverse specii
Tăieri la piersic
Tăierile în uscat la piersic se recomandă în faza de buton roz, care permite normarea recoltei și reduce riscul pierderilor provocate de îngheț. În livezile mari, tăierile se pot începe la sfârșitul lunii februarie.
- Tăierile la piersic. Forma de coroană – vas ameliorat.
- Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri.
Tăieri la măr
La măr, tăierile încep în livezile mature după căderea frunzelor, adesea la sfârșitul lunii noiembrie. Tăierile trebuie efectuate când temperaturile nu scad sub -5°C, iar în livezile tinere, acestea pot începe din a doua jumătate a lunii februarie.
Tăieri la păr
Părul, fiind o specie sămânțoasă asemănătoare mărului, urmează recomandări similare, cu tăierile începute la sfârșitul iernii și continuate până la reluarea vegetației.
- Tăierea pomilor de păr. Forma de coroană Fus zvelt ameliorat.
- Tăieri în verde la păr. Perioada și recomandări.
Tăieri la gutui
Tăierile la gutui sunt recomandate să înceapă din a doua jumătate a lunii februarie.
Tăieri la prun
Prunul, cunoscut pentru rezistența sa la frig (suportând temperaturi de până la -30°C), poate fi tăiat chiar din decembrie, iar în livezile tinere, tăierile se realizează în februarie.
- Tăieri la prun. Forma de coroană – tufa ameliorată.
- Tăierile la prun. Forma de coroană – piramidă mixtă.
Tăieri la vișin
Tăierile de fructificare pentru vișin se pot începe din decembrie, iar cele pe lemn de 5-7 ani la vișin și cireș trebuie realizate după trecerea perioadelor de înghețuri, ideal la sfârșitul lunii februarie.
Tăieri la nuc
Tăierile la nuc se realizează în perioada de umflare a mugurilor, având grijă să înlăturați doar minimul necesar pentru a menține forma dorită a coroanei și a preveni creșterea lăstarilor neproductivi.
- Tăierile la nuc. Formă coroană: vas ameliorat cu 4 șarpante.
- Tăierile la nuc – forma de coroană Piramida neetajată întreruptă.
Tăieri în plantații afectate de îngheț
Dacă o livadă este afectată de înghețuri severe (peste 75%), este recomandat să amânați tăierile până după fenofaza de legare a fructelor. Ramurile afectate se înlătură treptat, pentru a permite pomului să se regenereze.
Alegeți perioada potrivită în funcție de tipul pomilor și condițiile climatice, respectând regulile de bază pentru a asigura o creștere armonioasă și o recoltă bogată.
Un articol util. Scris românește de un român și nu tradus cu greșeli catastrofale din alte limbi! Mulțumesc!