Arsura bacteriană este o boală majoră în plantațiile de păr, cauzate de bacteria din specia Pseudomonas syringae. Boala poate provoca daune la majoritatea speciilor horticole.
La pomii de păr susceptibilitatea variază între diferite soiuri. Xenia sau Noiabskaia este foarte susceptibilă, iar Conference are sensibilitate medie.
Boala devine o problemă majoră mai ales când în perioada de înflorire sunt condiții climaterice umede și reci, dar poate apărea și în verile umede și calde.
Primăvara infecția are loc prin intermediul florilor. Se pot usca inflorescențe și lăstari întregi. Afecțiunea la păr se poate observa prin leziuni necrotice.
Arsura bacteriană – simptome
Cele mai comune simptome sunt ofilirea urmată de brunificarea sau înnegrirea florilor, adesea extinzându-se la întreaga inflorescență și distrugându-le.
Dacă infecția este limitată la caliciu și floarea nu este distrusă, acest lucru poate duce la dezvoltarea unor leziuni negre pe fructele în dezvoltare; multe dintre aceste fructe cad.
Infecția frunzelor duce la apariția unor mici leziuni și a găurilor de împușcătură; frunzele întregi pot fi distruse.
Arsura bacteriană poate fi confundată cu focul bacterian. Totuși, infecțiile de foc bacterian duc adesea la distrugerea extensivă a lăstarilor și ramurilor și se regăsesc frecvent în livezile de meri din apropiere; P. syringae pv. syringae nu afectează mărul.
Citiți mai multe despre Focul bacterian Erwinia amylovora – sfaturi pentru control.
Arsura bacteriană la păr – măsuri preventive
Ca soluții de gestionare se aplică măsuri preventive: irigarea prin aspersiune se face doar în caz de protecție împotriva înghețului și în situații de urgență, iar părțile infectate ale pomilor se înlătură.
La aplicarea soluțiilor directe se pune accent pe protecția pomilor în perioada de înflorire în condiții climaterice reci și umede, cu produse pe bază de cupru două-trei tratamente.
Produse alternative sunt Blossom protect, pe bază de ciuperca Aureobasidium pullulans sau cele pe bază de bacteriile Bacillus subtilis și amyloliquefaciens.
Referințe:
- Cursul Biofruitnet adaptat în limba română.
- Bacterial blossom blast of pear. MSU Extension Integrated Pest Management.