2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRobert Habeck: Diferențele între sistemele agricole ale Germaniei și Indiei complică negocierile

Robert Habeck: Diferențele între sistemele agricole ale Germaniei și Indiei complică negocierile

Agricultura este cel mai problematic domeniu în discuţiile privind un acord de liber schimb între India şi Uniunea Europeană, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care a sugerat că ar fi mai bine ca discuţiile să se concentreze, în prima fază, pe sectorul industrial, transmite Reuters.

Habeck este în India unde participă la o conferinţă regională, în cadrul unei delegaţii la nivel înalt care are drept obiectiv consolidarea relaţiilor comerciale şi de afaceri între două din cele mai mari economii ale lumii.

Agricultura este un domeniu problematic, în condiţiile în care există o diferenţă uriaşă în ceea ce priveşte numărul persoanelor care lucrează în sectorul agricol din India şi Germania, le-a spus Habeck jurnaliştilor, adăugând că este vorba de un procent de 2% din populaţia Germaniei, comparativ cu 60% în cazul Indiei.

„Deci nu pot fi comparate cele două sisteme agricole. Dacă ar fi să deschizi complet pieţele, perturbarea pieţei din India ar fi uriaşă”, a spus Habeck.

‹ adv ›

În schimb, ar fi mult mai practic şi mai rapid ca discuţiile să se concentreze pe sectorul industrial, a spus oficialul german. Chiar dacă asta nu este „în linie” cu abordarea normală a UE, o „scurtătură” ar putea fi o modalitate pentru a face progrese, a adăugat Habeck.

India şi UE au convenit în 2022 să relanseze discuţiile pentru un acord de liber schimb, şi iniţial intenţionau să finalizeze aceste discuţii în 2023, dar până la urmă nu au reuşit să facă progrese semnificative, iar India a dat vina pe standardele „iraţionale” impuse de UE.

Vizita delegaţiei germane vine într-un moment delicat pentru prima economie europeană, în condiţiile în care economia sa dominată de exporturi se confruntă cu al doilea an consecutiv de contracţie şi există îngrijorări că disputele comerciale dintre Uniunea Europeană şi China ar putea să se repercuteze asupra companiilor germane.

Cancelarul german Olaf Scholz, care este însoţit în India de cea mai mare parte a cabinetului său, urmează să poarte vineri discuţii cu premierul Indiei, Narendra Modi, după care va prezida cea de-a şaptea rundă de consultări guvernamentale bilaterale.

Cu prilejul ultimei sale vizite în India, în luna februarie 2023, Scholz a spus că el şi premierul Modi sunt hotărâţi să semneze un acord de liber schimb între India şi UE.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei...
‹ adv ›

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...

China extinde investigaţia asupra subvenţiilor pentru produsele lactate din UE

China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole