11.4 C
București
sâmbătă, 15 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFabrica de râme americane, afacerea pentru care nu este nevoie de angajați

Fabrica de râme americane, afacerea pentru care nu este nevoie de angajați

Un antreprenor local din Slobozia Nouă a reușit, după cinci ani de experimente și încercări, să obțină un fertilizator ecologic produs de râmele americane pe care le crește într-un grajd, scrie puterea.ro.

Gheorghiță Zainea are 64 de ani și o fabrică de râme americane: „Roșu de California”, care sunt foarte bune pentru producția de compost organic. Speră să dea lovitura, mai ales că a început să i se ducă vestea și să fie căutat de fermieri.

‹ adv ›

În cei 5 ani de când s-a apucat de creșterea râmelor, Gheorghiță Zainea  a reușit să dețină în „fabrica” lui circa 400 kilograme de râme care au produs undeva la 20.000 litri de fertilizator ecologic. Luna trecută, „fabrica” a fost certificată oficial, ceea ce este o veste mai mult decât bună.

«Râmele le-am cumpărat în urmă cu cinci ani, le-am primit într-o conservă, 256 de râme… Așa am început. Și nu îmi pare rău. Dacă le cumpăram cum se cumpără acum, le-aș fi pierdut. Ca să înveți să le crești trebuie să experimentezi tu singur. Nu poți să înveți din cărți!».

Râmele „muncesc” în niște pătule de lemn, de vreo 40 de centimetri înălțime, sub folii de plastic. Au nevoie,  însă, de temperaturi constante, peste 15 grade Celsius, pentru că altfel intră în hibernare.

Din compost se obține fertilizatorul ecologic, pe care Zainea îl vinde cu 20-25 lei/kg. O afacere pentru care nu este nevoie de niciun angajat, pentru că râmele fac toată treaba și nici nu obosesc și nu cer concediu niciodată.

«Ca să ai productivitate, trebuie să le dai gunoi de grajd. Râmelor de California le place gunoiul de grajd… Apoi, dacă vrei să le faci fericite, poți să le dai carton. Celuloza e pentru ele ca desertul. Iar zațul de cafea e afrodisiac. Se bat pe el!» spune Zainea.

Între timp, a apărut și un client, un fermier care avea nevoie de un fertilizant eco. După aceea, a venit și certificarea, proces care a durat aproape un an și care i-a dat curaj să iasă în lume. În curând produsul lui Gheorghiță Zainea va putea fi găsit și în magazine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Dolj, județul cu cele mai multe tranzacții pe piața terenurilor agricole din România

În februarie 2025, România a înregistrat 51.978 de tranzacții imobiliare, cu 21.144 mai multe decât în ianuarie, Doljul dominând...

Romsilva va planta 19 milioane de puieţi forestieri în campania de primăvară

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va planta 19 milioane de puieţi forestieri în campania de împăduriri de primăvară. Romsilva...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole